VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
VRUĆE PITANJE

Na Poljudu nestrpljivo očekuju Nikolu Kalinića, ali Hajduk koji lovi sam vrh još više mora osnažiti momčad!

Traženje višeg cilja s istim sredstvima je nerealno. Rješenja postoje, ako ima novca...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 16:57

Nakon jesenske polusezone Bijeli u drugi dio prvenstva startaju s četvrte pozicije. U zimskoj stanci doveli su Lukasa Grgića kao rješenje za ulogu zadnjeg veznog, ali dugo se najavljivalo kako će Bijeli angažirati i napadača, te desnog beka. Za sada mercato stoji samo na Grgiću, a pritom se bez oklijevanja može jasno kazati kako četvrtoplasirana momčad jeseni ima najmanje četiri otvorena pitanja u formiranju ekipe za proljeće. Na osam dana prije početka drugog dijela sezone, čekaju se konkretna i konačna rješenja u ovim otvorenim pitanjima.

1. NIKOLA KALINIĆ

Bez dvojbe najveće i najzanimljivije pitanje Hajdukova zimskog mercata. Već se tjednima, da ne kažemo mjesecima najavljuje njegov povratak iz Verone, a krajem prosinca najava je dobila i svoj terminski okvir. Međutim, još uvijek Kalinić igra za Veronu, dapače, prošle je nedjelje asistirao u pobjedi 4:2 na gostovanju kod Sassuola. Igor Tudor još uvijek koristi Kalinića koji, podsjetimo, ima ugovor s Veronom do kraja sezone. U najavi povratka još pred mjesec dana rečeno je kako je Kalinić odlučio obitelj vratiti u Split, međutim sve je na čekanju. Od tada nema konkretnog pomaka, premda nitko na Poljudu neće kazati kako je propao najveći posao kojem se Bijeli nadaju ove zime. Mercato u Italiji traje do kraja siječnja, što znači da se do tada može Kalinić izvući iz Verone, ali u ovom slučaju je bitnije da je prijelazni rok u Hrvatskoj službeno započeo jučer i traje do 15. veljače što znači da igrači mogu u naše klubove dolaziti do tog datuma. Ali, s obzirom da proljeće počinje već 29. siječnja, neće Hajduk čekati sredinu veljače kao što je prošle godine bio slučaj s Livajom, Fossatijem i Kačaniklićem.

Glede transfera Kalinića ovog tjedna novosti ne bi trebalo biti, ali već sljedećeg se očekuju konkretnija saznanja što se zbiva na relaciji Verona - Split. U svakom slučaju, Kalinić se čeka. Ako ne za Šibenik, onda za Goricu početkom veljače. Pojačanje za napad, ali ne samo za napad, jer Kalinić je igrač koji iskustvom podiže kompletnu momčad. Zato se nestrpljivo očekuje na Poljudu.

image

Nikola Kalinić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

2. DESNI BEK

Vruće pitanje, karika koja nedostaje za kompletiranje momčadi. Gergo Lovrencsics je neprikosnoveni vlasnik “dvojke”, ali nema alternaciju i to nije dobro. Uvjerili smo se u tu manjkavost prošle jeseni kada je Lovrencsics bio ozlijeđen, a potvrdu smo dobili i u prvoj pripremnoj utakmici sa Širokim. Igrao je Čolina desnog beka, ali kao i u prvom dijelu sezone, vidljivo je da to nije uloga koju bi sam izabrao. Igra prisilno na toj poziciji jer nema drugog izbora. Osim Čoline nema pričuvnog rješenja, ali čim je u momčadi Lovrencsics, odmah Čolina ide na svoju prirodnu poziciju lijevog beka. Premda je uloga bočnog igrača naizgled jednostavna, jer identične su obveze bez obzira je li u pitanju lijeva ili desna strana. Traži se trka u oba smjera, proboj po krilu i obavezna defenzivna igra, pa bilo to lijevo ili desno.

