Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius

 ANTE CIZMIC Cropix
PIŠE ROBERT ŠOLA

Lukša i Niko, vi ste na potezu! Ovo u što je Hajduk upao može se riješiti samo na jedan način

I što sad, da Leko mijenja sustav igre? Tko će igrati? Pa novo pojačanje podsjeća na - Kačaniklića
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. veljača 2023. 06:10

Rijeka je u zimskoj stanci promijenila trenera - dovela je Sergeja Jakirovića. I dala mu odriješene ruke po pitanju svlačionice. Što je Jakirović objeručke prihvatio, te se riješio čak 15 igrača.

Prvu su momčad napustili Mateo i Damjan Pavlović, Denis Bušnja, Bernard Karrica, Andres Solano, Mikhail Merkulov, Haris Vučkić, Matej Vuk, Gabriel Lunetta, Admir Bristrić, Alen Halilović, Mario Vrančić, Marco Djuricin, Pablo Alvarez te Nikita Vlasenko.

S druge strane, Jakirović je svlačionicu napunio s mnoštvom novih igrača. Stigli su Emir Dilaver, Bruno Goda, Antonio Marin, Deni Jurić, Niko Janković, Emmanuel Banda, Bruno Bogojević, Danilo Veiga...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Rijeka je s tim potezima u samo mjesec dana potpuno promijenila krvnu sliku momčadi. Anemična momčad iz jesenskog dijela sezone pretvorila se u "ratničku", onakvu kakvu je Jakirović želio. I zato je u tri proljetna nastupa osvojila sedam od devet bodova, s tim da je blizu pobjede bila i na gostovanju u Osijeku. Naoko jednostavna formula - novi trener i novi igrači za veliki preporod.

I Hajduk je u zimskoj stanci promijenio trenera. Ivan Leko bio je želja predsjednika Lukše Jakobušića još od prvog dana dolaska na Poljud. Međutim, Leko nije dobio odriješene ruke da promijeni krvnu sliku svlačionice. Na Poljudu je izgled svlačionice i inače daleko teže promijeniti nego na Rujevici. Previše je igrača koji se nisu spremni odreći svojih visokih ugovora. I previše je igrača koje Hajdukovi čelnici - Jakobušić i Nikoličius - doživljavaju kao dovoljno dobre za jaki Hajduk.

Leko ipak u odnosu na jesenski dio sezone nema šest igrača iz rotacije (Biuk, Vuković, Atanasov, Čolina su prodani, L. Kalinić i Elez ozlijeđeni), te još dva (Dimitrov i Eduok) maknuti iz kadra. Što je doista puno igrača, koliko god će neki od njih biti brzo zaboravljeni. Problem je - međutim - u tome što su Splićani umjesto njih doveli samo jednog igrača. S tim da Marokanac Benrahou tek treba pokazati da je pojačanje, jer u prva dva nastupa ništa nije ponudio. Opet, nije red da ga tako brzo prekrižimo, tek je stigao, zaslužuje neko vrijeme za adaptaciju.

I tako je Ivan Leko uletio na Poljudu u blato, dočekala ga je bitno oslabljena momčad. Kao trofejni trener iz zapadne Europe Leko je svejedno podigao ljestvicu visoko. Nije obećao ni trofeje ni pobjede, ali je obećao bolji i atraktivniji Hajduk. Kojeg za sada nema. Tri boda u tri utakmice poražavajući su učinak. I perspektiva nije osobito bolja, jer ne vidimo koje bi to nove adute Leko mogao izvući iz svlačionice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Treba li odustati od igre 3-5-2? Recimo da to i napravi, te se vrati sustavu 4-2-3-1. Tko će igrati na krilnim pozicijama? Benrahou? Za sada nas najviše podsjeća na Kačaniklića. Velika priča, još veća očekivanja, a znamo kako je završio. Benrahou je veliki, veliki upitnik. Sahiti? Protiv Rijeke je do ozljede bio najbolji igrač Hajduka, odličan u oba smjera. Pokazalo se da Leko s pravom vidi Sahitija kao veznjaka, kao "osmicu". Nažalost, Sahitiju je protiv Rijeke stradao gležanj i pitanje je kada će se vratiti. Tko je Hajdukova "desetka"? Krovinović? S jedim golom i tri asistencije u 19 kola? Možda negdje s takvim učinkom može proći, ali ne u momčadi koja želi naslov.

Nije stoga Hajdukov problem u sustavu igre. Problem je u kvaliteti igrača. Previše ih nije za Hajduk po europskim standardima. Ili po Lekinim standardima, kako god hoćete. I taj se problem može riješiti samo na jedan način - Hajduk proljeće treba iskoristiti za ono što su Rijeka i Jakirović napravili ove zime. Potpuno promijeniti krvnu sliku svlačionice. I prilagoditi je željama trenera. Prvenstvo je ionako izgubljeno, a plasman u Europu osiguran. Neka sljedeća četiri mjeseca budu "kvalifikacijska" za neki drugačiji Hajduk.

Jakobušić i Nikoličius su na potezu...


Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:54