Igor Pajač

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
ODABRAN SUDAC

Hajduk u derbijima koje je on vodio još nije izgubio od Dinama! HNS objavio tko će suditi Superkup

Posljednji puta veliki je derbi sudio prije tri mjeseca, a Hajduk se radovao zbog minimalne pobjede.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. srpanj 2022. 15:56

Igor Pajač, 36-ogodišnji profesor kineziologije iz Sv. Ivana Zeline sudac je subotnjeg Superkupa. Dva i pol mjeseca nakon što je vodio najveći hrvatski derbi na Poljudu ponovno će Pajač suditi dvoboj Hajduka i Dinama, ali prvi put u svojoj karijeri na Maksimiru. Naime, Pajač je dosada ukupno sudio tek dva ogleda Modrih i Bijelih, oba puta je zviždaljku imao na Poljudu.

Premijerno 5. svibnja prošle godine kada je derbi završen remijem 1:1, a drugi put u travnjau ove godine gdje je Hajduk uzeo pobjedu 1:0. Zanimljivo je da je Pajač u tri najveća hrvatska derbija bio uključen u sudački kvartet, ali samo jednom je vodio utakmicu. U dva navrata je bio četvrti sudac, u prosincu prošle godine u Maksimiru (0:2), te u remiju bez golova u ožujku 2022. na Poljudu.

Inače, prošle sezone Pajač je sudio Dinamu u dva bitna poraza, od Lokomotive i Osijeka. Također je bio glavni arbitar remija 0:0 Modrih također sa Lokomotivom. Međutim, sudio je i dvoboj Dinama i Osijeka (3:0) na dva kola prije kraja prvenstva kada je isključio stopera gostiju Čeberka. Ali, pamti ga Osijek i sa boljim ishodom, jer Pajač je sudio Hajduk - Osijek (1:2) na početku sezone. Hajduku je pored tog dvoboja sudio još triput prošle sezone. Još jednom s Osijekom, zatim u pobjedi nad Lokomotivom (4-0) te spomenuti derbi s Dinamom. Bitno je pritom naglasiti da nijedan akter subotnjeg Superkupa nema nikakvih "repova" iz prošlih arbitraža Pajača. Najviše se medijske buke oko njegove arbitraže diglo nakon polufinala Kupa između Rijeke i Osijeka (3:2) kada je zbog niza pogrešaka suspendiran do kraja te sezone.

Ali, prošle su dvije godine, puno je utakmica od tada sudio Pajač i pritom vratio povjeremje. Prošle sezone je primjerice odsudio pet susreta nižih uzrastnih reprezentacija pod okriljem UEFA, zatim jednu utakmicu kvalifikacija, te jednu utakmicu u skupiji Konferencijske lige gdje je Hajdukov Lukas Grgić igrao za LASK protiv Helsinskija. Ukupno je prošle sezone imao 32 utakmica u kojima je podijelio čak 169 žutih kartona!

Da, dobro ste pročitali, čak 5,3 žuta kartona po utakmici. Rekord mu je bilo na dvoboju UEFA Lige mladih Empoli - Dortmund gdje je podijelio 11 javnih opomena, šest gostima, i pet domaćima. Na prvenstvenoj Osijek - Lokomotiva imao je devet žutih i dva crvena kartona, a sudeći samo tri dvoboja prošlogodišnjeg Druge HNL podijelio je čak 20 žutih. Na splitskom derbiju kojeg je sudio u travnju ove godine, išao je ispod prosjeka, dao je tek četiri žuta kartona.

Linker
20. travanj 2024 07:11