ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
SLAŽE SE NOVA MOMČAD

‘Kad se sjetim da Hajduk nije imao 30.000 eura da plati Vršajevića... Sad je jasno kakvog igrača treba dovesti‘

"Leko jednog igrača uopće ne treba ni provjeravati", poručuje bivši trener Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. svibanj 2023. 10:18

Hajduk je sezonu završio s Kupom, drugim mjestom u prvenstvu, te nadasve pozitivnom atmosferom generiranom s pet pobjeda u nizu i osam utakmica bez primljenog pogotka. Gotovo 20.000 ljudi okupilo je prošle nedjelje na Poljudu kako bi Bijelima dali podršku za sljedeću sezonu. Jer, već godinama navijači Hajduka sanjaju isti san.

- Ako ne postaneš novi prvak ti.... - pjeva Torcida još od 2005. godine kada je zadnja titula sletjela na Poljud.

Zašto se toliko o tituli priča ako je Hajduk već početkom travnja izašao iz te priče, položio oružje u borbi za naslov prvaka? Zato što svi ključni akteri Hajduka u ovoj sezoni od početka godine jasno najavljivali "idemo po naslov". Tražio se iskorak u odnosu na prošlu godinu, ali iskorak nije ostvaren. Zato je na kraju ostalo logično pitanje, je li sezona uspješna s Kupom i drugim mjestom. Mišo Krstičević, nekoć igrač, potom i trener Hajduka, sjedio je na klupi u ulozi asistenta Baki Sliškoviću koji je veći dio te sezone 2005. vodio posljednji šampionski Hajduk. U međuvremenu je imao i samostalni 13-mjesečni angažman kao trener Bijelih, a danas je strateg pločanskog Jadrana.

- S obzirom na to kako je počelo, kako se kasnije odvijalo, za mene je sezona uspješna. Nije naslov prvaka, ali i Kup sezoni pruža pozitivni pečat. Svaka sezona u kojoj Hajduk osvoji jedan od trofeja ima pozitivnu ocjenu. Trofeji se uvijek najduže pamte - kazao je u startu Krstičević i dodao:

- Znam da će to nekom izgledati kao neka sporedna radost, ali pogledajte koliko se trofeja uopće osvojilo u zadnjih 18 godina od posljednje titule prvaka. Četiri Kupa s tim da su dva osvojena u posljednje dvije sezone.

image

Mišo Krstičević

SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX

Slično je razmišljanje i navijača koji su na kraju utakmice na sjeveru izvjesili transparent s porukom "na dobroj smo stazi, fali nam naslov prvaka da budemo u ekstazi".

- Svi to znaju. Traži se titula, traži se iskorak u Europi. Ambicije su uvijek visoke, ali bitno je da se klub stabilizirao na svim razinama. Kada se sjetim u kakvoj smo situaciji bili prije 11 godina, problem je bio platiti 30.000 eura odštete za Vršajevića. U klubu su mi tada rekli "hej, 30.000 eura, pa tko će to platiti". Danas je Hajduk u poziciji da može puno lakše izaći na tržište, ali nije jednostavno sve preko noći okrenuti. Godinama se gubila energija, nije se pronalazio pravi put za ostvarivanje ciljeva. Prečesto se dolazilo u situaciju da dva tjedna prije početka prvenstva počneš razmišljati kakvu momčad kreirati i s koliko novca. Zato današnji Hajduk vidim kao momčad s pozitivnim predznakom. Postoji jedna okosnica ekipe koja je stvorena povratkom Livaje, Nikole i Lovre Kalinića, iskusnih igrača koji situaciju promijene u korist željenog rezultata. Jer, što god mi govorili, Hajduk je klub koji primarno traži rezultat. Veliki rezultat.

Ali taj veliki rezultat tek je u dolasku. Potencijal rasta je faktor koji Splićani tek trebaju iskoristiti u rezultatskom segmentu. Što je Leki raditi ovo ljeto?

- Prvo, svi znaju moje generalno razmišljanje, drago mi je da je naš čovjek ostao i da je prethodno potvrdio kako može napraviti rezultat. Ne sumnjam da Leko ima u notesu, u glavi, gdje god bilo, sve igrače koje treba dovesti.

Na kojim pozicijama?

