Marko Livaja

 ANTE CIZMIC Cropix
NAJVEĆI ADUT

Livaja je crvena krpa za Armadu, a Rijeka očito ima kompleks: ‘Splitski klub je viša klasa‘

Nekadašnji prvotimac "bijelih" je u više navrata znao istaknuti kako mu je najveći užitak bilo igranje derbija
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. rujan 2024. 23:46

Navijači splitskih "bijelih", poslije iznimne serije pozitivnih rezultata na prvih sedam utakmica u ovom prvenstvu, dočekuju s velikim guštom jadranski derbi na Rujevici, jer vlada uvjerenje da će se Hajduk, u najmanju ruku, neporažen vratiti u Split. Tu svoju vjeru pripadnici "prgave familije" baziraju u prvom redu na sposobnostima kapetana Marka Livaje, ali i čvrste kolektivne igre, bez obzira na to što je Hajduk svega u dva navrata sačuvao svoju mrežu netaknutu. Nadalje, tu ima i kalkulacija po kojima će sama pojava Livaje sa svojim kompanjonima izazvati pritisak domaćinima i sputati ih u bezrezervnoj ofenzivnoj igri, kao što im se dogodilo protiv Dinama.

Najveći adut Hajduka u tom nadmetanju je Marko Livaja, koji igra u životnoj formi, pa je na prvih sedam utakmica postigao šest golova uz pet asistencija, tako da njegov pečat ima čak jedanaest od dvanaest pogodaka Hajduka. Ali to nije sve, Livaja je u prošlosti, otkako je u veljači 2021. došao u Hajduk, kad je riječ o duelima s Rijekom na Rujevici, ubilježio četiri pobjede, uz samo jednu izgubljenu utakmicu.

Prema svemu sudeći, Livaja je doslovno crvena krpa za Armadu, čiji pripadnici zbog očigledne nemoći da se uspoređuju sa splitskim suparnikom, na nesportski, pa i nedostojan i nekulturan način vrijeđaju kapetana Hajduka. No, Livaja ih je znao izazvati, i to ne samo golovima, nego na pojedinim nastupima određenim gestikulacijama. Tako se može najaviti kako će netrpeljivost između Livaje i Armade dobiti novu dimenziju na subotnjem derbiju...

- Rijeka sa svojom Armadom ima kompleks Hajduka - rekao je Dražen Mužinić, nekadašnji prvotimac "bijelih", koji je u više navrata znao istaknuti kako mu je najveći užitak bilo igranje derbija protiv Dinama, Crvene zvezde i Partizana, dok je na Kantridi uvijek bio posebno motiviran zbog "tih pokušaja da se uspoređuju s našim klubom":

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Bilo je razdoblja boljih rezultata Rijeke, naročito u vrijeme trenera Matjaža Keka, ali sveukupno usporedba nije moguća. Hajduk je prema svim mjerilima viša klasa kluba. Kad je riječ o sljedećoj rundi, sve je neizvjesno uz moju vjeru da će im biti teško onemogućiti Livaju.

Mužinić je uoči derbija na Maksimiru izrazio svoju sigurnost da će trener "bijelih" Gennaro Gattuso "postaviti temelj aktivne igre, što znači bez naglaska na defenzivu", pa računa da će splitska momčad i na Rujevici također "ući u otvoreno nadigravanje i tako neće dozvoliti nadmoć Rijeke".

Činjenica je da je Livaja na Rujevici, što je poseban podatak, na pet utakmica doživio jedan poraz, dok je u četiri pobjede svoje momčadi bio dominantan, sudjelovao je u uspjesima Hajduka s četiri gola i tri asistencije. Međutim…

Iz nekoliko fakata s prvih sedam kola mora se priznati da je Rijeka ipak favorit i to ne samo na temelju domaćinske uloge, već prema tome da su na Rujevici osvojili deset bodova od 12 mogućih, uz izuzetno povoljnu gol-razliku od 12-1. Nasuprot tome, Hajduk je na pet od sedam utakmica svaki put primio po jedan gol.

Zato se može zaključiti da bi se odluka o rezultatu derbija, barem na papiru, mogla svesti na pitanje pod broj jedan hoće li obrana Hajduka uspjeti zaustaviti napadače Rijeke (uz napomenu da je prvi golgeter Franjo Ivanović otišao u Belgiju), te pod dva, hoće li obrana Rijeke znati blokirati strijelca Hajduka Livaju. Rijeka i Hajduk bore se za velike bodove, za pozitivan kontinuitet, ali i za održavanje razlike na tablici u odnosu na Dinamo. To je važno i za završnu računicu o naslovu prvaka...

Linker
25. rujan 2024 23:46