VOJKO BASIC Cropix
SPLITSKA OFENZIVA

Kome će Dambrauskas od svojih ‘zagubljenih‘ napadača ponuditi šansu za povratak u formu?

Što je ostalo nakon odlaska Marina Ljubičića na posudbu u austrijsku momčad
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 17:25

Otišao je Marin Ljubičić na posudbu u redove austrijskog prvoligaša LASK-a iz Linza, a ostali su Dimitrios Diamantakos i Samuel Eduok. Prva je to reakcija nakon "češljanja" napadačkog kadra Hajduka poslije transferne posudbe 20-godišnjeg "špica" u austrijsku momčad. Istina, na prvi pogled, važnije je bilo riješiti status Nigerijca i Grka, koji su neiskorišteni iskusni potencijal u kadru. No, idemo još jednom pregledati tko je sve na dispoziciji Dambrauskasu nakon odlaska Marina Ljubičića...

Prva je zadaća definirati preferirani sustav u kojem bi sav raspoloživi kadar mogao u napadu pružiti svoj maksimum. Formacija 4-2-3-1 doima se najboljom za takav scenarij jer u tom rasporedu Nikola Kalinić je čista "špica", Livaja iza njega, a Sahiti i Biuk na krilima. Iskustvo i potencijal dolaze do punog izražaja, pri čemu je kreator Filip Krovinović povučen u dubinu vezne linije s još jednim defenzivnim kreatorom.

U toj opciji iznimno je ofenzivan Hajduk s četiri napadača i kreativnim veznim. Zamjene su također na razini traženog zadatka, sve redom internacionalci. Mlakar kao opcija za Kalinića, Diamantakos za Livaju, Kačaniklić za Sahitija, te Eduok za Biuka na lijevom krilu. Može čak i domaće rješenje Čolina biti alternacija za Biuka na toj poziciji. Ima igrača, nije problem u širini kadra, više je pitanje koliko je, primjerice, iskusni tercet spreman. Jasno, tu mislimo na Kačaniklića, kojeg priključujemo Eduoku i Diamantakosu kao iskusnim "špicevima" koji već dulje vrijeme nemaju ni učinak, ni minutažu.

Formacija 4-2-3-1 doima se najboljom, a jasno je da postoje i druge opcije poput 4-4-2, gdje u "špici" imamo Livaju i Kalinića. Kadar je identičan, samo je pitanje rasporeda. U svakoj opciji je Kalinić "devetka", a Mlakar će po svemu sudeći ostati njegova alternacija, s tim da bi mogao uskočiti na jednu od krilnih pozicija. Ovisno, dakako, o formi Sahitija i Biuka...

Hajduk i bez Ljubičića ima osam ofenzivno orijentiranih igrača, barem tako stoji na papiru. Logika kaže da bi se Bijeli mogli pojačati. Dapače, bilo bi dobro da osnaže prednju liniju, ali tek kada se uredi status trojice iskusnih internacionalaca. Koliko će u toj koncepciji biti prostora za jednog Šarića, koji se vratio s posudbe iz Radomlja, zatim za dojučerašnje juniore, prvenstveno Filipa Čuića i Šimuna Hrgovića, koji su pripreme propustili zbog ozljeda, više ćemo znati kada Bijeli krenu u svoju ambicioznu europsku avanturu.

Prošle sezone Ljubičić je postigao dva pogotka u HNL-u, što dakako nije ostvarenje koje se ne može nadoknaditi s napadačkim kadrom koji Hajduk posjeduje. Uostalom, Eduoku je za jedan pogodak bilo dovoljno odigrati četiri utakmice, dok je Ljubičić imao 30 nastupa u prvenstvenim dvobojima. Ima Hajduk napadača u svom rosteru, ali pitanje je što će biti s njima do kraja prijelaznog roka. Pitanje je na koga uopće računa Dambrauskas od "špiceva" s papira, kome je spreman ponuditi šansu za povratak u formu?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 06:05