Ivan Dolček

 Robert Matić/Hajduk.hr
ZADNJA PROVJERA

Hajduk u ‘generalki‘ za Dinamo odigrao najbolju utakmicu. Bez Livaje srušili Bjelicu i Oršića

Momčad Ivana Leke do pobjede je stigla na krilima strijelaca Dolčeka i Melnjaka
Piše: Jurica Radić iz LjubljaneObjavljeno: 08. srpanj 2023. 13:26

TRABZONSPOR – HAJDUK 0:2 (Dolček 15., Melnjak 33.)

Ljubljana, Športni park Šiška. Gledatelja 100. Sudac: Denis Šabanagić. Pomoćnici: Švarc i Kurež.

TRABZONSPOR (4-3-3): Tepe – Asan (od 75. Vilmaz), Turkmen (od 62.Bartra), Fernandez (od 19. Denswill, od 75. Yilmaz), Bosluk – Omur (od 62. Dokoz), Haspolat (od 75. Yildrim), Zaman (od 75. Sen) – Višća (od 75. Malkocoglu), Maxi Gomez (od 46. Destan), Oršić (od 75. Bajram).

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić – Sigur (od 82. Capan), Šarlija, Ferro (od 82. Prpić), Melnjak – Krovinović, Grgić (od 73. Čubelić) – Dolček (od 66. Sahiti), Benrahou (od 66. Lauš), Dajaku (od 73. Brajković) – Mlakar (od 82. Čuić).


U matineji na ljubljanskoj Šiški, u "generalki" za Superkup, odigrao je Hajduk najbolju pripremnu utakmicu pobijedivši Trabzonspor Nenad Bjelice. Iako su na travnjak slovenskog prvoligaša Brava hajdukovci istrčali bez Livaje, u sudaru s najjačim protivnikom u predsezoni pokazalo su da znaju zabijati i kada ne igra golgeter HNL-a. Doduše, Bijelima je ovo bila posljednja, a Trabzonu prva na pripremama u Sloveniji, ali ta činjenica ne umanjuje pobjedu Lekine momčadi. Kao ni podatak da je Trabzon ostao bez pogotka, a pritom pogodio gredu i dvije vratnice, jer i Hajduk je imao šansi za poneki zgoditak više.

Zadnju utakmicu prije povratka kući izabrali su Splićani odigrati u subotnje jutro, ali nisu pritom znali da će osvanuti dan bez oblačka na nebu. Dva tjedna hajdukovci su proveli u svakodnevnom otvaranju kišobrana, nagledali se kiše da bi zadnji dan "izgorjeli" na podnevnih plus 30 Celzijusa.

Protiv Trabzona Leko je na travnjak od prve minute poslao sastav s Dolčekom i Dajakuom na krilima, dok je Sahitija ostavio na klupi. Evidentno je još jednom htio provjeriti tko je bolja opcija za krilne pozicije, a pritom nema sumnje da se Dolček pogotkom, ali i kvalitetnim izdanjem, dodatno približio prvoj postavi. Dobio je pri izlasku pljesak malobrojnih s tribina, a i to nešto govori. Kao što je i Grgić pokazao da se na njega ozbiljno treba računati. Zaigrao je Grgić umjesto lakše ozlijeđenog Pukštasa, spremno iskoristio prigodu i nema sumnje da je 27-godišnji veznjak igrač uske rotacije.

image

Dario Melnjak

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Trabzon je bolje otvorio utakmicu, već u 6. minuti stigla je prva neugodnost za Bijele. S 20 metara je šutirao Oršić, vratar Lučić obranio udarac, ali pritom je glavom udario u vratnicu. Morala se Lučiću ukazati liječnička pomoć, no pridigao se vratar Bijelih i nastavio utakmicu. Šest minuta kasnije na Lučića je naletio i omaleni "fantazista" Omur, međutim tvrda je "kost" vratar Bijelih. Hajduk je poveo u 15. minuti nakon što je Bosluk propustio ubacivanje Grgića, a loptu prihvatio Mlakar koji je nesebično poslužio natrčalog Dolčeka za plasirani udarac sa šest metara i vodstvo Bijelih. U pokušaju blokiranja udarca ozlijedio se stoper Fernandez, koljenom je udario u vratnicu i Bjelica je morao posegnuti za prvom promjenom.

Trabzon je ponovno opasan u 23. minuti, pokušao je Maxi Gomez iskosa s lijeve strane, ali nogom je mrežu sačuvao Lučić. Deset minuta kasnije Hajduk je sjajnom realizacijom stigao do 2:0. U akciji dva beka, Sigur je nabacio, a Melnjak utrčao poput pravog centarfora, stavio lijevu nogu ispred stopera poslavši loptu sa sedam metara u mrežu Trabzona.

Do kraja poluvremena Trabzon je više pokušavao, ali bez konkretne opasnosti. U nastavku su Turci ponovno prvi krenuli s opasnostima, željni pogotka zaprijetili su preko Omura koji je povukao loptu dvadesetak metara i onda snažno odapeo ljevicom pogodivši desnu vratnicu. Na "streljani" se pak s druge strane našao vratar Tepe kojeg je prvo zagrijao Dajaku s krila, a potom ispružio Mlakar. Dvije minute kasnije opet su Turci gađali istu vratnicu, ovog puta šutirao je Bosluk, a Lučić odbio njegov udarac u stativu koja je u subotnje rano poslijepodne bila saveznik Hajduka.

Turci su pritisli početkom drugog dijela, imali su posjed i kontrolu dvoboja, a Hajduk je čekao povučen na svojoj polovici. Ali dočekali su i Bijeli svoju prigodu, u 58. minuti Mlakar je na malom prostoru prošao svog čuvara, visokom loptom prebacio obranu Trabzona serviravši Krovinoviću idealnu prigodu, ali udarac s 10 metara iskosa završio je u obrambenom bloku. Nisu ni Turci posustajali, Destan je u 68. minuti pucao s ruba kaznenog prostora, lopta je od bloka pogodila gredu i završila u korneru.

U posljednjih 15-ak minuta Bjelica je kompletirao zamjenu gotovo cijele prve postave, pa se shodno napravljenim promjenama spustio ritam igre. Mijenjao je i Leko, priliku ponovno ponudio prošlogodišnjim juniorima i povratnicima s posudbe. Do kraja je Brajković na asistenciju Sahitija u 84. minuti sa šest metara šutirao u reklame iza vrata, a četiri minute kasnije ponovno je Brajković šutirao na dodavanje Sahitija, ali šut je glavom na putu prema praznim vratima skinuo Bosluk.

Linker
04. svibanj 2024 06:28