JAKOV PRKIC Cropix
VRUĆA TEMA

Hajduk ima popis potencijalnih pojačanja: Traže se dva tipa igrača, ovo su imena koja su procurila

Bilić, Kalinić i Gattuso su strategiju dogovorili u startu i čvrsto stoje iza nje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. srpanj 2024. 22:50

Hajduk je ostao bez osam igrača iz prošle sezone, nije još uvijek doveo ni jedno pojačanje, a nervoze u klubu - nema. Hrvatska praksa je u takvim situacijama potpuno drugačija, posebno kad pričamo o klubovima u kojima je pritisak snažan, a znamo kakav je u Hajduku. Trener bi trebao biti “lud” od nervoze i stalnog čekanja, a sportski direktor u lokvi znoja. Međutim, u Hajduku nije tako...

Brojni problemi

Kad su predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić stigli u Marbellu te sjeli s Gennarom Gattusom za pregovarački stol, prva tema bila je njihova vizija kluba, odnosno, očekivanja od trenera u prvoj sezoni. Bilić i Kalinić su Gattusu jasno i iskreno iznijeli sve probleme koje imaju s igračkim kadrom, a koji su realno dosta veliki. Odmah potom naglašeno je i da su jako dobro svjesni činjenice da ne možeš preko noći promijeniti krvnu sliku momčadi i odmah tražiti rezultat.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Gattusu je tako bilo jasno da ga Bilić i Kalinić vide kao dugoročno rješenje za Hajduk te da im je to prvi postulat s kojim ga žele dovesti u Split. Potom se pričalo o mogućim pojačanjima. Svi zajedno su se složili da se pojačanja moraju dovoditi ciljano te da moraju biti kalibar koji će donijeti kvalitetu više u momčad. I da stoga ne smije biti nikakve žurbe, a kamoli presinga, jer u takvom ozračju u pravilu dovodiš krive igrače, one koji nisu prava pojačanja.

Kalinić i Gattuso složili su popis igrača koje žele. Neka imena već su iscurila u javnost i na njima se svakodnevno radi. Edin Džeko i Ivan Rakitić su najpoznatije “mete”. Nije upitno da obojica žele doći, ali obojica imaju i važeće ugovore u klubovima - Džeko u Fenerbahčeu, Rakitić u Al Shababu. Za takve transfere treba vremena...

Dva tipa igrača

Zna se da je Gattuso kontaktirao švicarske braniče Ricarda Rodrigueza i Erayja Comerta. Rodriguez je slobodan igrač, ali još (sjajno) igra na Euru, a Comert ima ugovor s Valencijom. Rodriguezu je Euro bitno podigao tržišnu vrijednost i nije realno da dođe, dok bi Comert trebao biti puno bliži Hajduku.

image

Seamus Coleman i Eray Comert

PAUL FAITH Afp

Pregovarao je Kalinić s Dionom Beljom, raspitivao se oko cijene Lokomotivinog dragulja Marina Šotičeka. Beljo je izabrao inozemstvo, Šotiček pregovara s Dinamom.

Međutim, jasan je smjer kojim ide Hajduk kad je svlačionica u pitanju. Traže se dva tipa igrača - iskusni koji će donijeti i klasu i stabilnost s jedne strane, a s druge mladi i talentirani igrači, koji bi Hajduku trebali donijeti svježinu, a onda za neko vrijeme i unosan transfer.

Visoka letvica

Visoko je tako podignuta ljestvica kad su pojačanja u pitanju, ali odstupanja od te ideje nema, pa i pod cijenu dugog čekanja.
Gattuso je zato potpuno miran. Ima kadar koji ima, iz njega će na svoj način pokušati izvući što je moguće više. Kažu nam da je nakon jednog treninga Rokas Pukštas doslovno povraćao od napora, a znamo da je mladi Amerikanac simbol predanosti nogometu i profesionalnom načinu života. Ako su Pukštasu ti treninzi naporni, možete onda misliti kako je ostalim igračima, posebno onima koji su nešto stariji.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Gattuso je uvjeren da će pojačanja doći. Pitanje je koliko će ih biti i kada će doći, ali doći će samo oni igrači čija su imena podcrtana u rubrici “igrači koji donose kvalitetu više”. Svjestan je Talijan da bi to lako moglo značiti rezultatski slabiji ulazak u sezonu. Međutim, postoji cijena koju moraš platiti kako bi odradio “proces” stvaranja momčadi koja bi treba biti bolja i konkurentnija.

Bilić, Kalinić i Gattuso su strategiju dogovorili u startu i čvrsto stoje iza nje. Kako, zapravo, i treba biti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. srpanj 2024 23:09