TOM DUBRAVEC Cropix
BROJKE SU SUROVE

Može li Karoglan promijeniti jalovost Bijelih? Hajduk je u zadnja dva mjeseca najgori u cijeloj ligi

Splitska momčad ne postiže puno golova, a još manje stvara prilika za pogotke
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. studeni 2023. 12:32

Zvižduci koji su odjekivali Poljudom nakon jučerašnje utakmice protiv Rudeša su sve rekli. Hajduk je upisao pobjedu (1:0) kojom je sustigao Rijeku na čelu tablice SuperSport HNL, ali igra je bila jako loša, a to navijači splitskog kluba nisu mogli oprostiti. Kada te najslabija momčad lige u završnici utakmice na Poljudu suzbije u vlastiti kazneni prostor, a uz to moraš zahvaliti protivničkom igraču što je promašio prazan gol, onda je jasno da tu puno toga ne štima.

Od mnogih problema koje Hajduk ima napadačka jalovost je jedna od očiglednih. Splićani su u 13 kola SuperSport HNL postigli samo 15 golova, odnosno 1,15 po utakmici, a manje od njih su postigle samo tri momčadi sa začelja tablice - Slaven Belupo, Istra 1961 i Rudeš. Izravni konkurenti za naslov u toj su kategoriji puno bolji. Rijeka ima 24 gola u 13 kola, odnosno 1,85 po utakmici dok je Dinamo na 2,09 golova po utakmici nakon što ih je zabio 23 u 11 susreta.

Hajdukovi napadači, dakle, ne zabijaju golove, ali Splićani imaju veći problem što niti ne stvaraju šanse. Opjevana je činjenica da je Ivan Leko u zadnjoj utakmici koju je vodio, onoj protiv Osijeka, uspio od svoje momčadi dobiti točno nula udaraca u okvir gola. To je možda boljelo i više od poraza, a koliko je teško imati takvu utakmicu pokazuje i činjenica da su u dosadašnjem dijelu sezone samo tri momčadi imale utakmicu bez udarca u okvir gola. Osim Hajduka protiv Osijeka to je uspjelo Rijeci protiv Splićana u drugom kolu te Istri 1961 protiv Rijeke u trećem.

No, nije samo utakmica protiv Osijeka pokazala potpuno napadačku nemoć. Hajduk je imao sličnih problema i u drugim utakmicama tijekom sezone, a u svih dosadašnjih 13 kola uputili su ukupno 55 udaraca u okvir protivničkih golova. To je prosjek od 4,23 takva udarca po utakmici, a u toj kategoriji Hajduk je tek na šestom mjestu u ligi. Dinamo je uvjerljivo najbolji po tom pitanju s 6,55 udaraca po utakmici u okvir gola, a slijede Osijek (5,69), Rijeka (5,38), Gorica (4,61), Varaždin (4,33), pa tek onda Hajduk. Iza njega su Slaven Belupo (3,77), Lokomotiva (3,62), Rudeš (3,57) te Istra 1961 (3,54).

image

Kako bi tek izgledao Hajdukov napad da nema Livaje?

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Hajduk je odlično ušao u sezonu i upisao pobjede u prvih pet kola, a nakon toga je sve pošlo po krivu. Krenulo je s utakmicom protiv Istre 2. rujna, a osam utakmica od tada Splićani su upisali po četiri pobjede i poraza uz negativnu gol-razliku od 5:6! Golgeterska kriza Marka Livaje prenijela se na cijelu momčad, a gotovo zaprepašćujuće djeluje podatak u broju udaraca u okvir gola splitske momčadi u tih osam susreta.

Naime, ukupno je Hajduk u tih 720 minuta imao 22 udarca u okvir gola, odnosno samo 2,75 po utakmici. Kada bi se iz cijele priče izbacila utakmica 9. kola protiv Lokomotive, u kojoj su imali sedam udaraca u okvir gola, prosjek bi bio kriminalan - 2,14 udaraca u okvir gola u sedam utakmica.

No, i s Lokomotivom Hajduk je najgora momčad lige u ovoj kategoriji od tada. Ispred njega nalazi se Varaždin s 2,86 udaraca u okvir gola, a slijede, od dna prema vrhu, Rudeš (3,13), Istra 1961 (3,43), Lokomotiva (3,5), Slaven Belupo (4), Gorica (4,25), Osijek (4,75), Rijeka (5,13) dok je na vrhu Dinamo sa 7,29 udaraca u okvir gola u sedam utakmica koje su Modri igrali u tom razdoblju. Dinamo je, podsjetimo, u tom razdoblju izgubio dvije utakmice (Hajduk, Gorica) i u još dvije opasno visio (Osijek, Lokomotiva), nije igrao dobro, ali je svejedno napadao i radio pritisak na protivnike. Ono što Hajduk ne radi.

Hajduk nema igru, nema tečnost i nije opasan za protivnike. S druge strane, i bez svega toga se nalazi na vrhu tablice SuperSport HNL. No, dugoročno je s ovakvom igrom teško očekivati da će tu i ostati. Može li Mislav Karoglan naći neko rješenje za napadačku jalovost?

Ni protiv najslabije momčadi lige ne ide

Jučer je Hajduk protiv Rudeša imao tri udarca u okvir gola. Najslabija momčad lige može slaviti zbog tog podatka jer im je manje prijetio samo Varaždin u prošlom kolu kada su imali dva udarca u okvir gola. Lokomotiva je u sedmom kolu imala tri udarca u okvir Rudešovog gola, a kolika je razlika između Hajdukovog napada i onog Rijeke i Dinama dobro se vidi u susretima protiv Rudeša. Rijeka je oba puta imala sedam udaraca u okvir njihovog gola, isto kao i Dinamo u do sada jedinoj međusobnoj utakmici u sezoni. Hajduk je i u prvom dvoboju bio slabiji od svojih konkurenata - tada je Rudešu pucao pet puta u okvir gola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 05:36