CROPIX
FILIP KROVINOVIĆ ZA SN

‘Livaja je najbolji s kojim sam ikad igrao, jak je kao tenk, a spremni smo napasti i Kup i prvenstvo!‘

‘Nema tu izbora, igraču i svima koji navijaju za Hajduk želja su oba trofeja‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. siječanj 2022. 19:09

Filip Krovinović najveće je ovosezonsko pojačanje Hajduka. Iskusni ofenzivac na proljeće bi trebao biti jedan od najjačih aduta Bijelih. Šteta za Krovinovića, kao i za Hajduk, da se nije išlo na pripreme u Portugal.

- Žao mi je, radovao sam se Portugalu jer tamo sam proveo četiri godine. Nadao sam se, dapače, očekivao da ćemo ići u Faro na pripreme. Korona nas je, nažalost, spriječila, tako je ispalo. U Portugalu sam napravio najveću nogometnu afirmaciju u dosadašnjoj karijeri, želio sam se ponovo pokazati u toj zemlji. U Faru sam bio dvaput, gledao sam i reprezentaciju Hrvatske. Izgleda kao Beverly Hills, baš je šteta što nismo išli na pripreme - istaknuo je Krovinović.

Šibenske kontre

Umjesto Portugala, te susreta s Ajaxom, Slavijom i Servetteom, odigrali ste tri utakmice na Poljudu sa Širokim, Veležom i Varaždinom. Podražaj sigurno nije bio identičan kao u dvobojima sa znatno jačim planiranim protivnicima.

image
CROPIX

- Drukčije je igrati protiv Ajaxa nego protiv Širokog, uz sav respekt. Međutim, nije nas promjena omela, mi smo profesionalci i tako je očito moralo biti. Prebacili smo se na novu situaciji i pripremali za prvenstvo.

Je li Hajduk spreman za nastavak sezone nakon obavljenih priprema?

- Spremni smo - kratko i jasno, ali nadasve odlučno odgovorio je Krovinović.

image
CROPIX

Kako pritom objasniti prvo poluvrijeme dvoboja s Varaždinom u kojem je suparnik dominirao kao rijetko koji suparnik protiv Hajduka?

- Nema objašnjenja, iako se sve može dogoditi u jednoj utakmici. Sreća da je bila prijateljska i siguran sam da se to više neće ponoviti u prvenstvu. Treba i prijateljske utakmice odigrati na maksimumu, svjesni smo toga. Ali, opet naglašavam, uvjeren sam da se takvo izdanje ne bi dogodilo da se igralo za bodove.

Očekivalo se da će Hajduk biti dominantan u tom dvoboju, da će imati posjed, kontrolirati igru. Jer, takav se dvoboj očekuje u subotu u Šibeniku...

- Da, i ja se nadam da ćemo protiv Šibenika biti momčad koja će kontrolirati utakmicu. Pritom ćemo morati pripaziti na kontre domaćina. Znamo kakva su momčad, ali mi ćemo ući s maksimalnom koncentracijom u taj dvoboj kako bismo uzeli sva tri boda.

S velikim ambicijama, ali i pritiskom, ulaze Bijeli u nastavak sezone. Osjećate li teret ambicija?

- Onog dana kad si odlučio igrati nogomet, znao si da ćeš se boriti s pritiskom rezultata. Što se mene tiče, volim taj pritisak. Uostalom, ne bih izabrao ni Hajduk ni Benficu, ne bih izabrao ni WBA da sam se plašio pritiska. Živeći iz dana u dan u takvim uvjetima naviknuli smo se na taj pritisak...

image
CROPIX

Najveće iskustvo u tom mentalnom segmentu svakako je bio ulazak s WBA u Premiership.

- Uvjerljivo najveći pritisak u karijeri. Zadnjih nekoliko utakmica smo popustili s rezultatom, baš se osjetilo da smo pod teretom velikih očekivanja. Znaš da ti jedna utakmica može bitno usmjeriti karijeru jer ulazak u Premiership je bio uspjeh kojim svi ulaze u povijest. Uzeli smo remi u zadnjoj utakmici i to nam je srećom bilo dovoljno jer je naš konkurent Brentford izgubio od momčadi koja je ispadala iz Championshipa. Ali, to je pritisak rezultata za sve klubove i na kraju netko poklekne.

Ispričao je Krovinović i jedan detalj uoči zadnje utakmice sezone u dresu WBA, odlučujućeg dvoboja za Premiership s QPR-om.

