Josip Brekalo

 GORAN MEHKEK Cropix
‘ZNAMO KAKAV JE IGRAČ‘

Legenda Hajduka: ‘Brekalo ima europski rejting, ali ima i nedostataka. Malo je driblinga, nema sprinta...‘

‘Do utakmice s Dinamom proći će upravo dva mjeseca u Hajduku, idealno vrijeme da dođe u optimalnu formu‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. veljača 2024. 15:25

Kakav je dojam ostavio Josip Brekalo nakon tri utakmice na početku posudbe u Hajduku, jako je intrigantno pitanje. Dapače, tema, jer Brekalo je na Poljud ove zime stigao kao najveći transfer HNL-a. Igrač kojeg je njegov matični Dinamo “mjerkao”, ali na kraju i odustao od angažmana, za Hajduk je do sada upisao pogodak i dvije asistencije. Učinak je bolji od kompletne polusezone u Fiorentini gdje je ove sezone u 11 nastupa imao tek jedan pogodak, ali razlika je igrati Serie A i HNL.

- Smatram da je njegova izvedba sasvim korektna za Hrvatsku ligu, ali za razinu talijanske lige, to je premalo - mišljenja je Zlatko Vujović, nekoć i sam krilni napadač Hajduka.

Igra na 30-40 posto

Brekalo je na premijeri u Osijeku ostao bez asistencije i zgoditka, ali kasnije je protiv Belupa zabilježio pogodak i dodavanje, dok je protiv Rudeša asistencijom “počastio” Dajakua.

- Vidi se da je Brekalo kvalitetan igrač. Ima tehniku, imao smisao za suradnju i kombinaciju. Inteligentan je, prošao je jake europske lige, osjeti se iskustvo. Ali, ima nedostataka za koje sam očekivao da će biti njegove prednosti - kazao je Vujović argumentiravši svoj stav.

- Nisam vidio dubinsko trčanje, fali mi više proboja “jedan na jedan”. Očekivao sam da će u tim segmentima igre Brekalo biti najveća prevaga. Malo je driblinga, nema sprinta, nedostaju mi ti segmenti igre. Da ne znam kakav je igrač, ne bih od njega to ni očekivao. Brekalo ima i prekide, njegove su lopte precizne, ali morao bi u HNL-u imati i 10-ak sprinteva. Lijepo prima loptu, sigurno odlaže, međutim, Brekalo je igrač s europskim rejtingom.

Zato Vujović drži da je ono što Brekalo trenutno pruža daleko od njegovih mogućnosti.

- Imam osjećaj kao da je u drugoj brzini. Nema pravog podražaja, stječe se dojam da lakoćom radi ovo što prikazuje i zato ne diže u višu brzinu. Rekao bih da je tek na nekih 30-40 % onoga što može. Doći će jače utakmice s Rijekom, Dinamom... trebat će bitno veći angažman. Ali, ako nisi na “radnoj temperaturi” ne možeš očekivati da ćeš se preobraziti za tu jednu utakmicu. Moraš tako trenirati i igrati u kontinuitetu, zato od Brekala više očekujem - zaključio je Vujović.

S druge strane Mario Cvitanović, nekoć trener Dinama, sasvim je zadovoljan kako izgleda Brekalo na početku posudbe u Hajduku.

- Po mom sudu, svaku je sve bolji. Još kada se kompletna ekipa podigne, bit će i Brekalo još kvalitetniji. Nogomet je kolektivna igra, cijela ekipa mora biti na višoj razini, dosta se Hajduk muči u izgradnji igre. Nije pritom pitanje hoće li se više igrati na Brekala ili Livaju. Treba se igrati na sve, jer ima dovoljno prostora za sve igrače u napadu.

Vidi kvalitetna rješenja

Cvitanović je mišljenja da Brekalu ne fali driblinga ni većeg učinka u cjelini.

- Brekalo je najjači u situacijama “jedan na jedan”, ali treba izgraditi situacije u kojima će ostati izoliran i potom proći svog čuvara. Međutim, vjerujem da bi svi trebali biti zadovoljni s Brekalom na startu njegovog igranja u Hajduku. Jak je na lopti, u njegovom svakom potezu osjeća se klasa. Vidi kvalitetna rješenja u igri, ali treba ga dovesti u komfornu, lagodnu situaciju gdje će njegovo znanje doći do potpunog izražaja.

Krešo Režić, trener koji je ostavio traga u Saudijskoj Arabiji zadnjih sezona, karijeru je započeo u Hajduku.

- Pamtim Brekala još iz vremena dok sam vodio Hajdukovu generaciju ‘98 s kojom smo igrali protiv Dinama. Za današnji Hajduk Brekalo je veliko pojačanje što je potvrdio u tri protekle utakmice - decidiran je 42-godišnji Režić.

Nije imao kontinuitet

Koje su prednosti, a koji nedostaci onoga što je Brekalo prikazao u tri startne utakmice?

- Sve bih stavio pod isti nazivnik, jer temeljna je činjenica da Brekalo nije imao kontinuitet utakmica u posljednju sezonu i pol. Rijetko je igrao u Fiorentini i Wolfsburgu, a taj hendikep ne može s preko noći riješiti. Trebat će mu malo vremena da uhvati seriju utakmica. Uostalom, zbog toga je i došao u Split. Ne možete od igrača s tako skromnim brojem utakmica u zadnje dvije sezone očekivati da pokazuje sav raskoš potencijala. Međutim, ono što pruža ovaj mjesec u Hajduku za mene je jasna potvrda da su Bijeli dobili klasnog igrača.

Pred Brekalom tek dolaze najveći izazovi u Hajduku, jer raspored Bijelih nudi tri najjače utakmice od Uskrsa do sredine travnja. Dinamo, Rijeka i Osijek, prođu li Varaždin u Kupu, igrat će Bijeli i polufinale Kupa u tom razdoblju.

- Do utakmice s Dinamom proći će upravo dva mjeseca u Hajduku, idealno vrijeme da Brekalo dođe u optimalnu formu u novoj sredini. Vjerujem da će njegova karijera imati takvu uzlaznu putanju. Do kraja ožujka ima vremena kroz prvenstvene i Kup utakmicu podići svoju formu i uhvatiti kontinuitet. Po mom sudu, jedino mu to nedostaje da bi pokazao sve što zna - zaključio je Režić.

Brekalo za Hajduk

3 utakmice

270 minuta

1 gol

2 asistencije

2 udarca u okvir

1 udarac izvan okvira

2 blokirana udarca

6/11 uspješnih driblinga

87/113 točnih dodavanja

7/27 točnih centaršuteva

19/39 dobivenih duela

5 napravljenih prekršaja

5 pretrpljenih prekršaja

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 10:11