DAMIR KRAJAC Cropix
UBAČENI ‘U VATRU‘

Gattuso je donio nadu, ali i nove igrače u prodajnom izlogu. Ovi ‘youngsteri‘ mnogima će biti interesantni

Talijan je tražio pojačanja, a kada ih nije dobio okrenuo se kadru kojeg ima i pronašao ‘unutarnje rezerve‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2024. 11:48

Neka igraju naša dica, stara je parola za kojom se najčešće na Poljudu posezalo u trenucima kada je nedostajala jedna od dviju najvažnijih komponenti u borbi za naslov prvaka. Falilo je novca, pa su bili prisiljeni na pomlađivanje iz vlastitog kadra ili je Hajduk već izgubio konkurentnu poziciju u borbi za titulu.

Oba scenarija smo već toliko puta gledali u proteklih 19 godina koliko se čeka titula na Poljudu, ali moguće je da se ove sezone nešto i promijeni. Financijski očito neće, međutim, postoji šansa da se Hajduk dugo zadrži u šampionskoj utrci, a pritom forsira mladi kadar iz poljudskog inkubatora. Potvrda takvog optimističnog razmišljanja svakako je i dvoboj s Goricom, čije je rješenje potpisao 16-godišnji Bruno Durdov, a uz njega u prvoj je postavi zaigrao i 20-godišnji Dominik Prpić, koji je već primio i Dalićev pretpoziv.

Razvojni klub

S klupe je ušao njegov vršnjak, mladi reprezentativac Šimun Hrgović, potom svježi član A selekcije Kanade, 21-godišnji Niko Sigur, a na kraju i dvije godine mlađi Jurak. Gattuso je uspio ukomponirati momčad s mladim igračima, premda mu to, mora se priznati, na startu nije bio primarni cilj. Tražio je pojačanja, a kada ih nije dobio okrenuo se kadru kojeg ima. Mladi su ubačeni u “vatru”, a Gattuso klubu donosi nadu da će i ove sezone biti igrača za prodajni izlog. Da će prije svega biti zanimljivih mladih prvotimaca koji će Hajduku osigurati egzistenciju, a stranim klubovima ponuditi perspektivu kroz milijunsko ulaganje.

image

Šimun Hrgović

ANTE CIZMIC Cropix

Hajduk je razvojni klub koji je nekoć svijetu znao ponuditi Bokšića, Jarnija, Štimca, Bilića, Srnu, Pletikosu, Kalinića, Vlašića, Perišića, Palaversu, Bašića, Bradarića, Pašalića, Vuškovića... da ne nabrajamo dalje sve talente koji su u proteklih 30 i više godina odlazili s Poljuda u velike klubove za još veći novac. Prvi na izlaznoj rampi ove sezone svakako je Rokas Pukštas, igrač koji je na Poljudu stasao priključenjem iz dopunske selekcije, ali krenuo je i mladi Amerikanac iz kadeta Bijelih. Ništa manje neće biti zanimljivi ni Sigur i Prpić. Jedan kao već upisani A reprezentativac (Sigur), a drugi s nadom da će to uskoro postati među Vatrenima.

Proces sazrijevanja uglavnom je uvijek isti. Pukštas je najbolji primjer. Dvije godine igranja u prvoj ekipi lansirale su Pukštasa kao ozbiljnog pretendenta na milijune iz lige Petice. To što se nije plasirao u Italiju, samo je pitanje njegovog izbora, ali nema spora da će u sljedeća dva mercata biti realiziran njegov transfer.

image

Rokas Pukštas

DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk živi od prodaje, svjestan je Gattuso toga, ali bez obzira na to koliko je egzistencija kluba na prvom mjestu, Talijan momčad kreira primarno prema potrebi rezultata. Na Rujevici se očekuju barem trojica “youngstera” u početnom sastavu. Prpić, Pukštas i Durdov su legitimni kandidati. Durdov je prve pripreme odradio kod Karoglana, debitirao s Ivankovićem, ali Gattuso se upisuje kao trener koji mu je ponudio afirmaciju. Može se reći, pukim slučajem jer se ozlijedio Bamba, ali u svakom slučaju, vjerovao je Gattuso u do tada malo poznatog mladića iz Kaštel Sućurca.

Nije imao drugog izbora

Trojicu ima za prvu postavu, a još najmanje dvojicu u ozbiljnoj rotaciji, Sigura i Hrgovića. Ali, nećemo pritom reći da Gattuso dolazi s “dječjim vrtićem” na Rujevicu, jer Pukštas i Sigur igraju već treću sezonu, Prpića smo odavno upoznali na stoperskoj poziciji. Na Rujevici će zaigrati jer im prvenstveno Gattuso vjeruje da mogu istrpjeti njegove zahtjeve.

Nije se Gattuso u karijeri isticao s forsiranjem mladih igrača, dapače, uglavnom se oslanjao na provjerene klase. Ali, ne čudi takav pristup, jer klubovi poput Milana, Napolija i Marseillea primarno traže rezultat, a uspjehom se smatra ukoliko izbace jednog mladog igrača kao standardnog prvotimca kroz sezonu. Mogu ostati i bez afirmacije takve vrste, ali moraju napraviti rezultat.

image

Gennaro Gattuso

JAKO PRKIC Cropix

Gattuso je prošao tu školu, ali na Poljudu nije imao drugog izbora. Morao se posvetiti “brušenju” talenata i za sada mu dobro ide. Dapače, uspio je kreirati onaj toliko željeni spoj mladosti i iskustva, a da pritom rezultat ne pati. Koliko će dugo izdržati na najvišoj rezultatskoj razini, nitko ne može predvidjeti, međutim, već na početku sezone je jasno da se Hajduk mora ozbiljno pripremiti za dva mercata koja dolaze. Ako i ne napravi rezultat, Gattuso je pripremio podlogu za dobru zaradu Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 11:49