- Šetali smo prije utakmice trener Slaven Bilić i njegov pomoćnik Dejan Računica. Sjećam se kako mi je Dejo rekao “nisam ovakav pritisak osjetio u karijeri”. A puno je toga Računica prošao. Bilić nam je prije utakmice govorio “moramo držati fokus na utakmicu kao i cijelo prvenstvo”. Na kraju nas je i malo sreća pomazila, ali bez sreće nema uspjeha.

Prošao je Krovinović i osvajanje naslova s Benficom pred tri sezone. Od Lisabona se rastao prošlo ljeto uz poruke navijača Benfice...

- U Lisabonu me cijene kao igrača i osobu, znaju mi i danas poslati poruke podrške. Kad sam bio na posudbi u Engleskoj stalno su mi govorili “vrati se, ti si igrač za nas”. Kad sam se ozlijedio poručili su mi “jedina dobra vijest je da na kraju sezone nećeš otići”. Uvijek kažem - ima u svakom zlu i nešto dobro. U konačnici, da se nije dogodila ozljeda, ne bih možda nikada došao u Hajduk.

Još od 2015. je trajala “ljubav” između Krovinovića i Hajduka. Dobro je znano da je prije šest i pol godina trebao iz Kranjčevićeve prijeći u Hajduk, ali pod uvjetom da su Bijeli izborili Europsku ligu. Međutim, zastali su na zadnjoj prepreci i otišao je Krovinović u Rio Ave.

- Kontakt se ponovno intenzivirao posljednjih nekoliko sezona kada su u Benfici tražili klub za mene nakon ozljede. Ali, uvijek bi se nešto ispriječilo. Šest godina trebalo je da se realizira, ali što se dugo čeka uvijek je najslađe.

Jesen je potvrdila da je Krovinović napravio pravi potez. Novce je zarađivao i proteklih godina, ali emociju sreće nije lako spojiti s profesionalizmom. Uspjelo mu je to u Hajduku.

- Ne krijem, uživam u svakom danu. U klubu i izvan kluba. I treba uživati jer kasnije mogu samo žaliti ako ne uživam u životu i karijeri. U Hajduku se stvorila jedna lijepa priča i nadam se da ćemo je ispratiti do kraja sezone.

Slobodnija pozicija

Rodrygo, brazilski napadač u Realu, na pitanje “koju bi titulu uzeo ove godine” bez oklijevanja je odgovorio “ako je u pitanju jedna, onda naslov prvaka svijeta sa Brazilom”. Što bi Krovinović uzeo s Hajdukom?

- Nema tu izbora, igraču i svima koji navijaju za Hajduk želja su oba trofeja. I Kup i prvenstvo. Dugo Hajduk nije bio u ovako dobroj poziciji. Imamo realne šanse za oba trofeja, na dobrom smo putu. Imamo polufinale Kupa na Poljudu i finale se igra na našem stadionu. Puno je izazova ovog proljeća, ali danas i sljedećih dana moramo misliti samo na Šibenik. Pustimo kalkulacije.

Iz Šibenika ste prošle jeseni ponijeli neugodne uspomene. Hajduk je ostao bez bodova, a vi ste se ozlijedili u startu utakmice.

- Protiv Osijeka sam početkom listopada dobio udarac u gležanj, ali dva tjedna kasnije sam bio spreman za Šibenik. Međutim, dogodila se neobična situacija, ozlijedio sam drugu nogu. Nije me bilo mjesec dana, sve do Rijeke. Na, žalost u tom razdoblju smo ostali bez puno bodova i promijenio se trener.

image
CROPIX

Stigao je Valdas Dambrauskas, koji je Krovinovića pomaknuo ofenzivnije, više orijentirao prema napadu.

- Kod trenera Valdasa sam dobio slobodniju poziciju, podignuo me prema napadu, da budem bliže završnici, prvenstveno Livaji. Međutim, ta sloboda me ne oslobađa defenzivne igre.

Upravo je taj segment igre kroz karijeru 26-godišnjeg Krovinovića bio česta tema. Ofenziva nikada nije bila sporna, ali defenzivni segment je Krovinović ipak podignuo u završnici sezone.

- Istina, često se provlačilo isto pitanje i time mi je pružalo još veći motiv. Kroz godine i to naučiš, posebno u Championshipu, koji je najteža liga na svijetu. Osjećam da sam pojačao obrambenu igru, volim uklizati i “poginuti”, međutim, uvijek ima prostora za napredak.

Bolji nego u prosincu

Je li Hajduk napredovao ove zime?

