ANTE CIZMIC Cropix
PROMJENA NA POLJUDU

Evo zašto je baš Karoglan izabran za trenera Hajduka. Leku je koštala ovisnost o Livaji, ali i slab mercato

U trenutku kada je bilo evidentno da Leko više ne može podići posrnule Bijele, trebalo je pronaći hitno rješenje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2023. 06:31

Ivan Leko izdržao je nepunih 10 mjeseci na klupi Hajduka, a od ponedjeljka navečer novi je trener Bijelih poznato lice - Mislav Karoglan. Život piše čudne priče, pa je tako Mislav Karoglan početkom ove godine prepustio svoje mjesto Leki, a krajem listopada ponovno se vratio na klupu Hajduka, ovoga puta kao nasljednik Leke.

- Mislav Karoglan potvrđen je za novog glavnog trenera prve momčadi Hajduka. Karoglan se na klupu Bijelih vraća nakon 10 mjeseci kada je zbog privatnih razloga morao otići s mjesta glavnog trenera. Bijele je u prošloj sezoni vodio u ukupno 12 službenih utakmica u kojima je upisao osam pobjeda uz četiri neriješena ishoda - službeno je objavio splitski klub oko 21 sat u ponedjeljak.

U ponedjeljak kasno navečer objava je slijedila objavu jer samo 15-ak minuta prije imenovanja Karoglana rastao se Hajduk od Leke. Navijači su se doduše od njega rastali i ranije, ali čekala se službena objava kluba.

image

Mislav Karoglan

GORAN SEBELIC Cropix

- Ivan Leko više nije trener prve momčadi HNK Hajduk. S bivšim trenerom Bijelih je, nakon obavljenog razgovora i analize dosadašnjeg stanja te rezultata, dogovoren raskid suradnje. S njim odlaze i njegovi pomoćnici Adnan Čustović, Tomislav Rogić, te Matthias de Baerdemaeker - glasila je objava s Poljuda.

Iza Leke ostaju činjenice da je na mjesto glavnog trenera imenovan 31. prosinca prošle godine, a u proteklom periodu vodio je momčad u 37 službenih utakmica u kojima je ostvario ukupno 22 pobjede, četiri remija, dok je u 11 susreta upisao poraz. Pod njegovim vodstvom je 2:0 pobjedom protiv Šibenika u Rijeci drugu godinu zaredom osvojen SuperSport Hrvatski nogometni kup. Ali, Leko je smijenjen, o njegovoj otpremnini tek se treba postići dogovor s obzirom da je s Hajdukom imao ugovor do ljeta 2025. godine.

Na klupu se ekspresno vratio Karoglan. Od Koprivnice do Koprivnice, tako se može opisati njegov hajdučki put jer prošle sezone od Bijelih se oprostio remijem sa Slaven Belupom (2:2), a povratnička premijera čeka ga već u petak ponovno s Farmaceutima u Koprivnici.

Karoglan je trener s iskustvom rada u Hajduku u kojemu je bio trener kadeta u Akademiji HNK Hajduk ‘‘Luka Kaliterna‘‘, dok je kao pomoćni trener sudjelovao u radu dva stručna stožera prve momčadi (pod vodstvom Jensa Gustafssona i Valdasa Dambrauskasa). Tijekom seniorske nogometne karijere igrao je u Kamenu Ingradu, Posušju, Zrinjskom iz Mostara, Rijeci, Širokom Brijegu, Croatiji iz Zmijavaca, Imotskom, te Kamenu iz Ivanbegovine. Nogometni put ga je vodio i u izraelski Hapoel Nazareth, slovačku Žilinu, te singapurski Warriors FC.

