VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
TRIJUMF BIJELIH

Hajduk slavio u prvoj pripremnoj utakmici, debitiralo pojačanje, Poljud zapljeskao Ronaldu iz Turčinovića!

U prvom dijelu to je bila kombinirana momčad, a potom su u nastavku na travnjak izašli najjači aduti
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. siječanj 2022. 16:37

HAJDUK – ŠIROKI BRIJEG 2:1 (1:1)

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 2151. Sudac: Marino Majstrović (Split). Pomoćnici: H.Radić i Jakšić.

STRIJELCI: 1-0 Dolček (25), 1-1 Mujan (27), 2-1 Brkljača (72).

HAJDUK (4-2-1-3): Kalinić (od 60. Perić) – Čolina, Simić (od 60. Katić), Dimitrov (od 60. Elez), Melnjak (od 60. Lovrencsics)– Vuković (od 60. Grgić), Atanasov (od 46. Fosatti) – Krovinović (od 60. Pukstas) – Brkljača (od 77. Lazar), Mlakar (od 60. Livaja), Dolček (od 60. Biuk). TRENER: Valdas Dambrauskas.

ŠIROKI BRIJEG (3-5-2): Miškić – Jurić, Musa, Prusina – Ikić, Kolenda, Čavar, Blagaić, Llamos – Rozić, Mujan. DRUGO POLUVRIJEME: Miškić (od 83. Pehar) - Lasić, Martić, Čuljak - Lasić, Paponja, Vukoja, Jurica, Medić – Kolega, Lukić. TRENER: Jure Ivanković.


U prvoj pripremnoj utakmici zimske stanke Hajduk je na osunčanom Poljudu svladao Široki. Valdas Dambrauskas je u prvom dijelu minutažu ponudio kombiniranoj momčadi bez glavnih uzdanica, a potom je u nastavku na travnjak poslao najjače adute. Ukupno je Litavac koristio 21-og igrača, ovog puta bez Subašića, Sahitija i Ljubičića. Debitirao je zadnji vezni Lucas Grgić koji je dobio posljednjih pola sata odigravši u tercetu u sredini gdje je Fossati imao ulogu korektora iza Grgića i Pukstasa. Prvi test susret nije utakmica za velike procjene, u kontinuitetu će se ocjenjivati učinak 26-ogodišnjeg hrvatskog Austrijanca.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Dvadesetak minuta trajalo je ono što se naziva "početno ispitivanje snaga". Doduše, bilo je to ispitivanje sa prepoznatljivim ulogama, jer isključivo je Hajduk pokušavao napadati, a Široki se branio. Ivan Dolček prvi je zaprijetio u 20. minuti udarcem sa ruba kaznenog proistora. Ali, šutirao je slabijom, desnom nogom što je predstavljalo laganu zadaću za vratara Miškića. Pokušao je potom sa desne strane i Čolina, ali njegov šut sa 12 metara iskosa završio je tek ubacivanjem iz outa za goste. I onda se otvorilo, u dvije minute zatresle su se obje mreže. Poveo je Hajduk preko Dolčeka koji je uzeo loptu na svojoj polovici nakon što je obrana Bijelih odbila ubačaj Širokobriježana. Dolček se u kontranapadu oslobodio dvojice suparničkih igrača, istrčao do šesnaesterca i udarcem sa 12-13 metara ispod vratara Miškića loptu smjestio u desni donji kut. Široki je uzvratio minutu i pol kasnije. Ivan Ikić je je ubacio sa desne strane preko Melnjaka, lopta je preletjela Simića, došla na vrhu peterca do usamljenog Mujana koji je glavom smjestio u mrežu. Pogodak nije slavio, ali je pritom, kao bivši igrač Bijelih, dobio pljesak s tribina. Mogao je Dolček i do drugog pogotka u 37. minuti, ali nakon sjajne lopte u prostor Krovinovića poželio se 21-ogodišnji ljevak još jednog driblinga. Jednog previše, dakako, i propala je prigoda. S druge strane uzvratio mu je Mujan koji je u kontranapadu u 38. minuti izašao sam na Simića u šesnaestercu Hajduka, ali uspio je stoper Bijelih blokirati pokušaj devetke gostiju. Ponovno je Široki došao u prigodu u 40. minuti nakon izgubljene lopte Atanasova u središnjem krugu. Mujan je asistirao Blagaiću koji je sa 12 metara idealno serviranu povratnu loptu poslao preko grede.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Drugi dio ponovno je prilikom otvorio Široki koji je na odmoru promijenio kompletnu postavu osim vratara. Toni Kolega je u samo dvije minute dvaput testirao Kalinića koji je prvo vršcima odbio neugodan udarac sa 12 metara, a potom sa slične pozicije paradom izvukao i drugi pokušaj "jedanaestice" Širokog. Ali, sve se promijenilo ulaskom Livaje i suigrača iz nominalno jače postave Bijelih u posljednjih pola sata. Već u 61. minuti je Livaja pogodio desnu vratnicu nakon oduzete lopte Grgića. Igra se preselila na polovicu gostiju i brzo se promijenilo stanje na semafforu. U 72. minuti Elez je poslao dugu loptu na Livaju, ovaj proslijedio za natrčalog 17-ogodišnjeg Marka Brkljaču koji je sa 12 metara ljevicom radosno zakucao u mrežu za konačnih 2:1.

U sljedećoj pripremnoj utakmici Bijeli će ugostiti Velež u subotu također na Poljudu.


PLJESAK ZA BUBALA

Stanko Bubalo, vlasnik naslova prvaka države s Hajdukom iz 2001. godine, pljeskom je pozdravljen od malobrojnih gledatelja s poljudskih tribina. Legendardni Ronaldo iz Turčinovića, najbolji strijelac Hajduka iz te šampionske sezone, danas je pomoćni trener Juri Ivankoviću u Širokom Brijegu gdje je i započeo svoju seniorsku karijeru..


Valdas Dambrauskas:

- Sretan sam što smo napokon zaigrali, utakmice su uvijek zanimljiviji dio priprema. Široki nam je pružio pravi izazov, kvalitetan su suparnik, baš po mjeri za start priprema. Imao sam dovoljno igrača za rotaciju. U različitom su zdravstvenom stanju, neki su došli u trening poslije bolesti, drugi su radili cijelo vrijeme od početka priprema. Zato sam kombinirao momčad, neki su dobili veću, neki manju minutažu, ali utakmica je ispunila svoju svrhu. Analizirat ćemo sve što se događalo, što trebamo raditi bolje, u čemu moramo napredovati. Dva tjedna priprema? Puno je stvari koje nismo mogli kontrolirati u protekla dva tjedna. U Portugalu smo trebali igrati s Ajaxom i Slavijom, ali dat ćemo svoj maksimum i na utakmicama koje nam dolaze u Splitu. Drukčija je situacija od planirane, ali, kažem, puno je događaja na koje nismo mogli utjecati. Imamo još dva tjedna do starta drugog dijela sezone, imamo na čemu raditi. Na presingu, agresiji, na svemu što nas čeka protiv suparnika koji se brane u niskom bloku i zato nam je Široki bio odličan izbor za pripremnog protivnika.

Ivan Dolček dao je prvi gol za Bijele:

- Presjekao sam loptu i praktički išao sam na vratara. Sretan sam zbog pogotka, ali ovo je pripremna utakmica i bitno je da se kondicijski dižemo. Primili smo brzi pogodak odmah nakon našeg vodstva, moramo se smiriti u glavi kod takvih situacija. Do Šibenika ćemo se dobro spremiti i bit ćemo kvalitetni za akciju.

Linker
19. travanj 2024 05:16