- Bez obzira na rezultate u pripremama, vjerujem da smo bolji nego smo bili pred mjesec dana. Ako ne možemo biti bolji nego prošle jeseni, onda nemamo pravo razmišljati o napadu na trofeje.

Hajduk u subotu protiv Šibenika mora biti i bolji nego li je bio u zadnjoj utakmici pred tri mjeseca na Šubićevcu.

- Realizacija je bila problem u toj utakmici. Inače stvaramo puno šansi, čak i poluprilika, ali fali iskorištavanje prigoda. Takav smo problem imali i protiv Lokomotive, a na pripremama i s Veležom. Napravimo remek-djelo od akcije, ali onda ne zabijemo pogodak. Toliko toga smo promašili, možda nam se nešto vrati i na Šubićevcu. Da uđe neka lopta koja i ne “miriše” na zgoditak.

Je li igra Hajduka u realizaciji i dalje previše fokusirana na Livaju?

- Da, još uvijek. Želio bih da se skine to breme s njegovih leđa. Krenut ću od sebe, postigao sam jedan pogodak prošle jeseni u prvenstvu i dva Kupu uz tri asistencije u ligi. Premda u karijeri nisam zabijao puno po sezoni, smatram da mogu znatno više od jesenskog učinka. Znam da Livaji to ne smeta, on se odlično nosi s odgovornošću, ali bilo bi bolje za sve nas da više momčadski zabijamo.

Koliko ste osobno zadovoljni s vašim jesenskim izdanjima?

- Jako zadovoljan, ali uvijek tražim bolje. Radim na tome i radimo kao ekipa. Međutim, moram naglasiti, uživao sam u jesenskoj polusezoni.

S kim biste usporedili Livaju uzevši u konkurenciju sve najbolje s kojima ste igrali u karijeri?

- Baš sam nedavno s bratom razgovarao o istoj temi. Četiri najbolja s kojima sam igrao su Marko Livaja, Jonas iz Benfice, Matheus Perreira iz WBA i Ruben Ribeiro iz Rio Avea. Međutim, kad gledaš statistički i igrački, nema se tu što dodati. Livaja zabija, asistira i jak je kao tenk. S Jonasom si znao si da će uvijek zabiti, Perreira je imao asa iz rukava, a Livaja ima sve.

Vatreni su san

Kako biste ocijenili konkurenciju za nastavak sezone?

- Nikad teža, nikad jača. Svatko danas može svakome pomrsiti račune. Ne samo klubovi iz vrha, već su i ostali jako neugodni. Zahtjevna je liga, nema lagane utakmice, u svakoj treba iskrvariti za pobjedu. Od tri direktna konkurenta iz vrha, najmanje nam odgovara Osijek. Mi smo ekipa koja voli igrati s loptom, drukčiji smo od njih. Ali, vidi se da je Osijek kvalitetno posložena momčad s iskusnim trenerom. Rijeka je također kvalitetna, a Dinamo je Dinamo, nema se tu što novog kazati.

Najbolju utakmicu jeseni Hajduk je odigrao upravo protiv Dinama u Maksimiru početkom prosinca.

- Nije Hajduk dugo odigrao takvu utakmicu. I to ne samo zbog pobjede, već radi koncentracije i vjere u vlastite mogućnosti. Izašli smo na Maksimir i rekli “idemo im pokazati da smo bolji”. Bili smo puni samopouzdanja, zato smo slavili.

Može li Hajduk takva izdanja ponavljati u kontinuitetu?

- Uvijek će biti uspona i padova, ali najvažnije je pobjeđivati. To je ono što se gleda i traži.

Koja je poruka navijačima pred nastavak prvenstva ?

- Živi smo i trebamo zajedno vjerovati. Treba biti hrabar i nastaviti ovako. U svemu smo u igri, ali idemo od Šibenika i onda ćemo gledati utakmicu po utakmicu. Biti ponizan i nastaviti raditi. Navijačima hvala za sve što su nam pružili u prvom dijelu sezone, što su nas podržavali u ogromnom broju. Nadam se da ćemo tako zajedno nastaviti.

Za kraj moramo podvući da je ovo godina Svjetskog prvenstva i premda kompozicija Vatrenih ne nudi previše slobodnih mjesta za Katar, ambicije su kod svakog igrača identične.

- Svi sanjamo o reprezentaciji. Zašto lagati, i ja snivam o dresu Vatrenih. Dječački san je igrati za reprezentaciju i uz to na SP-u - istaknuo je Krovinović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:08