Gabriel Vidović i Josip Drmić

 GORAN MEHKEK Cropix
NOGOMETNO BOGATSTVO

‘Neka Gabriel zabije tri gola, ali neka Hajduk pobijedi. A ovo dovoljno govori koliko je inteligentan‘

Danijel Lučić, tehnički koordinator HNS-a za inozemstvo, o sve većem utjecaju Hrvata rođenih izvan Lijepe Naše u HNL-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. listopad 2023. 14:59

Gabriel Vidović oduševio je hrvatski nogometni milje nakon prvih nastupa za Modre, a Franjo Ivanović i Marco Pašalić dali su Rijeci drugačiju dimenziju. Utjecaj igrača iz dijaspore na HNL sve je veći, a to refleksije itekako može imati i na današnji derbi jer i Bijeli i Modri imaju po trojicu iz tog izvora. Kod Hajduka to su Ivan Lučić, Niko Sigur i Anthony Kalik, a u plavom dresu Gabriel Vidović, Robert Ljubičić i Josip Drmić.

Mnogi su veliki Vatreni bili iz dijaspore poput Rakitića, braće Kovač, Šimunića, Klasnića... i danas Zlatko Dalić računa na Stanišića, Sučića, Pongračića, dijelom je dijaspora i Kovačić kojeg je Dinamo kao pionira otkupio od austrijskog LASK-a, Bilo je i ranije Hrvata iz raznih krajeva svijeta koji su dolazili igrati HNL kao Viduka, Skoko, Šerić..., no ovo što se događa ipak je novija pojava, nikad najveći derbi nije imao toliki upliv dijaspore, kao što se i cijeli HNL sve više oslanja za Hrvate iz inozemstva. Ovog ih je časa u najvišem rangu petnaestak, ali ima ih itekako i u drugoj i nižim ligama.

Percepcija se promijenila

Kod najboljih poput Vidovića i Ivanovića ne kuca samo srce za dresom Vatrenih, u našoj ligi prepoznali su odskočnu dasku za napraviti veliku karijeru, to je kompliment hrvatskom prvenstvu. Asovi na čelu s Lukom Modrićem dokazali su da se iz HNL-a može i do Zlatne lopte, a ogromnu afirmaciju dao je i Dani Olmo s dodatnom dimenzijom da je to u prilici učiniti i stranac. Tako da se probije ispred svih tih konkurenata iz La Lige.

image

Niko Sigur

TOM DUBRAVEC Cropix

Vidović je novo ime u Dinamu, odigrao je tek tri utakmice, a u najavi derbija o njemu se govorilo kao o potencijalnom igraču odluke. Impresivno brzo očarao je nogometnu struku i publiku, neki su skloni vjerovati da Vatreni u njemu dobivaju superstara.

- Od svih mladih koji već igraju seniorski nogomet iz dijaspore za mene je Vidović broj 1. Ali ne zaboravite Ivanovića i Pašalića, oni su odmah do njega - kazao nam je Danijel Lučić, tehnički koordinator HNS-a za inozemstvo, čovjek koji radi kapitalan posao već godinama, ako bismo ga titulirali hrvatskim nogometnim veleposlanikom u Njemačkoj, bilo bi preskromno.

Istaknuo je:

- HNL je stao na šire i čvršće noge. Ranije su dečki u Njemačkoj govorili - ma gdje ću dolje, u Hrvatskoj igraju samo oni koji plate ili imaju utjecajnog menadžera. Ta se percepcija promijenila, i to je krucijalno.

Vidoviću ubili improvizaciju

Javio nam se s autoceste iz Austrije, sa suprugom se vozio na derbi u Split. Kaže da svaka dva tjedna ide u Zadru avionom, njegovo je selo Murvica, ali ovaj put u Kölnu nije bilo mjesta na letu.

image

Ivan Lučić

VOJKO BASIC Cropix

- Ne mogu propustiti derbi jer kao hajdukovcu to mi je važna utakmica, a želim i uživo pogledati Vidovića. Čestitao sam mu kako se brzo uklopio. To dovoljno govori koliko je inteligentan. Ako me pitate što očekujem, neka Gabriel zabije tri gola, ali samo pod uvjetom da Hajduk pobijedi - smije se Lučić, te o Vidoviću dodaje:

- Kad je imao 13 godina bio je član naše ekipe iz dijaspore za turniru vukovarskih branitelja. Tada sam rekao njegovom ocu Zoranu - vidimo se na Svjetskom prvenstvu 2026., na njemu će Gabriel igrati za Vatrene. Dinamovi treneri su bili impresionirani, govorili su - ovaj dečko će jednom igrati kod nas. I eto vidite, sad se to dogodilo. Ne želim ga uspoređivati s Modrićem jer mnoge se komparira s Lukom, a nisu ti. Treba mu vremena da se ustabili, sezona-dvije da do kraja razvije sve svoje vrijednosti pa će se vidjeti koliko može. Mislim da će biti vrhunski. U Bayernu su njegove pozicije popunjene i nije dobio šansu, ali i oni znaju koliko vrijedi.

Otac Zoran je iz Žepča, također je bio nadaren igrač, ali rat ga je prekinuo. Od 1995. živi u Njemačkoj, majka Marijana je iz Kiseljaka. Gabi je dosta narastao zadnjih godina, i otac je visok, te je od ofenzivnog veznjaka u drugoj ekipi Bayerna pomalo postajao i napadač, brojne utakmice je igrao kao klasična “devetka”, a dosta njih kao druga špica. Lijevo krilo je ozbiljnije postao tek protekle sezone u Vitesseu.

- Vidović je igrač odluke. Onaj koji potezom rješava najteže utakmice. Po toj individualnosti razlikuje se od Nijemaca jer svaki njemački nogometaš zna trinaest taktičkih shema napamet, no treneri mu ubijaju osobnost i improvizaciju. Gabriel to nosi u sebi.

Drmić izabrao Švicarsku

Robert Ljubičić je stariji, s dužim stažem među Modrima, iako ga treneri i dalje sele od beka do veznjaka. Moćan je igrač koji bi jako puno mogao u veznom redu kad bi se ustabilio na toj poziciji. Josip Drmić za razliku od njih nije igrao za Vatrene nego za Švicarsku. Hajdukov Niko Sigur od ove godine nosi hrvatski dres, stalni je član U-21 vrste koju je odabrao umjesto Kanade, Ivan Lučić rođen u Beču, neko je vrijeme prvi golman Hajduka, a Anthony Kalik “stara kost” HNL-a. Osim njih i Riječana (Ivanović, Pašalić, Galešić), iz dijaspore su Pušić (Osijek), Mištrafović (Varaždin), Simović (Rudeš), Boras (Slaven Belupo), Leovac (Lokomotiva), Marešić (Istra 1961)...

image

Robert Ljubičić

DAMIR KRAJAC Cropix

Pobjednička priča

U toj kategoriji vodimo one koji su odrasli u inozemstvu te su u Hrvatsku došli igrati nogomet, dakle zbog karijere. Ne one koji su se u osnovnoškolskom dobu s roditeljima preselili u Hrvatsku te su od pionirskih dana u našim klubovima jer kad bismo i njih računali onda bi dijaspora bio i Mario Pašalić i svojedobno Robert Prosinečki, a jasno je da nisu. Osim Hrvatske matična zemlja Hrvata je i Bosna i Hercegovina te ona dakako nije dijaspora.

- U Njemačku se posljednjih godina doselilo 150 tisuća Hrvata. Jako nas je puno izvan granica, a stalno dolazimo u Hrvatsku, kao i ja, da je sve teže govoriti o klasičnoj dijaspori, sve je to velika fluktuacija, svi smo mi jedan korpus unutar Europske unije. HNS povezuje Hrvate iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske..., a klubovi su prepoznali da je te igrače puno lakše uklopiti nego strance. U njima je veliki hrvatski žar jer tako je to kad si udaljen od domovine. Odgojeni su u katoličkim misijama, idu na vjeronauk... Dijaspora je dosta tradicionalna, djeca su ponosna na hrvatski identitet, nacionalni naboj je golem, a to je ujedno i snaga naše reprezentacije koja donosi najmanje 30 posto uspjeha. To je pobjednička priča za hrvatski nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 12:52