Ali, nije se Čolina pokazao kao rješenje, a očito je da nema ni drugih opcija. Zato se očekuje dolazak desnog beka za alternaciju Lovrencsicsa koji je prošlog rujna navršio 33 godine oprostivši se potom od reprezentacije Mađarske pokazavši i tim potezom da polako smanjuje igračke obveze u smiraju karijere. Ukratko, sportski direktor Mindaugas Nikoličius radi na dovođenju beka, zimski mercato je još dugo otvoren i bit će prilika, ali isto tako je dobro znano da siječanjski “transfer window” ne nudi toliku brojnost igrača, posebno na pozicijama koje svi traže. Pritom Hajduk ne uzima beka za polusezonu, već se računa i dalje, zato se traži ozbiljno rješenje.

image

Gergo Lovrencsics

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

3. DESNO KRILO

Ostalo otvoreno pitanje tijekom priprema, tim više što na pripremnoj premijeri protiv Širokog nije bilo ni Sahitija ni Ljubičića koji su prošle jeseni popunjavali tu poziciju. Zato je u konkurenciju ušao 17-godišnji Brkljača kao novi igrač koji pretendira na tu poziciju. Sahiti bi tek sljedeći tjedan trebao započeti s treninzima, a Ljubičić ovog tjedna nakon preležane bolesti. Već smo naglasili da obojica za proljeće kreću iz istog startnog reda, ali svoju će priliku tražiti i Brkljača. Nije se mladi Benkovčanin pojavio preko noći, prošlog je ljeta prošao pripreme s prvom momčadi, na jesen polako ulazio u momčad. U srpnju će tek napuniti 18., nesporno je veliki potencijal i sigurno će na proljeće ući u još ozbiljniju konkurenciju za raspodjelu minutaže. Tim više što su Sahiti i Ljubičić propustili veći dio priprema.

Kada sva trojica budu zdravi, imat će Dambrauskas ponovno situaciju u kojoj može birati koga će gurnuti na krilnu poziciju, ali za sada nema sigurne “sedmice” za Šibenik. Bude li spreman, prvi je favorit Sahiti, potom Ljubičić i na trećoj poziciji Brkljača. Međutim, pitanje je kakav će biti zdravstveni bilten na početku idućeg tjedna u kojem kreće proljetna polusezona. Nedovoljno oporavljeni sigurno neće zaigrati, jer nema razloga da Litavac riskira u situaciji kada ipak ima dovoljan broj igrača u ofenzivnoj liniji. Jer, desno može i Mlakar odigrati barem jednu utakmicu, iako ga Dambrauskas primarno vidi kao alternaciju Livaji na “devetki”.

4. STOPERSKI TANDEM

Također tema o kojoj se može razgovarati. Elez i Katić su zaigrali u tandemu prošle nedjelje ušavši s klupe u posljednjih pola sata. Znakovito je da je Simić počeo dvoboj zajedno s Dimitrovom koji je jedini u kvartetu stopera sigurna pričuvna opcija. Koliko je Bugarinu čvrsta pozicija na klupi, toliko je Elez siguran kao starter. Temeljni stoper kod Dambrauskasa iskazao se i kreativnim mogućnostima, jer svi dobro pamte njegove duge lopte iz maksimirskog derbija. Unatoč dva autogola u dva susreta s Lokomotivom, Elez je prvi stoper. Uz njega je najčešće kod Litavca bio Katić. Posuđeni igrač Rangersa startao je četiri puta, a jednom je kod Dambrauskasa bio pričuva. Propustio je Katić dvoboj s Osijekom, u toj zadnjoj utakmici jeseni zaigrao je Stefan Simić. Nije slučajno da je Simić odigrao dva derbija, s Rijekom i Osijekom, u završnici jeseni. Hajduk je uzeo četiri boda u ta dva susreta, ali za Simića je pozitivno što su Bijeli protiv Osijeka ostali čiste mreže. Nema spora da bi Katić trebao krenuti s Elezom u tandemu, ali ostaje do kraja priprema dovoljno vremena da se “cementira” drugi stoper u paru s Elezom.

U konačnici, Velež i Varaždin, dvije preostale pripremne utakmice ponudit će odgovore na dva pitanja, znat ćemo startnu postavu za Šibenik koji je sve bliže. Međutim, neće nam ponuditi odgovore na teme Kalinića i desnog bočnog. Prema svemu sudeći, trebat će puno strpljenja za rješenje oba velika upitnika, ali jasno je da se na tim pozicijama traže pojačanja bez obzira na ime i prezime. Hajduk koji na proljeće ulazi s velikim ambicijama, mora osnažiti momčad.

Čak i da imaju prednost u poretku, bilo bi uputno kvalitativno pojačati kadar, a kamoli ne u situaciji kada se traži hvatanje bodovnog zaostatka. Logika kaže da je traženje višeg cilja s istim sredstvima nerealan zahtjev koji se rijetko uspješno obavi. Ali, jedno je sigurno, vremena ipak još ima dovoljno, a rješenja uvijek postoje ukoliko ima i novca.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:36