34 igrača ima na raspolaganju Hajdukov trener za utakmicu

 ANTE CIZMIC Cropix
PRVA PRIPREMNA UTAKMICA

Najveće pojačanje Hajduka danas debitira u bijelom dresu, čak 11 igrača konkurira za tri mjesta u napadu!

Dambrauskasova momčad od 18 sati igra prijateljsku utakmicu protiv rumunjskog prvaka CFR Cluja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. lipanj 2022. 09:10

Hajduk će prvu prijateljsku utakmicu na pripremama u Austriji odigrati u subotu u 18 sati protiv rumunjskog prvaka CFR Cluja. Utakmica se igra u Dietersdorfu, seocu nedaleko Hajdukove pripremne baze u Bad Waltersdorfu.

Valdas Dambrauskas u pripremnoj premijeri može računati na sve igrače koje je doveo u Austriju, a to znači da ima na raspolaganju 34 nogometaša, među kojima su četiri vratara. Očekuje se da će većina dobiti prigodu u prvom test-ogledu, a određenu minutažu povjerit će i Toniju Borevkoviću, prvoj prinovi Bijelih ovog ljeta. Dambrauskas uz Borevkovića ima tri stopera iz seniorskog kadra, Eleza, Simića i Dimitrova, a uz njih i dva juniora Prpića i Jurić-Petrašila, te 17-godišnjaka iz Radomlja, Anela Zulića. Ukupno je sedam stopera na pripremama i Dambrauskas će prema ponuđenoj minutaži u četiri austrijska dvoboja jasno pokazati na koga ozbiljno računa u sljedećoj sezoni.

image
Foto: HNK Hajduk

Gužva je i u napadu, jasno, ako svi budu zdravi. Livaja, Nikola Kalinić, Mlakar, Ljubičić, Biuk, Sahiti, Diamantakos, Kačaniklić i Eduok, kojima su se priključili povratnik s posudbe iz Radomlja, Ivan Šarić i junior Roko Brajković. Čak 11 igrača za tri mjesta. Nije sporno tko je u prednosti, ali previše je iskusnih igrača, internacionalaca u zrelim 20-ima, koji pretendiraju na mjesto startera, no razvidno je da će biti teško izboriti se i za mjesto u zapisniku. Zato je od prve pripremne utakmice otvoren "natječaj" za mjesto među 18-oricom koji će 9. srpnja krenuti u lov na trofej pobjednika Superkupa.

Za dvoboj s Clujom imat će Dambrauskas brigu manje oko raspodjele minutaže jer je izgledno da bi Sahitija trebao poštedjeti napora utakmice s obzirom na to da se tek u četvrtak navečer priključio pripremama. Ali, pitanje je što klub smjera s Eduokom, koji zbog operacije, a potom i oporavka, nije zaigrao od sredine rujna prošle godine. Upitnik je i glede statusa Diamantakosa, koji se nije naigrao na posudbi u Izraelu, zatim Kačaniklića, kojeg Dambrauskas gotovo i nije koristio prošle sezone. Međutim, sva trojica su na pripremama i shodno tome očekuju i minutažu. Spremni su, nisu ozlijeđeni i nadaju se da će dobiti prigodu pokazati koliko znaju i mogu. Svi se nadaju, ali jasno je da mjesta neće biti za sve.

Hajdukov današnji suparnik CFR Cluj novi je brand rumunjskog nogometa. Ono što je nekoć bila Steaua, danas je to klub iz grada Cluj-Napoca od 400.000 stanovnika. Vladar rumunjskog nogometa jer CFR Cluj osvojio je ove godine peti uzastopni naslov prvaka. S obzirom na to da klub iz središta Transilvanije ukupno ima osam titula, od kojih je prva stigla 2008. godine, jasno je da trenutno žive svoj nogometni san na javi.

- Peti je naslov bio najteži naslov od svih u seriji. Čak i ako je Edi Iordanescu bio zaslužan za jednog od njih, ne zaboravimo da sam i ja proveo gotovo pola sezone te godine. Ove je bilo najteže jer smo imali dosta problema s momčadi, a bilo je i puno igrača koje smo morali mijenjati. Ove sezone, kao nikada do sada, većina se otresla na mene. Nije bilo nikoga tko nije rekao nešto krivo o meni. Zato sam tako uzrujan. Mislim da zaslužujem malo poštovanja. Kao nogometaš sam izveo ljude na ulice, sve sam učinio za ovu zemlju, a kao trener, gdje god da sam bio u posljednjih šest godina, osvojio sam prvenstvo. Sve što želim jest malo poštovanja - kazao je nakon osvojenog naslova očito ljutiti Dan Petrescu, legenda rumunjskog nogometa i nekadašnji igrač Chelsea.

Jučer poslijepodne odigrali su Rumunji jaki test s beogradskim Partizanom, stoga je jasno da će Petrescu kombinirati sastav u dva posljednja test-ogleda. Ali, kako god okrene 54-godišnji trener, morat će posegnuti za Hrvatima jer u kadru ima čak sedmoricu s našom putovnicom.

Gabrijel Debeljuh, Marko Dugandžić, Lovro Cvek i Karlo Letica bili su i prošle sezone, a ovog ljeta stigli su Karlo Bručić iz Kopera, Karlo Muhar iz Lecha, te Denis Kolinger na posudbu iz danskog Vejlea. Sva trojica igrači sa zagrebačkim pečatom, Bručić i Kolinger su igrali u Lokomotivi, a Muhar u Dinamu. Koga će Petrescu poslati danas na travnjak nepotrebno je debatirati, ali činjenica jest da su od pet pogodaka u dva početna susreta čak četiri potpisali Hrvati. Dvaput je strijelca bio nekadašnji osječki napadač Marko Dugandžić, a po jednom Debeljuh i Cvek. Gabrijel Debeljuh, 25-godišnjak iz Pule, već je treću sezonu u CFR Cluju, a prošle je bio najbolji klupski strijelac, ugradio je 14 pogodaka u novu titulu rumunjskog prvaka. Konkurenciju u napadu ipak su Rumunji pojačali kupovinom Španjolca Jeftea iz Farula kojeg su platili 300.000 eura.

Uz njega su doveli i veznjaka Mistratija iz danskog Randersa za 400.000 eura, te trojicu spomenutih Hrvata (Bručić, Muhar, Kolinger). Pojačavaju se, primarno za Europu, gdje startaju za deset dana, a potom ih očekuje i rumunjski Superkup protiv Sepsija na stadionu u Aradu. CFR Cluj je u jačoj fazi priprema, obveze im ranije počinju, stoga i formu moraju doseći prije Hajduka. Ali, poslijepodne se ipak igra samo jedna pripremna utakmica...

U srijedu protiv HSV-a

Četiri su utakmice na priprema, a sljedeća je 29. lipnja protiv HSV-a. Za sve utakmice Splićani su osigurali direktni prijenos na streaming platformi Hajduk Digital.

Hajduk kao generalka

Cluj je prvak Rumunjske, kojeg već 5. srpnja čeka početak kvalifikacija Lige prvaka u armenskom Jerevanu kontra Pjunika. Hajduk im dođe kao generalka za europski start jer nakon utakmice s Bijelima vraćaju se iz Bad Radkersburga, gdje su boravili proteklih 12 dana. Odigrali su pritom dva susreta, svladali Koper s 2:0 i prije tri dana dobili kruševački Napredak s 3:0.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:30