JAKOV PRKIĆ/Cropix
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

Ferro je zadnji put igrao prije tri mjeseca i dobio 16 minuta. Je li on pojačanje koje treba Hajduku?

Prije se čini kao da je njegov dolazak poruka Awaziemu da se uozbilji ili će letjeti iz udarne postave
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. veljača 2023. 07:19

Ferro (25) se danas vraća na Poljud. Portugalski stoper je u prošloj sezoni odigrao 16 utakmica za Hajduk, tako da smo ga dobro upoznali. Pojačanje? Možda ipak malo prehrabra riječ za ono što smo od Ferra vidjeli u tih 16 utakmica.

Ferro neupitno ima nogometni talent, tehnički je dobar, te zna zabiti gol. U Hajduku je zabio dva, a posebno se pamti onaj koji je u finalu Kupa zabio Rijeci. Može igrati desnog stopera te libera u sustavu s tri zadnja igrača. Desno Hajduk ima Awaziema, koji je klasniji igrač od Portugalca, ali i s nevjerojatnim crnim rupama. Teško se već sjetiti utakmice na kojoj nije napravio kiks koji je Splićane izravno stajalo gola u njihovoj mreži. Je li dolazak Ferra poruka Awaziemu da se "uozbilji" ili će letjeti iz udarne postave?

Portugalac će ipak prije do minutaže kao centralni stoper, jer je izgledao bolje od Simića ili Borevkovića. Premda je jasno bilo vidljivo da ima dva problema u igri - nije brz i ne dominira u duelima. Pa je tako profilno dosta sličan Simiću i Borevkoviću.

Ono što navijače Hajduka ipak brine je činjenica da Ferro kao stoper nije uspio proći u nizozemskom Vitesseu, u kojem je jesenas skupio devet prvenstvenih utakmica. Trener mu je u startu dao priliku, startao je u četiri utakmice. Međutim, Vitesse je u tom razdoblju primio čak 14 golova, ili tri i pol po utakmici!? I Ferro je platio cijenu tako što je preseljen na klupu. Teško je reći koliko je doista bio krivac za toliko golova u mreži svoje momčadi, jer nismo gledali te utakmice.

Nakon nekoliko utakmica na klupi, dobio je novu šansu i bio je starter u tri utakmice. Vitesse je u njima primio šest golova, s tim da je u zadnjoj protiv Sparte iz Rotterdama primio četiri. Što je bio okidač za trajnije "zamrzavanje" Ferra, koji je u nastavku sezone odigrao samo 16 minuta.

Vitesse je 12. u prvenstvu Nizozemske. U 21 kolu primio je 37 golova. U sedam u koliko je Ferro bio starter primio je 20 golova, ili gotovo tri po utakmici. U preostalih 14 primili su ukupno 17 golova, ili nešto više od jednog po utakmici.

Jesu li to argumenti da Ferra na Poljudu Leko gleda kao igrača koji će mu osnažiti momčad? Na prvu baš i ne izgleda tako...

Linker
02. svibanj 2024 12:48