Cropix
ZIMSKI NOVACI

Evo tko je najefikasnije zimsko pojačanje HNL-a. Od nekih se igrača očekuje puno više

Hrvatski prvoligaši u posljednjem prijelaznom roku doveli su 29 novih igrača
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 20:52

Četrdesetak dana je prošlo otkako su hrvatski prvoligaši nastavili s prvenstvenom utrkom, dvadesetak od završetka zimskog prijelaznog roka. Prerano je, dakako, još zaključivati o kadroviranju koje su ove zime obavili članovi HNL-a, no svakako je zanimljivo vidjeti što su im njihovi igrači dosad donijeli.

Ukupno je 29 novih igrača u odnosu na jesen zaigralo za desetorku iz elite, odradili su 6696 minuta u 118 utakmica (57 minuta u prosjeku) i postigli sedam golova uz osam asistencija. Velika većina u ovom kratkom razdoblju nije potvrdila status pojačanja, ali imaju još vremena. Ne puno, ali imaju...

Tri potpuno različita smjera izabrale su tri najjače hrvatske momčadi ove sezone u zimskom prijelaznom roku. Hajduk je tražio provjerena pojačanja koja će mu pomoći da nakon 19 godina dođe do titule kao nadogradnju na momčad koja je bila najbolja jesenas, Dinamo širenje i osnaživanje kadra igračima koji bi mogli pomoći, no, realno, nisu velika imena, dok je za Rijeku najvažnije bilo očuvanje momčadi koja je odlično odradila prvi dio sezone. Kad sezona završi, moći će se podvući crta, jer su previše još uvijek mutni obrisi te priče da bi se mogle donositi presude.

Dobro će doći

Mirko Marić sigurno će dobro doći Rijeci, pitanje je samo u kojem obimu. Krenuo je golom Puljanima, pa potom postio u 230 minuta sljedeće četiri utakmice. Najefikasnije zimsko pojačanje HNL-a za sada je Josip Brekalo. Nesuđeni povratnik u Dinamo za splitske je Bijele zabio jedan gol i tri puta asistirao. No, jasno je, od igrača takve klase, kojeg TM najviše cijeni od svih igrača koji su u HNL stigli 2024. (4,5 milijuna eura), očekuje se puno više. S druge strane, Brekalo je nesumnjivo dao puno više od još jednog bivšeg reprezentativca, Mađara Laszla Kleinheislera, koji je odigrao svih šest utakmica, ali tek 258 minuta, bez učinka. U Hajduk se vratio Nikola Kalinić, zabio Slavenu Belupu i pokazao koliko može pomoći, no onda se ozlijedio i nema ga već skoro mjesec dana. Povratnik je i Dominik Prpić, pričuvni stoper, koji je jesen odradio u Radomlju, dok prve nastupe Ivana Perišića s nestrpljenjem očekujemo.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Za Dinamo je zaigrao jedan novi igrač više u odnosu na Hajduk, ta petorka skupila je ukupno 160 minuta više od splitske četvorke, no učinak je tanak - jedan gol. Jako važan, zabio ga je Fran Brodić, kojeg je Dinamo od Varaždina kupio još jesenas, ali ga potom ostavio na posudbi, Rijeci s bijele točke za pobjedu u sudačkoj nadoknadi. No Brodićeva minutaža nije velika, on je tek B ili C opcija za vrh napada. Arbër Hoxha u HNL-u mora biti bolji, učinkovitiji da bi ga se nazvalo pojačanjem, jer kao krilo u sedam dosadašnjih nastupa nije ni zabio, ni asistirao. Za Morena Živkovića trener Sergej Jakirović je pri vraćanju mladog stopera iz Lokomotive javno tvrdio “vidim ga u udarnih 11”, pa mu od maksimalnih 630 HNL minuta dao njih 225 i ostavio na klupi u zadnja tri kola. O dvojici bekova, desnom Ronaelu Pierre-Gabrielu i lijevom Takuyi Ogiwari, ni nećemo, bilo bi stvarno pretenciozno davati recenzije nakon što su svaki odradili po tek dva ligaška nastupa.

