Ivica Mornar i Filip Krovinović

 DUJE KLARIĆ/Cropix
IVICA MORNAR:

‘Hajduk je s Livajom duplo jači. A što se tiče prinova, vrlo sam rezerviran, moraju biti bolji od naše djece‘

‘Meni je pomogao Stanko Poklepović, kasnije i Ivan Katalinić‘, priča nam bivši igrač Bijelih
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 15. srpanj 2023. 17:28

Hajduk je 11 puta igrao trofejne utakmice hrvatskog Superkupa. U pet navrata je bio pobjednik, tri puta su "bijeli" svladali Dinamo, po jednom Inker i Rijeku, a posljednji put slavili su daleke 2005. (Hajduk - Rijeka 1:0, gol Nike Kranjčara). Od tada Hajduk nije uspio doći do Superkupa, u sva tri slučaja "modri" bili bolji. Zanimljivo, 2013., kao i prošle godine, tek poslije izvođenja jedanaesteraca, u oba navrata bilo je 4:1 za Dinamo. Dakle, kao što do sada navijači Hajduka uzaludno čekaju naslov prvaka 18 godina, toliko dugo se nadaju osvajanju Superkupa.

U tri premijerne izvedbe Superkupa Hrvatske glavni protagonist uspjeha Hajduka bio je Ivica Mornar, strijelac najprije 1992. protiv Inkera u raspucavanju s bijele točke, zatim sljedeće sezone autor dvaju golova (4:4 na Maksimiru) te je još u jednom izdanju 1994. protiv Dinama u prvoj utakmici u Splitu postigao pobjedonosni gol za 1:0.

Drugi žuti zbog mahanja dresom

- Drago mi je da ste se sjetili tih davnih dana - rekao je Ivica Mornar, koji ljeto provodi u Sutivanu na Braču, uz napomenu da će morati skoknuti na selo, u Pribude, pomoći majci u nekim ratarskim radovima.

- Hajduk je u to vrijeme u sastavu imao brojne igrače iz svoje škole, koliko se sjećam od stranaca su bili Jiří Jeslínek, kasnije Karol Praženica, jer, eto, ne računam kao strance Ardiana Koznikua ili Mirsada Hibića, koji su bili s nama još iz vremena prošle države.

I onda se prisjetio gola za 1:0 u prvoj utakmici Superkupa u Splitu 1994.:

- Miki Rapaić je iz teške pozicije zavrnuo loptu s boka, ja sam uletio i zabio Draženu Ladiću. Od radosti sam skinuo dres, njime mahao, a sudac mi je dao drugi žuti, to jest isključio me. Ipak, održali smo tih 1:0. U Zagrebu u uzvratu nisam igrao, dobili su nas 1:0 iz jedanaesterca, a onda smo mi bili bolji s bijele točke, mislim 4:3.

Bit će prilika za pobjedu

Je li kucnuo čas da "bijeli" napokon osvajanjem trofeja kremu u novu sezonu? Onako objektivno, po realnim procjenama, Dinamo je favorit, ustvari teško je vjerovati da bi Hajduk mogao slaviti na Maksimiru bez svojeg najboljeg igrača Marka Livaje. Međutim, navijači splitskog kluba neizlječivi su optimisti, podgrijani su na temeljima lijepe pobjede nad Trabzonsporom (2:0) u generalnoj probi pred novu sezonu, ali i procjenama komentatora kako je Hajduk napokon "doveo ciljana pojačanja", uz zaključak da napokon "Hajduk ovog ljeta radi na pravi način".

- Žao mi je što ne igra Livaja, s njim na terenu Hajduk je, slobodno mogu kazati, duplo bolja momčad. Treba se boriti, jedino to mogu poručiti. Svaka utakmica ti daje barem dvije, tri prilike za gol, treba jednu iskoristiti, obraniti se… Hajduk je u završnici prošlog prvenstva pokazao da zna sačuvati svoju mrežu netaknutu.

A što Mornar misli o prinovama za novu sezonu?

- Vrlo sam rezerviran, vjerujem da su to igrači koji će dobiti svoje mjesto u početnih jedanaest. Žao mi je što se tako sužava mogućnost plasiranja igračima iz dokazano talentirane juniorske generacije. U redu, Sigur i Pukštas imaju svoja mjesta, drugi će teško doći do prilike. Tu je bitna uloga trenera. Meni, i ne samo meni, nego i drugim igračima iz škole baluna pomogao je Stanko Poklepović, kasnije i Ivan Katalinić. Nisam protiv dovođenja igrača sa strane, ali oni moraju biti bolji od naše djece.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 19:15