- Neću govoriti o imenima, ali moglo se primijetiti da je najveća kriza bila u stoperskoj liniji. Dok se Hajduk nije stabilizirao u tom dijelu, nije bilo rezultata u kontinuitetu. Tko će ostati, u to neću ulaziti, jer treba ipak uzeti u obzir da se na kraju sezone igralo s bitno manjim pritiskom. Međutim, činjenica je da u nekoga moraš vjerovati. Nekome moraš pružiti priliku u seriji utakmica. Najgore je za trenera kada u momčadi ima više igrača slične kvalitete. Hajduku se to dogodilo na stoperskoj poziciji. U takvoj situaciji probaš jednog, drugog, trećeg...svima pružiš šansu, a na kraju nikoga nemaš standardnog.

Kako gledate na razvoj Luke Vuškovića?

- Ne znam ostaje li ili ne ostaje, tim se pitanjem ne bih bavio, ali moram jednu stvar naglasiti. Sa stoperom od 16 godina ne možeš ići po veliki rezultat. Vuškoviću treba pružiti šansu, ali ne može se očekivati da u tim godinama bude ključni igrač obrane. U moje doba imao sam extra talentiranog Antonia Milića kojeg sam ipak sklanjao na poziciju lijevog beka i zadnjeg veznog, jer momčad će lakše na tim mjestima istrpjeti pogreške u njegovom sazrijevanju. Što se tiče stopera, Leko je sigurno prepoznao tko su njegovi favoriti. Sedam stopera je previše, posebno ako nitko bitno ne odskače. Stvara se nepotrebno nezadovoljstvo, jer ne mogu svi igrati.

image

Luka Vušković

VOJKO BAŠIĆ/Cropix

Kako popuniti momčad za sljedeću sezonu? Najlakši je odgovor kupnjom, ali ne mora uvijek biti ni odgovor koji će donijeti pomak.

- Moja je ideja uvijek bila temelj momčadi iz dalmatinskog bazena, odnosno od igrač stasalih u omladinskom pogonu Hajduka. Ima njih dosta koji su po drugim klubovima, a koji bi za Hajduk odigrali srcem i pritom kvalitetom ne bi bili ispod igrača koji su dovedeni. Slažem se da je Benrahou pokazao kako je rijetki plemeniti veznjak s nogometnim genom i idejom. Takav profil igrača, takva klasa koja potvrđuje pojačanje, pokazuje smjer koga dovoditi. Jasno, ako nema igrača u pogonu ili bivših hajdukovaca. Ali kada se govori o pojačanjima, za mene je sveto trojstvo uvijek stoper-zadnji vezni-špic. To je osovina ekipe, tu se podiže razina kvalitete.

Krstičević smatra da je trenutno sve u Lekinim rukama, da je trener taj koji je nakon ove sezone ima preduvjete za iskorak s aktualnom momčadi.

- Bitno je da je stabilan u svojim idejama, da nema lutanja. Treba Leki pružiti podršku, jer kontinuitet rada je najvažniji. I kontinuitet rukovođenja, jasno, Geslo Biće Mladinića "može biti krize rezultata, ali ne i krize rukovođenja" glavni je moto s kojim mora rasti današnji Hajduk. A rezultat... za rezultat treba imati i sreće.

Za početak u Europi, jer od dva velika cilja prvi dolazi europski koji kreće s kvalifikacijama od 10. kolovoza.

- Znam da je sada na treneru Leki najveći pritisak da izabere kadar. Mora spreman dočekati pripreme. Od mladih pored Vuškovića ima sigurnog Pukštasa koji je sjajno snašao. Njega ne treba ni provjeravati, ali ostale mora vidjeti u težim uvjetima.

Subašić je otišao u igračku mirovinu, isto najavljuje i Nikola Kalinić. Ostalo je pritom u zraku pitanje, mogu li s Livaja i Kalinić zajedno?

- MPo meni mogu zajedno, ali Leko najbolje zna u kakvom je stanju Kalinić, je li pruža ono što trener želi. Za vrhunski rezultat svi se moraju prilagoditi. I moraju znati, tu je ključ uspjeha. Kao što će ključ uspjeha u želji Hajduka za iskorak biti selekcija ovog ljeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 23:42