Rokas Pukstas, Mislav Karoglan i Ivan Krolo

 JOSKO PONOS Cropix
HAJDUKOVA DICA

Na veliku scenu stižu četiri Hajdukova dragulja: Zašto on nije startao umjesto igrača koji napušta Poljud?

Kvartet je ostavio pozitivan dojam, ali ključno pitanje je kontinuitet razvoja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. listopad 2022. 15:31

Kvartet mladih zaigrao je u Podravini, na utakmici s četvrtoligašem Tehničarom. Ivan Šarić, Dominik Prpić, Rokas Pukštas i Ivan Krolo četverac je koji je dobio prigodu u Cvetkovcu. Da, branio je i Sentić, ali njega smo već upoznali kroz prvoligaške utakmice. Dvoboj s Tehničarom definitivno nije kriterij za konkretnije ocjene, u startu ćemo naći konsenzus po tom pitanju. Međutim, gdje ocjenjivati igrače koji rijetko ili gotovo nikako dobivaju šansu na prvoligaškoj razini? Zato, treba koju riječ napisati o mladima za kojima se toliko vapi na Poljudu. Uostalom, zar nije i prilikom odlaska Dambrauskasa kao jedan od razloga smjene naveden manjak mladih igrača u kadru prve ekipe? Mladih iz pogona Hajduka, jasno.

image

Rokas Pukstas (Lijevo)

RONALD GORSIC Cropix

Rokas Pukštas jedini je krenuo od prve minute i jedini je iz kvarteta odigrao kompletnu utakmicu. Ali, Pukštasa smo već gledali u više navrata, u seniorima je prvu prvenstvenu utakmicu odigrao još u travnju ove godine. Borbeni veznjak koji sredini terena može pružiti dimenziju odgovornosti obvezne igre i dostatnu količinu trke. Tehničar možda i nije prava utakmica za igrača njegovih karakteristika. Slično je i s Krolom koji je dobio 32 minute na terenu ušavši umjesto Kalika. Može li prošlogodišnji kapetan juniora biti igrač koji će uskoro na terenu provoditi sve više vremena, pokazat će vrijeme. Krolo je defenzivni veznjak kojeg krase dobra tehnika, odlična igra glavom i čvrstima u dvoboju Taj 19-godišnjak koji je iz Solina, pa preko Adriatica stigao do omladinske škole Bijelih visok je 190 centimetara, ima sve karakteristike potrebne za modernog igrača na poziciji korektora sredine terena.

O Pukštasu i Krolo već se pisalo, više se zna nego o Prpiću i Šariću. Golgeter sa Sućidra, 21-godišnji Ivan Šarić najstariji je igrač iz kvarteta. U seniorima se pojavio još pred dvije i pol godine, ali na debi u Hajduku morao je čekati do nedavnog susreta s Istrom na Poljudu (2:2). U međuvremenu je igrao za Hajduk 2, a potom i za slovensku podružnicu Radomlje. Prošle godine je postigao sedam pogodaka u prvoj ligi Dežele, zato je ovog ljeta i ostao među Bijelima. Ali, do Cvetkovca imao je tek sedam minuta iz susreta s Puljanima. Tehničaru je zabio iz solo akcije pokazavši da je klasa na toj razini utakmica. Može li zabijati i na višem nivou?

image

Ivan Šarić

JOSKO PONOS Cropix

U Sloveniji je mogao, jer zabijao je Olimpiji i Domžalama, te Muri njegovoj omiljenoj "mušteriji", suparniku kojem je prošle sezone tresao mrežu u čak tri utakmice. Ima li Šarić neku "Muru" i u hrvatskom okviru nećemo znati bude li igrao samo protiv četvrtoligaša. Šarić je hitri, spretni napadač koji je u Cvetkovcu iskoristio ponuđenu prigodu.

U zadnjoj liniji zaigrao je Dominik Prpić, 18-godišnji stoper kojeg je Hajduk pred tri godine doveo iz Lokomotive. Čak bi se moglo postaviti i pitanje zašto nije igrao od prve minute umjesto Dimitrova kojem ove sezone ističe ugovor s Bijelima. Ali, ostavimo to pitanje za trenera i sportskog direktora, za Prpića je bitno da je krenuo s utakmicama u seniorskom pogonu.

image

Dominik Prpić

PAUN PAUNOVIC Cropix

Četvorica mladih dobili su priliku u Cvetkovcu, ponudila im se šansa koja sigurno pruža poticaj. Bez obzira što je u pitanju utakmica koja nema intenzitet nogometa koji se od njih očekuje, bitno je da su svi ostavili pozitivan dojam. Međutim, ključno je pitanje kontinuiteta njihovog razvoja. Za početak je dobra vijest da su se našli na terenu u službenoj utakmici, a uz to, činjenica je da im klub vjeruje. Svi su ove godine produžili ugovore, Krolo najdulje, do 2027, Pukštas godinu kraće,, Prpić do 2025,.a Šarić do ljeta 2024.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:46