Gennaro Gattuso

 DAMIR KRAJAC Cropix
SVE RADI PLANSKI

Gattuso je ovo namjerno napravio jutro prije poraza? Slavni Talijan želi i terijere i napadače

Poraz od Radomlja u premijernoj pripremnoj utakmici detektirao je što treba trener splitskoga kluba
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 09:46

Prvu od četiri planirane utakmice na centralnom dijelu priprema u Sloveniji odigrao je Hajduk protiv svoje filijale Radomlja i doživio minimalni poraz 0:1. Bila je to jedna od takozvanih filter utakmica u najtežem dijelu priprema, razdoblju kojeg igrači najmanje vole, a trener Gennaro Gattuso odlučio se na dosta eksperimenata, kako taktičkih, tako i smještanjem igrača na pozicije koje inače ne igraju. Ukupno je nastupilo njih 25, od čega četiri vratara, a jutro prije dvoboja u Radomlju momčad je imala i jaki trening u svojoj bazi na Bledu.

Dojam je kako je sve to Gattuso napravio planski jer je želio vidjeti kako igrači reagiraju umorni od velikih opterećenja, što se u praksi stalno događa u završnicama utakmica. Da bi se izbjegli padovi u tom često ključnom razdoblju igre kada je rezultat neizvjestan, najvažnije je da je svaki pojedinac maksimalno fizički spreman i tome Gattuso sa suradnicima trenutačno pridaje najveću pažnju. Kao što je on radio kad je bio igrač, sad bi želio da svatko u njegovoj momčadi grize kao terijer.

image


DAMIR KRAJAC Cropix

Time ujedno ispravlja i jedan od najvećih problema, koji je Hajduk pratio u drugom dijelu prošle sezone, kad su nedovoljno ozbiljan rad i veliki broj ozljeda donijeli teško rezultatsko posrnuće i nastavak trofejne suše u prvenstvu Hrvatske, koja je ušla u zastrašujuću dvadesetu godinu.

Neće se upisati sami

Može se slobodno reći da će i lajtmotiv cijelih ljetnih priprema biti što uspješniji oporavak od završnice prošle sezone, čiji tragični epilog proganja sve u splitskom klubu, kao i armiju njegovih navijača u Hrvatskoj i širom svijeta.

- Nikako ne mogu biti zadovoljan svojim prvim porazom na klupi Hajduka, ali siguran sam da će biti bolje. Dosad smo odigrali tri test-utakmice i igrači su dobivali po 45 minuta, sljedeći cilj je dignuti vrijeme na 60 minuta, a onda i više. Normalno je da se osjeti umor kada treniramo dvaput dnevno, ali to će donijeti mnogo toga dobrog kada krene sezona. Tri boda nikad se neće sama upisati - sumirao je Talijan aktualni trenutak njegove momčadi nakon desetak dana njegovog drila, a onda se okrenuo ključnom zadatku kluba kao cjeline.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Najviše nam nedostaju igrači u napadu i na krilima. Pročitao sam brojna imena koja se spominju u kontekstu dolaska u Hajduk i zato moramo što je brže moguće dovesti pojačanja kako bismo što prije bili kompletni i stigli se dobro uigrati - kazao je Gattuso, što je jasna poruka za čelnike kluba da vremena za čekanje nema.

Ako se vratimo godinu unatrag, istu poruku emitirao je tadašnji trener Ivan Leko, imao je i on točno određene mete i pozicije koje je želio popuniti, ali ostvarenje želja nije dočekao. Kako je sve završilo za njega i rezultat Hajduka, dobro se zna, pa aktualni predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić moraju učiniti sve što mogu da se Gattusove želje što prije ispune. Naravno da u praksi to nije ni jednostavno, ni lako ostvariti, pogotovo zbog financijskih ograničenja i ovisnosti o barem jednom velikom transferu ovoga ljeta, ali ako se zada cilj, svatko tko želi biti uspješan u poslu s kojim se bavi, pronaći će i put.

Ozbiljna priča

O tome koga će Gattuso dobiti na raspolaganje, ovisit će i stil igre Splićana u novoj sezoni, a svakako i ambicije jer aktualni kadar teško može ponuditi toliko toga novog i boljeg da bi realno izgledalo obećanje o napadu na titulu prvaka. No, s potpuno spremnim Ivanom Perišićem, kojeg još nema na ovim pripremama, te vrlo vjerojatnim dolaskom Ivana Rakitića, možda i Edina Džeke, kao i angažiranjem barem dva mlađa pojačanja koja Gattuso sigurno ima u glavi, to bi već bila vrlo ozbiljna priča.

Iako se utakmica protiv Radomlja već zaboravila, bilo je u njoj naznaka dobrog presinga na suparničku zadnju liniju i loptu, kao i želje da se igra brže i agresivnije, pogotovo kod mlađih igrača. S daljnjim treninzima i utakmicama sve bi trebalo funkcionirati bolje, kako i najavljuje talijanski strateg, ali kao što je i sam rekao, jasno je da ovoj momčadi treba nova kvaliteta i to na više pozicija, pogotovo za napad i kreaciju ofenzivne igre...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 17:15