Ante Čizmić/Cropix
‘NIKAD SE NISAM PREDAO‘

Hajdukovac je mogao otići za 400.000 eura, a onda se ‘sastao sa životom‘. Kao klinca ga je htio i Dinamo

Nakon duge krize stigao je u željenu formu, Leko voli reći da ga je ‘Bog pogledao‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2023. 09:50

Emir Sahiti ponovno je junak pobjede, ali ovog puta protiv Dinama. Nije sve isto zabiti Lokomotivi ili Modrima, makar je pobjeda identična. Dva vikenda zaredom Sahitija je “Bog pogledao”, kako to voli kazati njegov trener Ivan Leko.

- Nije zabio 10 zaredom. I svi ga kritiziraju. Nema ni gola ni asistencije, ali na treningu radi “ka pas”. Hoće, želi, trsi se. I moram ga staviti u momčad. Na kraju se isplati, Bog ga pogleda. I Sahitija i svih nas - ispričao je Leko.

Sahiti je pet mjeseci bio bez pogotka, od dvoboja s Varaždinom krajem travnja do spomenute Lokomotive krajem rujna. A onda se otvorilo i Sahiti može slaviti s navijačima.

- Moj najdraži pogodak u karijeri - kazao je junak derbija.

image

Emir Sahiti

Ante Čizmić/Cropix

Teška je kalendarska 2023. bila za reprezentativca Kosova. Ozljeda iz veljače ostavila je traga, trebalo mu je mjesec i pol dana za povratak na teren. Slijedio je i povratak u formu, tražio se gotovo pola godine. Ali bitno je da se “sastavio sa životom”. Toliko smo puta cijelo ljeto pisali “najveći prostor za napredak Hajduka, najveće pojačanje Bijelih kada pronađe formu”. Da, Sahiti je bio fokus tekstova u kojima su se zazivala njegova nekadašnja izdanja. Jer, Sahiti je igrač koji je energijom pokretao momčad još od ljeta 2021. kada se vratio s posudbe iz Šibenika. Ali postoji i vrijeme prije posudbe koja je 24-godišnjem napadaču vratila karijeru na željenu razinu.

Prije četiri i pol godine Sahiti je započeo svoje putovanje u seniorskom Hajduku. Debitirao je u veljači 2019. protiv Gorice, titulirali smo ga tada kao “igrača koji dolazi”. Sam Sahiti je potvrdio “istina, doći će mojih pet minuta”. Vrijeme je pokazalo, zaista je došlo, i više od pet minuta. Ali trebalo je čekati, biti strpljiv.

Nikada se nije predao

Među Bijele je stigao na proljeće 2018. kao posuđeni igrač skopskog Rabotničkog. Na početku je talent iz dopunske selekcije igrao za Hajduk B, a pritom treba reći da je na Poljud sletio unatoč interesu najvećeg hrvatskog konkurenta.

Kada su braća Emir i Suad Sahiti počeli u Rabotničkom buditi interes jačih klubova, makedonski list Koha naveo je “za braću, krilne napadače, zainteresirani su Hajduk, Dinamo, ali i dva makedonska kluba Vardar i Škendija”. Jasno je da je Hajduk pobijedio u utrci za Emirom Sahitijem koji je u Rabotničkom zaigrao već sa 16 godina zahvaljujući treneru Igoru Angelovskom (ex trener Gorice).

Ali trebale su mu još četiri i pol sezone da se s Bijelima nađe na pripremama u turskom Beleku. Zasjao je Sahiti s dva pogotka ruskom drugoligašu Fakel Voronježu, zadovoljio i Oreščanina, ali nije se uspio nametnuti kroz proljeće 2019. Slijedila je teška godina ničega. Izgubljen i zaboravljen od svih, ali ne i od samog sebe.

- Nisam se nikada predao - opisivao je Sahiti teške dane nakon kojih je dobio priliku na posudbi u Šibeniku.

Ali to već spada u recentnu, toliko puta opisanu priču, jer dobro je poznato kako se preko sedam pogodaka u narančastom dresu vratio u Hajduk. Mogli su Šibenčani za 400.000 eura otkupiti Sahitija, ali nisu iskoristili tu opciju za igrača koji danas po Transfermarktu vrijedi dva milijuna eura.

Za navijače Hajduka i puno više, jer igrač koji riješi derbi ima vrijednost koja se ne mjeri novcem. Barem ovog tjedna u srcima navijača Hajduka.

Zabio i Dinamu II za drugu momčad Splićana

Sahiti je već zabijao Dinamu u Zagrebu, u pobjedi 2:0 iz prosinca 2021. zapečatio je konačni rezultat. Potom je zabio i prošle nedjelje u poljudskom derbiju, ali nije mu prvi put da zabija Dinamu na splitskom stadionu. Pozornost je prvi put na sebe skrenuo u jesen 2018. godine u pobjedi druge momčadi Hajduka protiv Dinama II na Poljudu kada je poluvolejom zakucao loptu u mrežu Horkaša.

Idol Iniesta, djevojka splitska Nizozemka

Sahiti je prepoznatljiv po svom dugom koraku, bijegu i hitrini. Te karakteristike izbacile su ga u prvi plan i na derbiju s Dinamom. Polivalentni ofenzivac sposoban je igrati u ulozi krila, polušpica ili povučenog napadača. Ima kvalitetnu kontrolu lopte i precizan šut desnom nogom s distance. Voli driblati, proći “jedan na jedan”. Iz privatnog albuma možemo izvući dva detalja. Idol mu je Iniesta, a djevojka Emira Sahitija je Kim van den Berg, po ocu Nizozemka, a po majci Splićanka. U vezi su već četiri godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 08:08