Damir Škomrlj/Cropix
IZ TABORA HAJDUKA

Leko nahvalio Bišćana i asa Dinama pa otkrio da jedan igrač preskače derbi: ‘Vratio se nespreman‘

‘Kako naši navijači žive i bodre nas, teško se to bilo gdje nađe, to je jedinstveno‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. travanj 2023. 13:25

Hajduk u nedjelju poslijepodne dočekuje Dinamo koji stiže s plus 12, ako ne izgubi na Poljudu slavi titulu. Derbi pun očekivanja s obje strane, derbi koji uvijek nosi i više od tri boda. Kakvu utakmicu očekuje Ivan Leko?

- Brojevi su tu, činjenice su jasne. Zasluženo je Dinamo tu gdje se nalazi. I mi također. Međutim, ne zamaramo se kalkulacijama ni brojevima. Nastojimo se pripremati za pravu utakmicu. Iz kola u kolo teren je sve bolji, očekujemo pun stadion, lijepo vrijeme i dvije momčadi koje igraju nogomet. Naš je fokus na teren, gdje ćemo pokušati našim navijačima da smo dobri, da smo ozbiljni, da znamo što radimo. Uz to, da imamo srce i na kraju pokušati pobijediti protivnika koji je zasluženo na prvom mjestu - rekao je Leko.

U Maksimiru je u posljednjem derbiju završilo 0:4, koliko će biti drukčija nedjeljna utakmica?

- Nadam se puno drukčija, jer svaka piše svoju povijest, svoju priču. Nastojiš naučiti na greškama, nekada nažalost i na svojima. Nadamo se da ćemo biti puno ozbiljniji, da možemo uspjeti u tim trenucima kada protivnik ima loptu, da možemo biti stabilni u fazi obrane.

Koliko peče zagrebačka "četvorka"?

- To mi je najgori poraz ikada. Nadam se da će tako i ostati, da neće biti gorih. U nogometu se gubi i dobiva, svjestan sam toga. Svaka utakmica je nova šansa. Odavno smo to isplakali, bilo nam je teško, ali u životu treba gledati naprijed. Koristiti kao lekcije da bi bili bolji.

Razlika između derbija i ostalih utakmica je neizmjerna, naglasit će i Leko.

- Nije ovo ista utakmica. Laganje je samog sebe da je ovo samo tri boda. Međutim, u pripremi utakmice nastojiš se baviti nogometom. Cijeli dekor i za vrijeme i poslije utakmice, to je samo dekor i ambijent nečega što se događa u ovom okviru 105 sa 68 metara. Ovo pumpanje guma o bitnosti i motivaciji, to je nepotrebno. Svakome sportašu ne treba govoriti o važnosti, bitnosti ovakve utakmice.

Kakav Hajduk možemo očekivati u derbiju?

- Hajduk koji će biti miran, stabilan, nastojati iskoristiti svoje trenutke. U svakoj utakmici imaš trenutaka kada si bolji, i ključno je kada smo mi bolji da igramo za šanse, golove, asistencije.

Kakav je osobni feeling, osjećaj za trenersku premijeru u poljudskom derbiju? Osjećate li da ste dužnik navijačima zbog prosječnih proljetnih izdanja, puno izgubljenih bodova?

- Da ne dajem milijun posto onda bih se osjećao dužnikom. Svi koji me znaju, jasno im je koliko se dajem.

Koja je razlika između uloge trenera i igrača u derbiju?

- Meni će derbi biti poseban. Kada prošetam Poljudom prije utakmice, poseban je osjećaj. Naježim se, i tako će uvijek biti. Za pet ili 50 godina. Uloga trenera i uloga igrača je ogromna razlika. Naša je uloga pomoći igračima da budemo bolji, Na kraju su igrači uvijek glavni akteri, treba se pričati o njima. Svi ostali smo tu da im stvorimo ugodno okruženje, da pruže najbolje od sebe.

Bišćan nije ljubitelj ofenzive, očekujete li Dinamo u igri na bod?

- Trener Bišćan je jako jasan, njegove su ekipa disciplinirane i organizirane. Znaju što rade u napadu, što rade u obrani. Bišćan Dinamu pruža pobjednički mentalitet. Očekujem da će Dinamo doći pobijediti, jer poznavajući trenera i njegov rad, uvjeren sam da će Dinamo napraviti sve da pobijedi.

Koliko vam nedostaje Marokanac Benrahou koji ima tri žuta kartona za derbi?

- Bio je među tri naša najbolja igrača zadnjih sedam-osam kola. Ima kvalitetu, ima mentalitet, želi se dokazati i može igrati pod pritiskom. Falit će znam ali to je prilika za nekog drugog da bude bolji od njega. Ovo je utakmica 11 na 11, ekipa koja bude fokusiranija na nogomet, ima više šansi za dobiti.

Livaja i 10 bilih tića iz Ženeve, to je priča koja se provlači ovog tjedna.

- Bio bih najsretniji da igraju svi koji su prošli omladinski pogon. Imao sam tu priču i sreću da sam od predpionira došao do seniora. Ne znam kada ih je više dobilo priliku igrati, a opet, nijedan put nije bilo pritiska. Nitko nije rekao, netko mora igrati,. Svaki je tu minutu debelo zaradio treniranjem. Sve je na njima, a na nama je pokušati napraviti najbolju ekipu.

Koliko je Baturina, Hajdukovo dijete, problem za Bijele?

- Njega je lijepo gledati, da si neutralni navijač kupiš kartu za gledati takve igrače. To su match winneri. Baturina je jedan od najboljih igrača Dinama.

Na popisu ozlijeđenih novo ime za derbi jest Luka Vušković koji je stao na listu uz Lovru Kalinića, Eleza, Prpića, Lovrencsicsa i Kalika.

- Nažalost, ni Vušković ne može, vratio se nespreman.

Tko može, tko ne može u definitivnom popisu?

- Neki su se vratili, imamo novih igrača u selekciji. Imali smo i juniore koji se vratili iz Švicarske. Dugo smo u našim internim problemima. Ali rekao bih vam kao i prije zadnjih utakmica, lijepo smo trenirali. Vidimo dobar fokus, mirnoću, a želju i motivaciju znamo, nije potrebno naglašavati. Živiš i treniraš da bi igrao velike utakmice. Velike utakmice su za velike igrače i velike momčadi. Bez obzira na izostanke imat ćemo dovoljno kvalitete da bi odigrali dobru utakmicu - kazao je Leko.

Na kraju cijele priče jedno pitanje kao na kladionici, biste li bili zadovoljni s 1:0?

- Svaka je pobjeda velika i mi se pripremamo kako pobijediti. I Dinamo također. Nekoć smo se svi bavili kladionicom, ali sada je samo fokus na nogometu i nitko sretniji od nas ako pobijedimo.

Hoće li Rokas Pukštas u svibnju s reprezentacijom SAD-a otići na SP?

- Nije stvar na meni, klub će donijeti odluku - odgovorio je Leko.

Pritom je rečeno i koliko je ulaznica prodano za derbi.

- Prodano je 29.000 ulaznica, ostalo je još 4.000 za istok i zapad - poručio je klupski glasnogovornik Božo Pavković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. lipanj 2024 15:37