TOM DUBRAVEC Cropix
HRPA POSLA NA POLJUDU

Kako Hajduk vratiti u borbu za naslov: Prvi potez Nikole Kalinića je čistka, a onda - prodaja ovog dragulja

Pitanje je kako će se snaći u novoj ulozi, s obzirom na to da je iz kopački preselio u kabinet
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 19:30

Navijačima Hajduka teško je bilo prihvatiti rasplet završnice ovog prvenstva, tako žalostan za "bijele", umjesto davno planiranog šampionskog slavlja u posljednjoj rundi prvenstva u Kranjčevićevoj ulici. Torcidi ništa drugo nije preostalo nego složno zapjevati tugaljivu verziju hita dragog Olivera Dragojevića: "Što učinio si ti od života mog, dao si mi ti samo praznu bol..."

Bio je to klimaks razočaranja i neraspoloženja u kojem su neki neizlječivi fanatici sa zapadne tribine ipak počeli aplaudirati, kao nagovještaj vjere da će ubrzo, to jest za 35 dana, početi novo prvenstvo, dvadeseto od onog iz 2005. kada je Hajduk posljednji put proslavio titulu prvaka. Ipak od kuknjave, to jest nastavka dugotrajnog mučnog kmečanja, nema koristi i sada se nanovo pokreće pumpanje optimizma, zamišljanje da dolazi ona sezona za titulu. Oprezniji pripadnici hajdučke obitelji skloni su umjerenijim očekivanjima, a to je da "bijeli" konačno u utrci za šampionskim tronom barem ostanu sve do finiša prvenstva. A ne da za prvakom debelo zaostanu…

Uostalom, novi sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić se pravilno očitovao prigodom inauguracijskog nastupa:

- Ne mogu i ne želim najavljivati osvajanje prvog mjesta, ali ću sve uraditi da se uvijek do kraja sezone borimo za titulu…

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Poslovna dimenzija

Hajduk je dugi niz godina predstavljao samo ukras Prve HNL, a tek je dolaskom detroniziranog predsjednika Lukše Jakobušića, to se mora priznati, splitski klub pokrenuo navještaj svoje renesanse. S jedne strane osvojena su dva Kupa i pokrenula se poslovna dimenzija, s druge su "bijeli" tijekom prošla tri prvenstva najvećim dijelom pokazali rezultatski uspon.

S Gosparom, nedavno žrtvovanim zbog njegovih ipak prenapuhanih, pa i nekontroliranih ambicija, najprije su bili četvrti (to je bio uspjeh Paola Tramezzanija, dogurao je klub do europske scene), dva puta drugi, sada tek treći.

U novoj preraspodjeli uloga, uz novog predsjednika Ivana Bilića, ključni čovjek bi morao biti Nikola Kalinić u ulozi sportskog direktora. S obzirom na to da se praktično iz kopački s terena preselio u kabinet, ipak je pitanje kako će se snaći u novoj ulozi. Jedno je biti igrač, pa i velikan, jer se u toj ulozi mogao ponašati svojeglavo i jogunasto, u nekim fazama karijere čak i na svoju štetu. Međutim, u ulozi šefa struke ima nemjerljivo širi dijapazon odgovornosti, no s obzirom na njegova bogata iskustva i veze, može se pretpostaviti da je u stanju opravdati povjerenje.

ŠIROKE MOGUĆNOSTI

Kalinić ima dobre kontakte širom Europe koje će iskoristiti za pronalazak najboljih rješenja za klub

Englezi se bore

Zadatak broj jedan je angažman trenera, takvog stručnjaka koji će unaprijediti igru Hajduka. Stranac bi mogao doći s paketom svojih asistenata, a njima treba pridodati domaćeg čovjeka, nikako iz fonda akademije. Na primjer, angažirati kao pomoćnika Hrvoja Vejića (on je nedavno odbio poziv Jakobušića) ili iskusnijeg, često u novinama sočnog komentatora Ivana Pudara pod čijim je rukama, najprije na Šubićevcu pa na Poljudu, Kalinić izrastao u golgetera za "mercato".

Hrvoje Vejić Bivši kapetan, komentator u medijima

Svojedobno je odbio Jakobušića da se uključi u stožer, ali ne bi bilo loše ponovno ga upitati. Ili dovesti u stožer nekog iskusnijeg

Prvi čin u sređivanju kluba je čistka igračkog kadra, koju mora provesti Nikola Kalinić u dogovoru s budućim trenerom, zatim dolazi drugi čin, a to je uspješna prodaja standardnog prvotimca Rokasa Pukštasa, kako bi se u trećem činu s tom zaradom pribavilo točno potrebne elemente za bolju igru.

image

Rokas Pukštas

TOM DUBRAVEC Cropix

Daily Mail je nekidan napisao da su za Amerikanca zainteresirani redom Aston Villa, West Ham i Arsenal. Pukštas je inače dobio poziv na prvi dio priprema SAD-a za Olimpijske igre (U23 reprezentacija). Tko zna hoće li o njegovom mogućem nastupu odlučivati Hajduk ili neki novi klub. OI su krajem srpnja i početkom kolovoza.

Rokas Pukštas Financijski najvredniji eksponat

Prodaja Amerikanca čini se sve izglednijom i očekuje se rušenje klupskog rekorda od 11 mil.juna eura, koliko će se dobiti za Vuškovića

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. svibanj 2024 19:31