Treneski angažman započeo je u Croatiji iz Zmijavaca s kojima je osvojio 3. ligu, a ujedno je dobio nagradu za najboljeg trenera Dalmacije. Početkom 2019. preuzima Zadar odakle u ljeto 2020. dolazi na već spomenuto mjesto trenera kadeta u Hajdukovoj Akademiji. Samostalno je vodio Istru 1961 na početku aktualne natjecateljske sezone, ali izdržao je tek tri kola. Zašto je Hajduk izabrao Karoglana za nasljednika Leke, nije teško objasniti ma koliko odluka u prvi mah izgledala iznenađujućom, dapače, pomalo i šokantnom jer vraća se trener koji je već vodio Bijele u statusu privremenog prošle jeseni.

image

Ivan Leko

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Prvo, Karoglan je u drugom mandatu na klupi Hajduka dobio prigodu voditi momčad kao stalni trener. Nema više prefiksa "privremeni". Drugo, odlično poznaje svlačionicu, poznaje kadar s kojim Hajduk raspolože i zato je odluka pala na Karoglana. Nije mu potrebno vrijeme adaptacije, s igračima je imao odličan odnos u prvom mandatu i naposlijetku, ima povjerenje i klupskog vrha. U trenutku kada je bilo evidentno da Leko više ne može podići posrnule Bijele, trebalo je pronaći hitno rješenje u čovjeku koju je upoznat sa stanjem u klubu i može odmah početi s radom. Takvog je Jakobušić očito pronašao u Karoglanu, a ispravnost odluke može potvrdili ili negirati samo rezultat, koji će Karoglan ostvariti.

Jasno, tražit će se i pomak u igri jer Leko je doveden u zimskoj stanci da bude "kapitalac" Bijelih, trener koji će idejom i iskustvom podići razinu igre i rezultata. Međutim u 10 mjeseci provedenih na klupi Hajduka nije ispunio očekivanja. Igra i rezultat su u strelovitoj silaznoj putanji, Hajduk je u ozbiljnoj krizi, a "vox populi" jasno je poručio svim akterima u bijelome što misli kako trenutno izgleda Hajduk. Poraz od Osijeka u kojem Bijeli nisu uputili udarac u okvir vrata nije slučajnost. Četvrti poraz u šest posljednjih utakmica produbio je ionako jasnu krizu u oba segmenta. Igre i rezultata. Leku je koštala prevelika ovisnost o Livaji, gubljenje vremena u potrazi za idealnim sustavom, te poglavito slabo odrađeni ljetni mercato.

Ovisnost o Livaji prvi je i najveći problem, a drugi dolazi iz kadra kojeg posjeduje. Ljetni mercato je odigrao veliku ulogu u aktualnom rezultatu. Hajduk je u prijelaznom roku dovodio stopere, bekove i vezne igrače, ali rijetki su se pokazali pojačanjima. Uglavnom prinove. Sportski direktor je ključni čovjek mercata, njegov je resor dovođenje igrača i nema spora, najodgovorniji je za kvalitetu kadra. Ali, bilo bi čudno da je Leko samo gledao kako Nikolčius angažira igrače, a da pritom nije palio "zeleno svjetlo". Uostalom, jedan od najbitnijih igrača ljetnog mercata, Belgijac Odjidja Ofoe logično je prošao Lekin "radar" s obzirom da je strateg Bijelih dugo godina bio prisutan u belgijskom nogometu. Kao igrač, potom i u ulozi trenera.

Velika očekivanja stvaraju još veća razočaranja, stoga je Odjidja Ofoe defnitivno u tom statusu. Razočaranja, jasno. Moufi, Diallo, Dajaku... sve su redom igrači koji nisu pokazali da su pojačanja, već samo popuna konkurencije. Ni povratnik sa posudbe Dolček nije se iskazao kao igrač prevage u ofenzivnom segmentu. Tek su Žaper i Uremović dva igrača koji bi mogli biti pojačanja jer su kratko vrijeme s momčadi, pa nisu ni stigli pokazati sve ono što znaju i umiju. Ali, činjenica je da je ispodprosječan posao na ljetnom mercatu definitivno koštao Hajduk i Leku u stvaranju igre. Transferiran je Mlakar, nije angažiran "špic" niti kvalitetnije krilo, a dobro se na početku sezone moglo vidjeti koliko je manjkav. Isti problemi dočekat će i Karoglana, ali dojam je da je uređeniju momčad ostavio Leki u zimskoj stanci nego li je današnja momčad koju Karoglan preuzima od Leke.

Premda je Leko optimistički najavljivao "imam rješenje za osvježenje", nije dobio novu priliku već je morao prihvatiti činjenicu da više nije trener Hajduka. Mislav Karoglan prvi trening s Bijelima ima u utorak poslijepodne, a prva utakmica je s Belupom u petak u Koprivnici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 09:24