Borna Buljan

 Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia
ODLIČNO ISKORISTIO ŠANSU

Mlada nada Hajduka je poput ukazanja hrvatske legende: ‘Izvanredno, evo na čemu još treba poraditi‘

Nije preuranjeno najaviti da je njegov potencijal na tragu slavnih vratara Hajduka
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. travanj 2024. 14:35

Hajduk je u Koprivnici uspio prekinuti žalosni niz poraza, pet uzastopno izgubljenih utakmica (četiri u prvenstvu i jednu u Kupu, posebni minus: četiri na Poljudu), "bijeli" su u tirkiznim dresovima došli do tri boda protiv Slaven Belupa s rezultatom od 1:0. Pobjeda je zaslužena, ali ipak s prilično muke s obzirom na to da su domaćini imali niz prilika za izjednačenje. No, Hajduk je na vratima imao Bornu Buljana, mladića od 195 cm i 19 godina i devet dana, koji je u nekoliko navrata spasio mrežu.

Silom prilika

Hajduk je u prvom poluvremenu bio izrazito bolji s posjedom lopte od 75 posto, ali ipak sa svega jednim postignutim zgoditkom (Aleksandar Trajkovski u 12. minuti). Splitska je momčad u nastavku grčevito branila svoja vrata. Mladi Buljan je podsjetio na svojevremeno ukazanje Ivana Pudara, koji je debitirao u Osijeku, još i mlađi s 18,5 godina, tako je ostao zabilježen kao najmlađi igrač te sezone ondašnje Prve savezne lige bivše države.

I dok sada silom prilika privremeni trener Hajduka Jure Ivanković nije mogao birati već je ulogu vratara morao povjeriti Buljanu (ozlijeđeni su Ivan Lučić i Lovre Kalinić), dotle je prije 44 godine Tomislav Ivić izveo riskantan potez. Pudar je bio tek treći vratar, uz Ivana Budimčevića i veterana Ivana Katalinića, kada je Ivić donio hazardersku odluku da mladi golman debitira u Osijeku, i to četiri dana uoči četvrtfinalne utakmice Lige prvaka u Hamburgu protiv HSV-a.

image

Borna Buljan

ANTE CIZMIC Cropix

Pudar je izvrsno obavio posao u Gradskom vrtu (0-0), također je vrlo dobro branio protiv HSV-a (Horst Hrubesch je grubo faulirao mladog vratara, izbio mu loptu iz ruku i zabio za 1-0), tako da je Pudar postao standardni vratar Hajduka, sudjelovao je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. i osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984.

Na temelju onoga što je pokazao Borna Buljan tijekom serije utakmica za juniorsku momčad (prošle godine vicešampioni Europe) i na dva startna nastupa za prvu momčad Hajduka, nikako nije preuranjeno najaviti da je njegov potencijal na tragu slavnih vratara Hajduka od Beare preko Vukčevića, Meškovića, Katalinića, Pudara, Gabrića, Runje, Pletikose do Lovre Kalinića, koji su branili za reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske.

Gledati - Labrovića

- Izvanredan na crti, refleksi izuzetni, treba poraditi na brzini i izlascima - ocijenio je iskusni Ivan Pudar.

- Posebni naglasak, nadograditi upravljanje obranom. Kod nas, na primjer, Livaković i Nevistić, da njih spomenem, nisu dovoljno aktivni, kao što je Nediljko Labrović, po mojoj prosudbi, naš najbolji vratar. Evo sada Buljana treba ostaviti do kraja, dati mu priliku da nas uvjeri u svoje mogućnosti.

Buljan ima ugovor s "bijelima" do 31. svibnja sljedeće godine, trenutna vrijednost mu je na Transfermarktu 250.000 eura, član je reprezentacije Hrvatske (U-19), zaslužuje da ga se forsira…

Uz mladog vratara pohvale zaslužuje i Josip Brekalo te ipak neočekivano, u posljednje dvije utakmice, Vadis Odjidja-Ofoe, kojeg je trener Ivanković pretpostavio Filipu Krovinoviću. Hajduk sada čekaju dvije domaće utakmice, protiv Rudeša pa Varaždina, reklo bi se lakši protivnici, vrlo vjerojatno za očekivani inkas novih šest bodova. No, Ivanković je poručio:

- Trebamo ostati ponizni, trenirati i pripremati se za nastavak pobjedničkog niza.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 14:36