Patrik Kolarić

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
DRUGA STRANA MEDALJE

Hrvatima je sada otežan put u Europi: Jer Nijemac je dobar, ali nije bolji od, primjerice, Patrika Kolarića

Njemu ništa ne znače ni Hajduk ni Dinamo, vjerojatno nije ni čuo za Petkovića, ili Livaju...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. ožujak 2024. 10:27

Elitni njemački sudac Daniel Siebert (38) bit će u subotu na Poljudu pod velikom lupom. Dokazano dobar sudac na razini Lige prvaka trebao bi biti jamac dobrog suđenja u velikom derbiju najveće moguće težine. Siebert je Nijemac, njemu ništa ne znače ni Hajduk ni Dinamo, vjerojatno nije ni čuo za Petkovića, ili Livaju, pa je jasno da će derbi svirati potpuno neutralno, vodeći se isključivo svojim očima. Neutralan će biti, u to nitko ne sumnja, ali koliko će biti dobar vidjet ćemo tijekom utakmice...

Hrvatski suci će se u vrijeme derbija udobno smjestiti u fotelje i pomno pratiti utakmicu, a većina njih će duboko u sebi vjerojatno neće Siebertu iskazati kolegijalnu podršku. Ne zato što ga ne vole, ne zato da bi pomogao Bijelima ili Plavima, nego zato što se osjećaju zakinuto. S jedne strane će biti sretni što neće biti izloženi golemom pritisku i mogućim neugodnostima koji su odavno prerasli razinu nogometnih utakmica, ali s druge strane svjesni su da je Siebertovo prisustvo na Poljudu jasan signal Europi da u Hrvatskoj po pitanju sudaca nešto opako ne štima.

Možemo mi po Europi objašnjavati štošta toga, ali strani suci se u izvanrednim okolnostima ukazuju u Grčkoj, na Cipru, ili na Bliskom Istoku. Velika većina Europe ne popušta pod pritiscima i ne dovodi strane suce na najveće utakmice. Zato što vjeruju u svoje, premda i njihovi griješe, upućeni će reći i bitno više od hrvatskih sudaca.

image

Daniel Siebert

KIRCHNER-MEDIA/TH/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Kirchner-media/th/imago Sportfotodienst/profimedia

Siebertov dolazak na Poljud svakako će smanjiti rejting hrvatskih sudaca na međunarodnoj sceni. OK, ionako nismo ni uživali poseban ugled, ali u zadnje tri godine krenuli smo dobrim smjerom. Vani su prepoznali veliki iskorak u suđenju na terenima SuperSport HNL lige, u nekoliko navrata o tome mi je pričao i Zvonimir Boban. Prepoznali su daleko više poštenja, smanjene liste, kao i nisku novih, mladih sudaca vođenih isključivo željom za afirmacijom. Odluka da će do kraja sezone sve krucijalne utakmice u Hrvatskoj suditi stranci puno je toga vratila na početak.

Siebert je dokazano dobar sudac, ali uvjeren sam da nije bolji od, primjerice, Patrika Kolarića. Mladi (28) Kolarić je u kratkoj karijeri u najvišem razredu hrvatskog nogometa u peta navrata sudio derbije između Dinama, Hajduka i Rijeke. U svih pet bio je vrlo dobar, odličan ili izvrstan. Uvijek pravedan, čvrst i dosljedan u kriterijima. Nažalost, Kolarić će usprkos svih kvaliteta koje ima sada imati teži put da u Europi dođe do statusa koji uživa 10 godina stariji Siebert.

Zbog svega toga hrvatski su suci žalosni, još uvijek ljuti zbog toga što su ostali bez "šefa" Brune Marića, zbunjeni zbog toga što je suđenje na našim terenima doista bilo dobro. A stvorena je klima u kojoj je HNS s dosta argumenata zaključio kako je najpametnije rješenje u najkritičnijim utakmicama posegnuti za dokazanim strancima.

Možda je to rješenje u ovom trenutku najpametnije, ali sa sobom donosi posljedice kojih su suci itekako svjesni. Napokon, proći će tih nekoliko derbija i na ljeto ćemo se ponovno vratiti našim sucima. Jer je to jedino prirodno i daleko jeftinije.

Hoćemo li im tada još manje vjerovati?

Kome je Siebert najčešće sudio

32 utakmice - Bayern München

28 utakmica - Borussia Dortmund, Hoffenheim

26 utakmica - RB Leipzig

24 utakmice - Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, Wolfsburg, Augsburg

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 16:00