Očekivalo se više

Osijek, ove sezone najslabiji dio velike hrvatske četvorke, odlučio je dovesti trojicu igrača koje vidi kao važne članove momčadi. Najviše je pokazao lijevi bek Roko Jurišić, 22-godišnjak iz Mure, koji je čvrsto zauzeo svoju poziciju i ne pušta je. Od Enisa Cokaja se u veznom redu svakako puno više očekivalo, dok se Slovak Ladislav Almasi tek privikava na HNL. Zabio je Gorici, ali, primjerice, protiv Dinama ga Zoran Zekić uopće nije koristio.

Rudeš je bio najaktivnija momčad zimskog prijelaznog roka, čak sedmorica novih igrača dobila su već priliku kod Davora Mladine nakon sušne jeseni. I bilo je od njih koristi. Iako je jasno da će Rudešani sljedeće sezone igrati u drugoligaškom razredu, napravili su određeni pomak, uostalom i upisali prvu HNL pobjedu u sezoni. Dvojica bivših članova Dinama pritom su se najviše istaknuli. Fran Karačić je upisao gol i asistenciju u samo dva ligaška nastupa, dok je Anti Ćoriću za isti učinak bilo potrebno šest dvoboja. Tomislav Mrčela standardan je u obrani, Jan Doležal (jedna asistencija) u napadu, veliku minutažu do posljednjeg kola koje je preskočio imao je Eros Grezda, a zaigrali su i Matko Babić te povratnik s posudbe u Šibeniku, Roko Brajković.

Za Rudeš su zaigrala sedmorica novih, a za preostalih pet prvoligaša samo desetorica. Varaždin je angažirao trojicu, sve redom ofenzivce, koji još nisu imali opipljiv učinak. Odmah se nametnuo Marko Dabro, kojem je trener Nikola Šafarić udijelio ulogu glavnog centarfora, no Dabru, iako uopće nije igrao loše, najviše pamtimo po promašaju kaznenog udarca protiv Dinama i isključenju protiv Hajduka. Tomislav Gudelj i Jurica Poldrugač stigli su iz drugoligaških sredina Hrvatske i Austrije, dobivaju priliku, nisu nezanimljivi, no pravog iskoraka još nema.

U Turopolje umjesto u SAD

Za Goricu i Slaven Belupo zaigrala su po dvojica novih igrača, četvorica ofenzivaca. Mladi dinamovac Gabriel Rukavina nije završio u Americi već u Turopolju, gdje mu je njegov trener Dinko Jeličić dao šansu od prve minute u posljednja tri kola. Napredak kod 20-godišnjaka je vidljiv iz utakmice u utakmicu, no ne i materijalno opipljiv, nema još ni gola, ni asistenciju. Isto kao ni Andrej Lazarov, 24-godišnjak doveden iz Rudeša.

Robert Murić je prema Transfermarktu treći najvredniji igrač koji je ove zime stigao u HNL. Iz Konyaspora ga je doveo Slaven Belupo čiji je trener Roy Ferenčina Murića odmah gurnuo u vatru. Asistirao je protiv Lokomotive, ali od njega se očekuje puno više. U tri utakmice u kojima je nastupio, Farmaceuti su uzeli tek jedan bod. Nije pomogao ni Ante Šuto, momak pristigao iz Croatije Zmijavci, upisao je tek 55 minuta u 44 nastupa.

Kao i za Rijeku, tek jedan novi igrač zaigrao je i za Lokomotivu i Istru 1961. Na Kajzerici je dobro poznato HNL ime, povratnik u Hrvatsku, Lirim Kastrati. Došao je na posudbu iz Fehervara i kod trenera Silvija Čabraje tek treba zaslužiti minutažu. Otkako je došao, dobio je redom 28, 26 i 28 minuta ulazeći s klupe. Mladi Finac Ville Koski odigrao je za Istru 1961 utakmicu manje, ali i skoro sat vremena više. No, ni on nije standardni prvotimac, već pričuvna opcija za poziciju stopera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 13:02