Luka Vušković

 BORIS KOVACEV Cropix
ZANIMLJIVA SITUACIJA

Jednim potpisom na Poljudu mogu riješiti sve egzistencijalne muke. Na sve to može stići i bonus

Splitski klub je proteklih godina egzistenciju uglavnom rješavao ljetnim prodajama
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 15:13

Treba li Hajduku jaki transfer ovog ljeta? Zanimljivo pitanje velike širine koje bi najbolji odgovor pružilo s pozitivnim “da”, ali u segmentu - ulaznog transfera. Jer, Europa je prijelomna točka, na rezultat u Konferencijskoj ligi “lomit” će se i klupska razmišljanja glede mogućeg izlaznog transfera koji će napuniti blagajnu.

Ukoliko Bijeli uđu u Konferencijsku ligu zaradit će za plasman 2,94 milijuna eura i još 550.000 eura prolaskom 3. pretkola. Ukupno 3,5 milijuna eura, što pokriva veći iznos od transfera Mlakara ili Sahitija, dvojice igrača koji su se ovog ljeta spominjali kao prve opcije za izlazni transfer. Uz to treba dodati i prihod od ulaznica europskih utakmica u skupini koji također neće biti zanemariv jer interes navijača je takav da će Hajduk bez ikakve dvojbe u svim potencijalnim europskim dvobojima imati rasprodan stadion.

Prva opcija za posao

Prošle godine Hajduk je velikim transferima Biuka i Ljubičića došao do 9 milijuna eura, Bijeli su zaradili novce s kojima su mogli komotno živjeti do ljeta, čak ući u akvizicije novih igrača. Ali, jasno je da se milijunski prihod od transfera mora događati barem jednom godišnje jer bez obzira koliko rastao segment marketinga i pretplata, veliki transferi donosi mir. Ili ulazak u europsku jesen, što se nudi u ovom trenutku. Zato se Hajduku ne žuri s izlaznim transferima, tim više što je Luka Vušković i dalje prva opcija za veliki ljetni posao.

Koliko Bijeli mogu danas dobiti za 16-godišnjeg stopera pitanje je na koje samo tržište može ponuditi konkretan odgovor. Zanimanje PSG-a, Manchester Cityja i ostalih europskih velikana izraženo proteklih mjeseci svakako godi, ali transfer nije zaključen. Do kraja prijelaznog roka Vušković bi trebao pronaći novi klub, odnosno, napraviti transfer s kojim će Hajduk riješiti sve financijske dvojbe za blisku budućnost. Doda li se tome i mogući europski plasman, bit će to poslovna godina puno bolja od prošle, koja je Bijelima već ponudila veliki optimizam.

image

Emir Sahiti je jedan od igrača čiji odlazak se spominje

RONALD GORSIC Cropix

Proteklih sezona model egzistencijalnog preživljavanja bio je potpuno razvidan. Jasan, ali ponekad i bolan. Hajduk je morao prodavati, tim više što su Bijeli često znali ostati bez Europe u ranoj fazi, već početkom kolovoza ili, u težim slučajevima, već na kraju srpnja. Prije tri godine otišao je Ismajli u Speziju za 2,2 milijuna eura, pred dvije godine prodali su Splićani Marija Vuškovića, koji je otišao u HSV na posudbu s pravom otkupa, što je realizirano već nakon šest mjeseci, a prethodno su uzeli i dva milijuna eura na Stanku Juriću. Prošlog ljeta Hajduk nije imao pravu ponudu za Biuka, prvog “picka” na mercatu, pa se na transfer čekalo do zime kad je mladi napadač otišao u Los Angeles.

Izuzev prošlog ljetnog mercata, Hajduk je u proteklih šest godina stalno radio transfere-kapitalce. Od Nikole Vlašića, preko Tome Bašića, Karla Letice i Josip Radoševića u ljeto 2018. zatim Domagoja Bradarića koji je u ljeto 2019. otišao u Lille za 6,5 milijuna, pa preko Ismajlija, Jurića i Vuškovića, svako je ljeto nudilo milijunski transfer. Ali, svih nabrojenih godina Hajduk nije ušao u Europu.

Što će prevagnuti?

Onog ljeta kad su Bijeli dosegli europsku jesen, a to je bilo 2010. godine, nijedan igrač se nije prodavao dok Bijeli nisu završili europsku epizodu. Tek u zimskom mercatu 2011. kapitalizirali su Splićani preko Ibričića i Strinića svoj europski rezultat.
Bit će stoga zanimljivo vidjeti što će ovog ljeta prevagnuti, europski rezultat ili prodaja, ali u svakom slučaju transfer Luke Vuškovića donosi egzistencijalnu stabilnost čak i ako se ne ostvare ambiciozni europski planovi. Do tada, fokus je samo na prvenstvu i, dakako, Konferencijsku ligu. Transferi bi na red mogli doći tek početkom sljedećeg mjeseca s obzirom na to da je mercato otvoren do 8. rujna.

Veliki transferi zadnjih godina

LJETO 2017.

- Vlašić (Everton, 8,7 milijuna eura)

LJETO 2018.

- T. Bašić (Bordeaux 3,8 milijuna eura), Letica (FC Brugge, 3,0 milijuna eura)

LJETO 2019.

- D. Bradarić (Lille, 6,5 milijuna eura)

LJETO 2020.

- Ismajli (Spezia, 2,2 milijuna eura)

LJETO 2021.

- M. Vušković (HSV, 4 milijuna eura), Jurić (Parma, 2 milijuna eura)

LJETO 2022.

- Nejašmić (Osijek, 1,25 milijuna eura)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 17:03