Valdas Dambrauskas

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
DUGO SU GA PRATILI

Doveden je da u Hajduku bude starter! Prva Dambrauskasova akvizicija mora biti pojačanje, a ne samo prinova

Točno se zna što se od Grgića očekuje, Valdas i njegov šef Nikoličius ciljano su ga doveli
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. siječanj 2022. 12:35

Lukas Grgić prva je akvizicija Valdasa Dambrauskasa otkad je postao trener Hajduka. Istina, nije ni imao vremena ranije povući neki potez jer na klupi Bijelih sjedi tek od početka studenoga.

Međutim, sigurno nije Dambrauskas slučajno doveo Grgića jer premda je Hajduk još prošlog ljeta pratio igre veznjaka LASK-a, nesporno je da je Litavac morao staviti odobrenje na angažman zadnjeg veznog. Prva akvizicija Dambrauskasa igrač je na korektoru vezne linije, na poziciji gdje svaki trener traži pojačanje. “Devetka”, “desetka” i “šestica” tri su najtraženije pozicije kada trener želi osnažiti momčad. Dambrauskas već ima “devetku” i “desetku”, ima Livaju i Krovinovića, ali očito je da mu je trebalo još čvršće rješenje na zadnjem veznom. Jer, nema spora, Grgić je doveden da bi bio starter. Nije puka alternacija, niti pojačanje konkurencije, Grgić je Bijelima očito jako trebao, pa su LASK-u platili 100.000 eura.

image

Lukas Grgić i Lukša Jakobušić

ROBERT MATIĆ/HNK HAJDUK

Razmišljanje o Grgiću-starteru temelji se na prethodno izrečenim činjenicama. Na spoznaji da je prvi igrač koji je pod novim trenerom došao u klub, ali i radi fakta da su prošle jeseni hajdukovci bili dosta ranjivi na poziciji korektora vezne linije, pa novi igrač mora biti pojačanje, a ne samo prinova. Josip Vuković zbog ozljede je izostao od početka listopada do kraja studenoga, a Marco Fossati prošao je jesen s čestim upitnicima glede zdravstvene spremnosti premda je na kraju odigrao 11 prvenstvenih u nizu. Uz njih dvojicu ide i Mario Čuić koji se ozlijedio početkom listopada i više se nije vraćao na travnjak. Zadnjeg veznog je igrao i Jani Atanasov, ali tek kao pričuvna opcija jer reprezentativac Sjeverne Makedonije ofenzivnijeg je opredjeljenja i bolje je iskoristiv kao zamjena za Krovinovića, nego u ulozi zadnjeg veznog.

Grgić je igrač na kojem je Hajduk inzistirao dulje vrijeme i nedvojbeno je jedan zadnji vezni planiran za početnu postavu, dok su Fossati i Vuković u konkurenciji za drugo mjesto. Jasno, ako Hajduk bude igrao u tandemu s dva korektora jer puno će ovisiti i o tome hoće li se ispuniti zamisao oko povratka Kalinića. Trebala bi, ali znate kako je s transferima. Dok nisu realizirani, nisu se ni dogodili. Međutim, bez obzira na angažman Kalinića, razvidno je da je Grgić novi čovjek od najvećeg povjerenja struke u sredini terena. Primarno kvalitetan kao “presretač” suparničkih akcija, igrač koji će količinom trke u veznoj liniji pokriti Livajin defenzivni manjak. Točno se zna što se od Grgića očekuje, Dambrauskas i njegov šef Nikoličius ciljano su doveli tog 26-godišnjaka iz LASK-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:40