Nikola Kalinić

 VLADO KOS Cropix
PRIJETNJA FARMACEUTIMA

Kaliniću se dogodio scenarij kakav nitko nije zamišljao, ovu ulogu dobit će prvi put nakon 2022. godine

Nekoliko je razloga zašto se u protekla 24 mjeseca nismo nagledali njegovih nastupa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. veljača 2024. 13:41

Prije dvije godine spektakularno se vratio u Hajduk. Objava kojom su Bijeli, doslovno u “pet do dvanaest” te prve nedjelje veljače 2022. godine, poprilično šokirali javnost, označila je povratak Nikole Kalinića u Hajduk. Povratak nakon 12 godina, 8 mjeseci i 27 dana, kojim je postao igrač s najvećim vremenskim razmakom između dva nastupa u HNL-u. Ali, nije Kalinić došao u Hajduk da bi pisao takvu vrst rekorda. Stigao je zbog trofeja...

- Moj cilj je s Hajdukom doći do naslova prvaka - poručio je prilikom predstavljanja na Poljudu.

Pritom je objasnio s koliko je emocija doživio ideju povratka.

- Otkad smo se dogovorili, deset dana nisam spavao.

image

Nikola Kalinić

VLADO KOS Cropix

U bijeli dres vratio se protiv Belupa, točno na rođendan Hajduka prije dvije godine na Poljudu. U nedjelju je ponovno Belupo na rasporedu, rođendan je pred vratima, a Nikola Kalinić trebao bi krenuti od prve minute. Posljednji put je na Poljudu počeo od starta utakmice još u rujnu 2022. godine, u drugom susretu Karoglana na klupi Hajduka. U dvoboju s Istrom odigrao je tek 14 minuta, ozlijedio se i završio jesen.

Muke s ozljedama

Dvije godine je prošlo otkad se vratio na Poljud, a gotovo godinu i pol od zadnjeg nastupa od prve minute. Nije takav scenarij nitko zamišljao u trenutku kad se napadač Verone odlučio na povratak u svoj najdraži klub. Nekoliko je razloga zašto se u protekla 24 mjeseca nismo nagledali njegovih nastupa, a shodno tome i pogodaka.

Kalinić je došao kao veliko pojačanje, ali u startu je imao problema s ozljedama. Na samom početku je upitno bilo rame, zatim mišić lista i na kraju sezone korona, koja je Kalinića udaljila od finala Kupa s Rijekom. Ali, sve su to bile sitnice, male nedaće po putu. Jer, slijedila su dva mjeseca nevjerojatnih pehova. Kao da je neki nevidljivi kreator univerzuma slao poruku da je dosta nogometa. Ali, nije se Kalinić predao, iako su tri ozljede bitno odredile njegov nastavak karijere u Hajduku.

Prošao je ljetne pripreme s Dambrauskasom, a baš kad se očekivala golgeterska eksplozija, Kalinić je u susretu Superkupa u Maksimiru doživio lom nožnog prsta. Stanka je potrajala 40 dana, da bi u drugom nastupu nakon oporavka stigao novi peh. Slomljena nosna kost u dvoboju s Villlarealom u Valenciji ponovno je Kaliniću otvorila medicinski karton. Nakon oporavka od te ozljede ekspresno je u dva nastupa zabio tri pogotka u prvenstvu, da bi se u trećem ozlijedio. Ruptura mišića zadnje lože tražila je stanku od 105 dana.

image

Nikola Kalinić

IVAN PERIC Cropix

Kad su zaključeni svi pehovi, na red je stigao novi problem. Trener ga nije vidio. Ponovno je prošao pripreme, pokušao se nametnuti kod Ivana Leke, ali proljeće je proveo totalno na margini. Zadnji nastup kod Leke upisao je protiv Dinama u travnju prošle godine. Nije igrao ni finale Kupa, a istekom ugovora dobio je slobodne papire.

- Trener me ne treba, ne uklapam se u njegovu viziju nogometa - objasnio je Kalinić razloge rastanka s Hajdukom prošlog ljeta.

Činilo se da je centarfor iz Solina završio karijeru, ali bio je to samo površni dojam. Kako to već u životu biva, događaju se i promjene na klupi, pa je Lekin nasljednik Mislav Karoglan poželio upravo Kalinića kao napadača koji mu nedostaje. Obavio je razgovor s Kalinićem, pa se Nikola prihvatio prvo samostalnog treninga, a onda i rada s momčadi. Vratio se u dobrom stanju, spreman i motiviran za posljednjih šest mjeseci karijere.

Vječno pitanje

Nema spora da treću obljetnicu povratka u Hajduk nećemo opisivati. Da nije bilo Karoglana, ne bismo imali ni razloga obilježiti drugu. Čak 11 trenera vodilo je Kalinića u HNL dvobojima u Hajduku, ali Karoglan će sigurno kod njega imati posebno mjesto. Povratkom je dobio veliku priliku doći s Hajdukom do naslova prvaka i time završiti karijeru u grandioznom stilu. Statistički gledano, u dvije godine otkad se vratio u Hajduk, učinak je solidna “trojka”. Upisao je 34 nastupa, osam zgoditaka postigao. Ne izgledaju brojke loše, ali Kalinić je ostao bez ključne uloge. Njegov doprinos nije bio na razini klase, stoga nije pretjerano kazati “od Kalinića se najbolje tek očekuje”.

image

Nikola Kalinić

VLADO KOS Cropix

Pritom je ostalo i vječno pitanje na koje još nismo dobili odgovor - mogu li zajedno Kalinić i Livaja? Livajin oporavak najavljen je za kraj veljače, tri mjeseca će biti vremena da se dobije odgovor na intrigantno pitanje. Pritom nećemo otvarati temu kako bi izgledao atomski napad Bijelih s Kalinićem, Perišićem, Livajom i Brekalom.

Još samo ovog proljeća postoji šansa, budući da se Kalinić vratio zbog titule koju juri već treću godinu s Hajdukom. Protiv Belupa je Nikola Kalinić opet na sceni. Doveden je da bude klasa koja stvara razliku, takvog ga svi žele vidjeti i pamtiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:02