PAUN PAUNOVIĆ/Cropix
UTAKMICA ISTINE

Hajduk ima ogroman problem. Najveći teret past će na igrača koji je u klub stigao potpuno nespreman

Trajkovski ima motiv, iskustvo i znanje. Uz to, konačno može pokazati koliko je moćan
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. studeni 2023. 13:48

U tri posljednje prvenstvene utakmice samo je jedan pogodak zabio Hajduk. Livaja iz jedanaesterca usamljeni je strijelac. Otiđemo li još korak unatrag, od početka rujna, u dva posljednja mjeseca Hajduk je postigao svega četiri pogotka u sedam utakmica. Dva zgoditka Sahitija, po jedan Šarlije i spomenutog Livaje.

Poražavajuća statistika za momčad koja ambiciozno napada naslov prvaka. Napadači su u grču, nije čak ni utakmica s trećeligašem u Pločama pomogla da se “špicevi” opuste i zabiju neki lagani zgoditak. Teška je realizacija, u Pločama je zbog toga profitirao 20-godišnji Oliver Kalac, mladi čuvar mreže Jadrana. Bez Livaje će protiv Rudeša najveći teret i odgovornost u napadu prijeći na Aleksa Trajkovskog.

U Hajduk je stigao potpuno nespreman, bez pravog treninga još od kraja svibnja. Postigao je tada i zadnji pogodak za Al Fayhu. Pet mjeseci čeka novi zgoditak, ali zasad u Hajduku nije pokazao lakoću realizacije adekvatnu iskustvu. Trajkovski je najbolju golgetersku sezonu imao u Palermu 2018./19. kada je zabio osam zgoditaka kojima je pridodao 11 asistencija kroz igre u Serie B. U HNL za Bijele ima šest nastupa s 206 minuta i jednom asistencijom.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

S obzirom na dugu ljetnu stanku, Trajkovski se momčadi priključio brže od očekivanog, ali kada je već u kadru, svi se nadaju da će 31-godišnji Makedonac pogotkom ili ključnim potezom obilježiti utakmicu. Rudeš je sjajna prigoda, tim više što je dosad uglavnom ulazio s klupe. Tek je u Lekinoj zadnjoj utakmici protiv Osijeka krenuo od početka i to zbog ozljede Livaje.

Trajkovski je na Poljud stigao u smiraju karijere. koja je u svom zenitu imala Palermo i Mallorcu kao klubove lige Petice. Međutim, početkom siječnja prošle godine, prelaskom u Saudijsku Arabiju, ušao je Trajkovski u fazu karijere gdje je egzistencija na listi prioriteta daleko odmakla nogometu. Hajduk je novi pokušaj da se nametne ozbiljnim pristupom u ligi koja se prečesto podcjenjuje.

Zato se od Trajkovskog protiv Rudeša očekuje najviše. Ima motiv, ima iskustvo, ima i znanje. Uz to, može pokazati i koliko je moćan ponijeti Hajduk jer na Poljud je došao s pečatom “pojačanje”. Teren je najbolji poligon za dokazivanje da bi bliska budućnost Trajkovskog mogla biti barem nalik prošlosti. Onoj najboljoj iz Palerma i Mallorce, jasno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. lipanj 2024 04:24