DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
SVAŠTA JE PROŠAO

Golemi iskorak hajdukovca: Nekoć prekrižen, sada među najboljima, a promjena pozicije pokazala se ključnom

Koliko njegov dribling može suigrače gurnuti u ‘mat pozicije‘, bit će odlučujuće
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 13:09

Ivan Dolček napravio je golemi iskorak na pripremama, trebale su mu četiri godine u Hajduku da bi ozbiljno pokucao na vrata prve postave. Startne jedanaestorice, koja je neusporedivo jača nego li je bila postava koja je dočekala 23-godišnjeg Koprivničanca kada je dolazio u Hajduk u ljeto 2019. godine. Povratkom s posudbe iz Šibenika ispisao je Dolček sličan put kao i Sahiti, koji je također preko kluba sa Šubićevca napravio veliki comeback na Poljud u ljeto 2021. godine. Može li Dolček poput Sahitija doći u poziciju gdje će postati jedan od važnijih aduta Bijelih, jedan od igrača na kojeg će se ozbiljno računati i na mercatu?

Pitanje je legitimno i nadasve intrigantno. Dolček je prije godinu dana bio otpisan, morao je nakon šest mjeseci Portugala otići na još jednu posudbu, ovog puta u Šibenik. Do siječnja prošle godine bio je Dolček u konkurenciji za Hajduk, ali dolaskom Melnjaka polako je počeo padati u drugi plan, sve dok nije u siječnju 2022. otišao u portugalski Famalicao. Skupio je tek devet nastupa, postigao jedan pogodak i vratio se kući čekajući novu raspodjelu. Problem je bio u činjenici da se Dolčeka gledalo primarno kao lijevog beka, a ne krilnog napadača. Ulazio je u konkurenciju s Čolinom, a potom i s Melnjakom. Oba dvoboja je izgubio i morao je na usavršavanje izvan Poljuda. Ali u međuvremenu je promijenio poziciju, premješten je na krilnog napadača, što se pokazalo kao ključnim potezom.

image

Ivan Dolček

PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX

Dolček je i kroz B momčad Hajduka znao igrati na krilu, međutim, u prvoj ekipi konkurencija je i na tom mjestu bila jača. Stipe Biuk se nametnuo ispred Dolčeka, mogao je potom i Mlakar igrati na istoj poziciji. Za Dolčeka nije bilo mjesta u Hajduku prošle sezone, ali nije se zbog toga obeshrabrio. U Šibeniku je ostvario učinak sličan Sahitijevom, postigao je šest zgoditaka, tek jedan manje od kosovskog napadača. Da ironija sudbine bude potpuna, presudio je Dambrauskasu, treneru koji ga je poslao na prvu posudbu.

Zgoditak Dolčeka za remi 1:1 u rujnu prošle godine označio je kraj mandata Litavca na klupi Bijelih. Dolček se protiv Hajduka dokazao i u sljedećem dvoboju na Šubićevcu, u travnju ove godine u porazu Šibenika 2:3 postigao je pogodak. I opet ćemo se vratiti na Sahitija, budući da je Kosovar također zabio Bijelima u pobjedi Šibenika 1:0 u listopadu 2020. na Poljudu.

Puno je poveznica između karijera Dolčeka i Sahitija, ali jedna je ostala još uvijek samo u rukama Kosovara. Sahiti se već potvrdio kao starter u Hajduku, a Dolček tek treba dokazati da može u kontinuitetu ispisivati izdanja poput onog koje je pokazao protiv Trabzona. Može se reći da je taj dvoboj naznaka onog što Dolček može pružiti i pritom se ne smije zadovoljiti ostvarenim na pripremama. Vratio se tih, došao iz drugog plana i svima pokazao da ima ozbiljne ambicije. Ali veličina igrača je u ponavljanju. Koliko Dolček može u nizu prikazivati dobre predstave, koliko njegov dribling može suigrače gurnuti u “mat pozicije”, bit će odlučujuće za nekadašnju nadu Belupa.

Hajduk je Dolčeka platio velikih 500.000 eura prije četiri godine, a prethodno je i Dinamo kroz kadete testirao njegove sposobnosti. Ali, u Maksimiru se zadržao tek šest mjeseci, dok je u Hajduku strpljivo čekao četiri godine da bi napravio ključni pomak u karijeri. Koliko zaista velik, pokazat će vrijeme.

Dolček je ušao u zadnju godinu ugovora, stoga je jasno da će mu se teško ponuditi druga šansa. Krene li od početka u subotu u Maksimiru mora potvrditi potencijal, pokazati da sve što je odigrao na pripremama nije bila slučajnost, već potvrda rada i napretka. Time će i ostalim igračima koji prolaze posudbe trasirati put za povratak, potvrditi da se rad i upornost zaista isplate ma koliko teško na početku izgledalo.

56 utakmica za Hajduk odigrao je Dolček uz dva pogotka

4 godine od Dolčekovog debija za Hajduk u gostima s Gzirom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:10