Fahd Moufi, Dario Melnjak, Aleksandar Trajkovski i Rokas Pukštas

 TOM DUBRAVEC Cropix
IMA SVE, NO NEGDJE ZAPINJE

Napadač Hajduka je ‘španer‘, ali očito ima neki problem: Može li igrati uz Livaju i biti ozbiljan adut?

Klasu ima, s 31 godinom nikako ne bi trebao biti star igrač, što sugerira da je sve u njegovim rukama
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. lipanj 2024. 16:20

Gledaš Aleksandra Trajkovskog (31) kako igra protiv Vatrenih i vidiš u njemu dobrog napadača. Generalno ima sve - solidna brzina, odlična kontrola lopte, dribling, duel, udarac, pregled igre... I nije igrao protiv bilo koga nego protiv treće reprezentacije svijeta, išao je ravno na Domagoja Vidu i Martina Erlića, dva dokazana stopera na europskim razinama. Pustite činjenicu da je u pitanju bila prijateljska utakmica, Vatreni su igrali ozbiljno, a posebno Vida i Erlić, koji se svaki na svoj način žele nametnuti Daliću. Erlić za udarnih 11, Vida za važnog aduta s klupe. I uz sve to Trajkovski u većini makedonskih suigrača nije imao potrebnu podršku, previše ih je odigralo lošu utakmicu.

Isti taj Trajkovski prošlu je sezonu proveo u Hajduku, u kojem ukupno nije izgledao onako kako bi trebao izgledati igrač njegove klase i iskustva, premda brzi pogled na statistiku može zavarati. Trajkovski je u ukupno 17 utakmica zabio 7 golova uz tri asistencije, s tim da je u samo devet bio starter. Međutim, makedonski napadač čak je šest golova zabio u zadnjih sedam utakmica, u kojima je Hajduk bio izvan utrke za naslov prvaka, kao i za drugo mjesto. Tri gola zabio je u "revijalki" protiv Lokomotive, od kojih su dva dobrim dijelom bili autogolovi, ali su ipak pripisani Trajkovskom.

image

Aleksandar Trajkovski

TOM DUBRAVEC Cropix

Da i sam Trajkovski nije zadovoljan sezonom u Hajduku potvrdila je izjava koju je dao uoči utakmice protiv Hrvatske.

"Ne bih pričao o prošloj sezoni", kratko je poručio Makedonac.

Izjava koja jasno odaje nezadovoljstvo, a kako nije u pitanju igrač koji od "malih nogu navija za Hajduk", logično je razmišljati kako Trajkovski s takvom izjavom daje do znanja da je morao imati bolji status u momčadi. Šest golova u završnih sedam utakmica svakako su argument koji mu ide u prilog, premda je tijekom sezone dojma o njegovim igrama bio dosta slabašan.

Pogled na njegovu karijeru također sugerira da je u pitanju zanimljiv igrač, ali i da mu nešto ipak nedostaje. Igrao je u Serie A (Palermo), La Ligi (Mallorca) i Belgiji (Waregem), što su sjajne reference, kao i činjenica da je u 88 nastupa za Makedoniju zabio 22 gola. Međutim, šest golova u sezoni 2014./15. u dresu Waregema najbolje su mu ostvarenje u karijeri kad pričamo o prvoligaškom nogometu. Igrajući za Palermo u Serie B u sezoni 2018./19. u 34 nastupa zabio je osam golova uz 11 asistencija, što mu je bio najbolji učinak u karijeri, ali to je ipak bila Seria B.

Problem Trajkovskog je taj što mu je karijera nakon te sezone u Palermu krenula u lošem smjeru. Otišao je u Španjolsku (Mallorca), pa Dansku (Aalborg) i Saudijsku Arabiju (Al-Fayha), gdje je u četiri sezone kombinirao zabio mizernih šest golova. Previše je to loših sezona u nizu, ne može takav učinak biti slučajan.

Može li Trajkovski u novoj sezoni izrasti u ozbiljnog aduta Hajduka? Igračku klasu ima, s 31 godinom nikako ne bi trebao biti star igrač, što sugerira da je sve u njegovim rukama. S druge strane, već godinama nije odigrao sezonu na visokoj razini, što opet puno toga govori. Ima li Trajkovski "izdajničko" tijelo koje ne može izdžati napore koje donosi duga sezone, ili ne radi na potreban način, mi koji nismo unutra ne možemo znati. No, negdje problem postoji.

Na Poljudu mu još nešto ne ide u prilog. Čim se Livaja oporavi pozicija centarfora bit će zauzeta, premda je Nikola Kalinić objasnio da Livaju u novoj sezoni vidi na poziciji desetke, a ne centarfora. Treba vidjeti što će novi trener - čije imenovanje još uvijek čekamo - reći o tome, ali veliko je pitanje mogu li Livaja i Trajkovski igrati zajedno? Nije upitna napadačka klasa, ali postoje i zahtjevi koji idu u smjeru obrane, a to ni jednom od njih nije vrlina... Može Trajkovski igrati i na krilnoj poziciji, ali na njoj pruža bitno manje nego kao centarfor.

image

Aleksandar Trajkovski

TOM DUBRAVEC Cropix

Teško je stoga očekivati da bi Trajkovski u novoj sezoni na Poljudu mogao imati značajniju ulogu. Čak i da Livaja ipak napusti klub, ne postoji puno nogometnih parametara po kojima bi se Hajduk trebao osloniti na Trajkovskog kao prvog napadača momčadi. Naravno, Trajkovski sve to igrama i golovima može promijeniti...

TRAJKOVSKI PO SEZONAMA

2023./24.

Hajduk - 19 utakmica, 7 golova, 3 asistencije

2022./23.

Al-Fayha - 25 utakmica, 4 gola, 3 asistencije

2021./22.

Al-Fayha i Aalborg - 23 utakmice, 2 gola, 3 asistencije

2020./21.

Mallorca (La Liga 2) - 11 utakmica, 1 gol, 1 asistencija

2019./20.

Mallorca (La Liga) - 17 utakmica, 0 golova, 1 asistencija

2018./19.

Palermo (Serie B) - 36 utakmica, 8 golova, 12 asistencija

2017./18.

Palermo (Serie B) - 33 utakmice, 7 golova, 3 asistencije

2016./17.

Palermo (Serie A) - 11 utakmica, 1 gol, 0 asistencija

2015./16.

Palermo (Serie A) - 33 utakmice, 4 gola, 1 asistencija

2014./15.

Waregem - 40 utakmica, 6 golova, 6 asistencija

2013./14.

Waregem - 28 utakmica, 3 gola, 4 asistencije

2012./13.

Waregem - 27 utakmica, 3 gola, 3 asistencije

2011./12.

Waregem - 23 utakmice, 4 gola, 2 asistencije

2010./11.

Inter Zaprešić (1. HNL) - 15 utakmica, 4 gola, 3 asistencije

Linker
06. lipanj 2024 16:24