Lukša Jakobušić i Ivica Šurjak

 Ante Čizmić/Cropix
‘DONESITE NAM TITULU‘

Jedna od najvećih legendi Hajduka uvjerena u naslov: ‘To je ta godina! Nitko nema što imaju Bijeli‘

Ivica Šurjak uvjeren je da će Splićani biti ti koji će u svibnju slaviti titulu prvaka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. siječanj 2024. 12:07

Uoči Nove godine Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić našao se s Hajdukovim veteranima te im poželio puno sreće i zdravlja u 2024. Ivica Šurjak mu je kroz smijeh odmah odgovorio.

“Predsjedniče, lako ćemo mi za zdravlje, dajte vi nama donesite titulu.”

Gospodine Šurjak, je li ovo ta godina, ona koju hajdukovci čekaju još od 2005.?

- Jakobušiću sam dakako odgovorio u šali, ali nekako osjećam i uvjeren sam da je baš ovo ta godina. Imam puno argumenata s kojima mogu braniti svoj stav.

Slušamo ih?

- Hajduk je dobar i stabilan, neupitno ima uzlaznu putanju. Dinamo nije uvjerljiv, puno oscilira, stalno se preslaguje po pitanju ljudi koji vode klub, a i evidentno je došlo do pada kvalitete igrača. Rijeka je dobra i opasna, ali je previše mlada da bi izdržala borbu i pritisak kakvu zahtijeva lov na titulu, a Osijek je puno zaostao - nabrojio je Šurjak, a onda posebno naglasio:

- Euforija je velika, Split i Dalmacija doista žive za titulu, svi smo uvjereni da će u svibnju napokon doći. Vidim da i Hajduk kao klub živi tako, čujem s puno strana da je i kompletna svlačionica na tom tragu. Znate, kad u sportu dobijete poseban motiv, drugačiji zanos od nekog uobičajenog i profesionalnog, onda je to dodatna vrijednost koja svašta može proći i izdržati

Ima li Hajduk dovoljno dobru momčad, na koncu su igrači ti koji osvajaju naslov?

- Ima momčad potrebnu kvalitetu, mislim da se to vidjelo u mnogim utakmicama. Posebno je važno da Hajduk ima i širinu, da s klupe u igru može ući nekoliko igrača sposobnih promijeniti tijek utakmice. Uz to se Hajduk i dodatno pojačao.

Kako vidite Kleinheislera kao najveće pojačanje?

- Vidim ga kao odličnog igrača, jer dok je igrao za Osijek volio sam ga gledati. Pravi je španer, ima nogometnu klasu, a jednako tako i drskost, što su vrline u kojima svaki nogometni zaljubljenik voli uživati. Mađar ima odličan udarac, jako je okomit i odlučan kad krene u prodor. Rekao bih da ima sve odlike koje bi trebao imati igrač koji u Hajduk dolazi kao pojačanje. Takvog bih igrača uvijek doveo na Poljud.

Mislav Karoglan je mlad trener?

- Ima malo trenerskih utakmica u nogama, ali vidim da ga igrači slijede i da dobro “čita” utakmice. Ne vidim njegovu mladost kao hendikep, kao razlog da se povuče u ključnim trenucima. Ima svoju ideju igre, igrači su je odlično prihvatili, a to je najvažnije.

Koji su Hajdukovi igrači najviše po vašem ukusu?

- Livaja, Pukštas i Sahiti. Žao mi je što se Melnjak ozlijedio, jer i on je donosio element iznenađenja u napadu. Kompletna obrana dala je svoj puni obol, ali kao bivši napadač uvijek više pratim ofenzivce.

Je li vam netko u napadačkom smisli ostao dužan, za koga vjerujete da može napraviti iskorak?

- Možda najviše Krovinović. Za mene je on igrač koji ima sve, jer je vrlo plemenit, ima i odličan udarac, ali nije dovoljno često u situacijama iz kojih može zabiti. Dobar je Krova u utakmicama, ali realno je da s klasom koju ima mora pružati nešto više. Naravno da puno u golgeterskom segmentu očekujem i od Kleinheislera.

A kakvo prvenstvo očekujete?

- Neizvjesno prije svega. Liga je dosta izjednačena i rijetke su utakmice u kojima ćete lako uzeti sva tri boda. Hajduk je pun iskusnih igrača koji znaju igrati takve utakmice, što je još jedan razlog mom optimizmu.

Spominjete iskustvo, a biste li voljeli na terenu gledati više igrača iz Hajdukove Akademije?

- Svi mi hajdukovci najviše volimo gledati “našu dicu”. Napokon, Hajduk već godinama i živi od transfera mladića odraslih u našoj Akademiji, pa je jasno koliko su ta djeca važna za postojanje kluba. Međutim, ako put do osvajanja naslova iziskuje i jednu kratkoročnu žrtvu po pitanju minutaže naših klinaca, onda ću je spremno prihvatiti. Strahovito je važno napokon uzeti titulu, jer mislim da će ona Hajduku donijeti pregršt dobrih stvari, a i napokon nas osloboditi od tolikih frustracija. Nije lako živjeti s njima i zato dajem punu podršku Jakobušiću i njegovom timu u ovoj borbi za titulu.

Na kraju je 70-godišnji Šurjak još jednom podvukao.

- Hajduk će u svakoj utakmici imati nevjerojatnu podršku s tribina, a to je veliki vjetar u leđa. Zanos s kojim Hajduk živi također je nešto što nitko u ligi nema. Igračima se može dogoditi bolja ili lošija utakmica, ali okruženi s toliko velikim emocijama mislim da će ginuti u svakoj utakmici. Kada se tako živi za titulu, onda joj moraš biti blizu. Zato jedva čekam nastavak sezone, uvjeren da je to “ta godina”.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 08:14