Nikola Kalinić i Marko Livaja

 VOJKO BAŠIĆ/Cropix
GORUĆE PITANJE

Livaja više neće uživati popuste u svlačionici? Svi čekaju kako će se postaviti Kalinić

Jednako je bitno riješiti status Ivana Perišića, koji bi trebao podići moć cijele momčadi
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 06:08

Nikola Kalinić, velikan splitskog kluba, ustoličen je i formalno za novog sportskog direktora Hajduka, tako je naslijedio kontroverznog Litavca Mindaugasa Nikoličiusa, koji je tijekom svoje tri i po godine donedavno, uz blagonaklonost bivšeg predsjednika Lukše Jakobušića, neprikosnovenog gazde na Poljudu, dovodio uglavnom prinove osrednje kvalitete (uz časne iznimke kao što je vratar Lučić).

Sada Kalinić ima zadatak srediti igrački kadar "bijelih“, što mu ni u kojem slučaju nije lako obzirom da je Mr. Football ostavio niz otvorenih problema.

Premijerni nastup Kalinića u ulozi sportskog direktora prošao je u znaku odlučnosti da se zavede red u radu prvotimaca. Upečatljiva je njegova najava da "ne želi puniti svlačionicu novim prinovama pod svaku cijenu“, te da će "radije ostati na ovom kadru, jer imamo kostur momčadi, nego angažirati nove reda radi“. Zatim je pokazao odlučnost da se Hajduk vrlo brzo riješi pitanje viška igrača, a posebno da će inzistirati na rigorozniju disciplinu, na ponašanje dostojno imena kluba.

image

Sportski direktor Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

- Znam da ima onih koji misle kako sam bez iskustva za novi posao - rekao je Nikola Kalinić - ali imam znanja i snage da uvedem red i novom treneru osiguram prave uvjete za rad. Igrači su obaviješteni o mojim namjerama da ćemo izraditi pravilnik o ponašanju, kojeg će svi, bez obzira na ime i značaj morati poštivati.

I danas su novinari, kao i do sada, ukazivali kako je u tek minuloj sezoni bilo neprihvatljivih ponašanja, točno kako je svojevremeno detektirao jedan od viđenih članova hajdučke zajednice, pa je i upozorio bivšeg predsjednika Jakobušića da mu "u svlačionici vlada nered, a na terenu nerad“. Svi okolišaju na tu temu, a u žiži je zapravo ponašanje najboljeg i najvažnijeg igrača Marka Livaje, koji je uživao razne popuste, pogotovo u treningu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati odnosi dojučerašnjih suigrača Nikole i Marka…

Treći vrlo važni igrač je Josip Brekalo, ali su klimave šanse za njegov ostanak na Poljudu

- Nama treba prava devetka - naglasio je Klainić - jer to Livaja nije, on je čista desetka, u toj ulozi pružit će najviše. Meni je važno da se Livaja oporavi od ozljede, on ima ugovor do 2027., pa kako do sada nije bilo interesa za njegov odlazak, logično je da nastavi dalje u Hajduku.

A to je značajno za ambicije Hajduka obzirom da je Livaja već tri i po godine najvažnija faca, presudni igrač u kadru, pa i u odnosu na raspoloženje navijača. Jednako tako bitno je riješiti status Ivana Perišića, jer bi po svojim kvalitetama, pogotovo u tandemu s Livajom, podigao moć cijele momčadi. Poznato je da je Perišić pod ugovorom do kraja kolovoza, znači u najmanju ruku bi trebao biti od presudne pomoći za plasman Hajduka u grupno natjecanje Konferencijske lige.

image

Ivan Perišić

TOM DUBRAVEC Cropix

Treći vrlo važni igrač za novu sezonu je Josip Brekalo, jedan od rijetkih istinskih pojačanja u zadnje tri godine, ali su objektivno klimave šanse za njegov ostanak na Poljudu. On je pod ugovorom s Fiorentinom, njegov otkup je sigurno pretežak za klupsku blagajnu, a trebalo bi vidjeti kakvi su planovi tog igrača. Na površinu je izbilo i pitanje pretjeranog broja stranaca, po Kalinićevom stajalištu iritantno je da se trener u svlačionici obraća igračima na engleskom jeziku, jer "to je u najmanju ruku uvreda za Hajduka i našu državu“. Zaključak je sportskog direktora da došljaci moraju naučiti komunicirati na našem jeziku, klub će im omogućiti tromjesečni kurs.

Potegnuto je pitanje obnavljanja kadra prvotimca s igračima iz akademije, Kalinić je procijenio da "nogomet u juniorskoj u odnosu na seniorsku konkurenciju nema istu težinu, to je druga kategorija“.

Po svemu što je rekao, čini se da Kalinić ima jasan plan, da je svjestan problema, ali dosta će toga ovisiti i o igračkom rosteru

- I ja sam svojevremeno bio najbolji junior, ali nisam imao pristup prvoj momčadi. Morao sam na posudbu u Pulu i Šibenik da bi se dokazao i konkurirao za mjesto u Hajduku.

Inače intrigantna je bila primjedba na račun jedne izjave izbornika Zlatka Dalića po kojoj su u Hajduka trebali širom otvoriti vrata juniorima, doprvacima Europe, na koju je Kalinić uzvratio:

- Svatko ima pravo na svoja viđenja, u ovom slučaju neka Dalić umjesto Luke Modrića u momčad stavi Baturinu

Što se tiče angažmana trenera, to pitanje je ipak važnije od kompletiranja igračkog kadra, Kalinić je u pregovorima s nekoliko stručnjaka, navodno se još nije opredijelio, o dilemi "stranac ili domaći“ navodno još nije odlučio, ali računa da će do kraja idućeg tjedna novi trener preuzeti momčad. Po svemu što je rekao, čini se da ima jasan plan, da je svjestan problema, ali dosta će toga ovisiti i o igračkom rosteru i koga će sve trebati zamijeniti. Kompleksan zadatak, svakako...

Linker
30. rujan 2024 02:52