Fahd Moufi sa suigračima

 Vojko Bašić/Cropix
MIZERAN UČINAK

Na Poljudu spremna ‘metla‘: Tri igrača imaju još samo tri utakmice da se dokažu

Za razliku od Trajkovskog, koji još ima određeni kredit, ovaj trojac ostao je bez ikakvih alibija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. studeni 2023. 17:10

Emir Sahiti proslavio je 25. rođendan, igrač je to koji uz Livaju ima najveći kontinuitet među starterima. Kosovski reprezentativac igra treću sezonu zaredom među Bijelima, jasno je da će sljedećeg ljeta biti prvi među onima čiji je pogled uperen prema inozemnom transferu.

Sahiti je trenutno najbolji krilni napadač Hajduka, igrač koji je zabio tri pogotka uz tri asistencije. Drugi je najkorisniji igrač Bijelih, daleko iznad konkurencije na krilnim pozicijama. Dajaku je postigao dva, Trajkovski jedan pogodak, ali kod obojice dojam je ispod učinka. Dojam je da obojica nisu pružili ono što se od njih očekuje.

I nisu jedini jer još je nekoliko ovoljetnih prinova ostalo bez statusa pojačanja. U toj su kategoriji bez ikakve dvojbe Šarlija, Uremović i Žaper, koji su se promovirali u sigurne startere, dapače, nositelje momčadi. Diallo je također dobio "legitimitet" kao obrambeni igrač u kojeg se sve više može pouzdati Karoglan, ali i navijači. Međutim, kvartet dužnika ima još tri prilike ove jeseni da bi potvrdio reference s kojima su stigli na Poljud.

Dva su igrača došla s preporukom "klasa za prevagu". Jasno, prije svega riječ je o bivšem veznjaku Genta, Vadisu Odjidji-Ofoeu i Aleksandru Trajkovskom.

image

Vadis Odjidja-Ofoe

Ante Čizmić/Cropix

Dok je Makedonac još uvijek u kreditu kasnog dolaska jer se Bijelima priključio sredinom rujna, za Odjidju nema alibija. Tim više što je u startu pokazao koliko zna i može.

- Odjidja je igrač koji drukčije udara loptu - složni su bili analitičari koji su ocjenjivali Bijele nakon dvije startne pobjede protiv Dinama i Rijeke.

Dajaku, Odjidja i Moufi moraju pokazati više. Nisu u Hajduk došli da bi bilježili skromne ulaske s klupe ili nezamjetne epizodne role

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, Odjidja je igrao sve manje i polako padao u zaborav. U posljednja dva i pol mjeseca, od poraza u Velikoj Gorici, odigrao je šest utakmica, od kojih je u pet ulazio s klupe. U Puli prošle nedjelje dobio je tek jednu minutu (?!), a ukupno je od spomenutog poraza protiv Gorice na terenu proveo 96 minuta u devet HNL dvoboja. Pritom, dakako, nije imao nikakav učinak, bez pogotka i asistencije. Skromno da skromnije ne može za 34-godišnjaka, koji je stigao u statusu pojačanja koje će učvrstiti vezni red Bijelih.

Leon Dajaku je drugi na popisu dužnika, premda je upisao dva pogotka i asistenciju. Najjače je preporuke glede talenta donio sa sobom baš on, a premda je statistika pozitivna, nije nas uvjerio da je sposoban ponijeti ulogu nositelja. U 12 HNL nastupa ima devet ulazaka s klupe uz 396 minuta. Dva zgoditka pružaju mu prolaznu ocjenu, ali malo je pokazao Dajaku. Bez driblinga, prolaza "jedan na jedan", bez pravog centaršuta i odlučnosti. Puno se više očekuje od igrača koji je prošao školu Bayerna, što mu je bila glavna referenca u dolasku.

image

Leon Dajaku

Božidar Vukičević/Cropix

Fahd Moufi je još jedan novak koji se u startu doimao kao pojačanje. Istisnuo je Sigura, dobivao veću šansu na desnom beku, međutim, od dolaska Karoglana na trenersku klupu bilježi samo jedan nastup od prve minute. Postao je igrač rotacije. Definirao se kao prinova, a ne pojačanje.

Četiri su igrača upravo u toj kategoriji, s time da Trajkovski još ima određeni kredit s obzirom na kasni dolazak. Ali mora biti svjestan da je malo pokazao.

Diallo se provukao do statusa "nešto između". Evidentno nije visoka klasa, ali može pomoći, biti defenzivno orijentirani lijevi bek na kojeg će se trener osloniti. Tercet Šarlija, Uremović i Žaper nema tih problema, sva trojica su kod Karoglana opravdali status nositelja. Baš kako pojačanja i trebaju biti, bolji od igrača koje su već zatekli u klubu.

image

Mislav Karoglan

Paun Paunović/Cropix

Za dužnike su ostale još tri utakmice za popravni ispit. Tri susreta da nas uvjere kako su zaista pojačanja za Bijele. Trajkovski se muči s ozljedom, ali Dajaku, Odjidja i Moufi moraju pokazati više. Nisu u Hajduk došli da bi bilježili skromne ulaske s klupe ili neke nezamjetne epizodne role s jedva prolaznom ocjenom.

Pred dvije i pol godine Sahiti se iz Šibenika vratio na Poljud potvrdivši u kratkom vremenu da može biti jako važan igrač prve postave. Bitan prvotimac ambicioznog Hajduka. Isto se očekuje od igrača koji dođu u Hajduk. Da ne budu popuna već pojačanja, budući da su inozemni igrači uvijek pod posebnim povećalom. Zato su očekivanja od terceta dužnika puno veća od njihovih skromnih izdanja na terenu. Do kraja jeseni imaju šansu pokazati predstavljaju li Hajdukov prostor za napredak ili će ostati na razini skromne minutaže adekvatne prikazanim igrama.

Linker
27. svibanj 2024 07:31