TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI TALENT

Iz Hajduka neće u Juventus, ali hoće u - Dinamo!? ‘Čut ćete zašto je bio prisiljen otići s Poljuda‘

Svojedobno je u Guardianu objavljeno kako je ‘uvjerljivo najveći nacionalni potencijal svoje generacije‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 06:51

Odavno, još u veljači ove godine, postalo je jasno da će jedan od najdarovitijih mladih igrača Hajduka Marko Brkljača, 1. srpnja, kada mu isteknu obveze prema "bijelima", osvanuti u nekom novom klubu. Također, odavno su svi u Splitu uvjereni da će to biti Dinamo, koji će tako, hoćeš - nećeš, zadati udarac splitskom suparniku.

S jedne strane, Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić opravdano je prekinuo dugotrajne pregovore s menadžerom Tomislavom Puljićem i roditeljima tog mladića, ali s druge strane, ipak se radi Marku Brkljači, izuzetno talentiranom do te mjere da ga je londonski Guardian uvrstio među šezdeset najboljih mladih igrača Europe.

Od tog trenutka Brkljača je stigao u središte pozornosti Hajdukovih navijača, pogotovo brojnih skauta europskih klubova, navodno najviše onih iz Juventusa. I sad Brkljača neće u Juventus, nego u Dinamo.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Kad je objavljena informacija kako bi ga rado angažirao Nenad Črnko, predsjednik Gorice (već je prisvojio mladog Kapulicu, kapetana kadeta Hajduka), iz Slovenije, s priprema Dinama, sletjela je znakovita poruka:

- Brkljača može u Goricu, ali jedino u zračnu luku.

Talent s Velebita

Dakle, Brkljači je istekla ugovorna obveza prema "bijelima" i u petak će gotovo sigurno, uz primjerenu pompu, objaviti svoju destinaciju: Maksimir. No, to ne prihvaća Tomislav Puljić, menadžer mladog igrača, inače Zadranin, koji živi na relaciji Zürich - Zagreb:

- Ništa nije sigurno, osim jednog budućeg događaja, a to je da će se čuti kako je i zašto Brkljača bio prisiljen otići s Poljuda. Mi nismo postavljali neke neprihvatljive uvjete, jedina briga nam je razvoj mladića.

Brkljača je rođen u Zadru 15. srpnja 2004. godine, živio je u okolici Benkovca, gdje je polazio osnovnu školu i odmah ga je, još prije sedam godina, kao dječaka koji je trenirao u tamošnjem Velebitu, uočio i privukao Hajduk.

Malom i mladom Marku svi su tepali da je veliki talent, uspoređivali su ga prema potencijalu s Pirlom, pa i Modrićem, raspravljalo se je li on ofenzivni vezni, ili mu bolje odgovara pozicija zadnjeg u manevru, s obzirom na to da Brkljača ima izuzetnu viziju igre.

Svojedobno je u engleskom Guardianu objavljeno kako je "uvjerljivo najveći nacionalni potencijal svoje generacije", kako Brkljača odmah, prvim dodirom lopte privlači pozornost, pa čak da ima "impresivne fizičke kapacitete", premda je naoko krhke građe. No, činjenica je da se već kao 16-godišnjak znao nositi s igračima starijima od njega i dvije godine….

Baturinin poučak

Brkljača je odmah od svoje petnaeste godina biran u mlađe selekcije Hrvatske od U15 do U19, po svojim kvalitetama zaslužio je nositi dres s desetkom, ljevonog je, što se tretira kao posebna prednost, brz, dvaput su ga treneri Hajduka vodili na pripreme s prvim sastavom, debitirao je na jednoj prvenstvenoj utakmici u vrijeme Jensa Gustafssona (igrao je 12 minuta).

U redu, događaju se promašaji u klupskoj stručnoj politici, ali kada je Hajduk u pitanju, neke krive procjene o potencijalu igrača zaista su fatalne, pa i bolne. Od davnih vremena, kad nisu prepoznate sposobnosti Josipa Skoblara, Slavena Zambate i Ilije Petkovića, pa preko Luke Modrića i najnovije, Martina Baturine, kada je neke zahtjeve Hajdukov predsjednik Marin Brbić odbio prihvatiti, pa su Baturine, via Park mladeži, to jest preko nogometnog kluba Split, stigli u Maksimir.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:06