Lukša Jakobušić

 TOM DUBRAVEC Cropix
SANJAJU NASLOV

Dolazak Ivana Perišića u Hajduk otkrio je jasan plan Jakobušića i Nikoličiusa u stvaranju šampionske momčadi

U Hrvatsku nogometnu ligu nikad nije došao igrač s toliko nastupa za reprezentaciju
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. siječanj 2024. 14:14

Ivan Perišić će 2. veljače proslaviti 35. rođendan i bit će drugi najstariji igrač u kadru trenera Mislava Karoglana. Stariji je jedino Nikola Kalinić, još jedno zimsko pojačanje splitskog kluba, napadač koji je 36. napunio 5. siječnja.

Nikad netko takav...

U Hrvatsku nogometnu ligu nikad nije došao igrač s toliko nastupa za reprezentaciju. Perišić je za Hrvatsku igrao čak 129 puta i s tom brojkom postaje apsolutni rekorder HNL-a. Josip Šimunić je, primjerice, za Vatrene odigrao 105 utakmica, no prije nego što je krajem kolovoza 2011. godine potpisao za zagrebački Dinamo, imao je 87 nastupa za Hrvatsku. Dario Šimić se u Dinamo vratio 2010. godine, no tada više nije bio reprezentativac, godinu i pol ranije već je odigrao svoju posljednju, 100. vatrenu utakmicu. Robert Kovač je za Hrvatsku odigrao 84 dvoboja, a prije dolaska u Dinamo u siječnju 2009. njih 80. Hajdukov rekorder iz te kategorije je Aljoša Asanović, koji se u Hajduk 2022. godine vratio sa 62 nastupa za najbolju nogometnu vrstu Lijepe Naše.

Trenutačno je na snazi sedmi prijelazni rok otkako je krajem listopada 2020. godine predsjednik Hajduka postao Lukša Jakobušić, koji je u siječnju 2021. za sportskog direktora kluba postavio Mindaugasa Nikoličiusa.

Svakakve priče

Otkako su njih dvojica preuzeli kontrolu transfera, Perišić je već 15. igrač koji je stigao na Poljud, a da se mogao pohvaliti s barem jednim nastupom za svoju reprezentaciju, osmi Hrvat na tom popisu. Jasno, nitko od njih ne može se mjeriti s Perišićevom brojkom, kao što se nijedan hrvatski klub ne može mjeriti s brojem reprezentativaca koje je u svoje redove doveo u posljednje tri godine. Rijeka je druga na toj ljestvici s 12 igrača reprezentativnog renomea, Dinamo s osmoricom tek na diobi šestog mjesta s Lokomotivom. Iako s epitetom “reprezentativni” u HNL dolaze svakakvi igrači, a ni Hajduk nije iznimka što se promašenih ulaznih transfera tiče, ipak se uglavnom radi o nogometašima čija je kvaliteta veća od prosječne. U kadru svojih reprezentacija, ali bez upisanog nastupa, prije dolaska u Split bili su, primjerice, i Fahd Moufi (Maroko) te Ismael Diallo (Obala Bjelokosti).

Dinamo je i nadvišen

Nije stoga neobično što se Hajduk uspio približiti donedavno nedodirljivom Dinamu, točnije, kad pogledamo aktualnu ljestvicu, nije mu se približio nego ga je nadvisio. Jakobušić i Nikoličius imaju jasan plan u stvaranju šampionske momčadi, jedna od ključnih točki je i iskustvo. Čak s deset igrača s 30 ili više godina Hajduk će završiti ovu sezonu, naravno ako netko od njih ne ode. Uvjerljivo najviše u HNL-u! Osijek i Gorica imaju po šestoricu takvih igrača, Dinamo, Istra 1961, Rudeš i Varaždin po četiri, Lokomotiva i Slaven Belupo tri, a Rijeka tek dva, stoperski duo Emir Dilaver - Matej Mitrović.

Uz dvojicu najstarijih hajdukovaca, Nikolu Kalinića i Ivana Perišića, u veljači Vadis Odjidja-Ofoe puni 35, u travnju Lovre Kalinić 34, a Laszlo Kleinheisler i Josip Elez 30, koliko će u svibnju napuniti Dino Mikanović. U kategoriji Over 30 su i Aleksandar Trajkovski (31), Dario Melnjak (31) te Marko Livaja (30).

Igrači s najviše nastupa za

Hrvatsku pri dolasku u HNL

1. Ivan Perišić (Hajduk, 2024.) 129

2. Dario Šimić (Dinamo, 2010.) 100

3. Josip Šimunić (Dinamo, 2011.) 87

4. Robert Kovač (Dinamo, 2009.) 80

5. Aljoša Asanović (Hajduk, 2002.) 62

6. Jerko Leko (Dinamo, 2011.) 59

7. Igor Tudor (Hajduk, 2007.) 55

Ognjen Vukojević (Dinamo, 2014.) 55

9. Igor Štimac (Hajduk, 2001.) 50

10. Marko Babić (Osijek, 2010.) 49

Dovedeni igrači s nastupom

za reprezentaciju od zime 2021.

15 - Hajduk (L. Kalinić, Kačaniklić, Livaja, Mlakar, Lovrencsics, Katić, Subašić, Melnjak, N. Kalinić, Awaziem, Odjidja-Ofoe, Uremović, Trajkovski,

Kleinheisler, Perišić)

12 - Rijeka (Drmić, Čestić, Selahi, Vučkić, Halilović, Mitrović, Vrančić, Djuričin, Banda, Yansane, Petrovič, Pjaca)

11 - Gorica (Nimely, Ngouali, Sarić, Stojanovski, Raspopović, Wague,

Vujnović, Kangwanda, Tomečak, Matavž, Maloča)

10 - Osijek (Čeberko, Santini, Gyurcso, Miloš, Bartolec, Lovrić, Caktaš,

Mkrtčjan, Garmaš, Manev)

9 - Istra 1961 (Bande, Levitt, Ondoa, Collao, Mahmoud, Obanor, Mumba, Kadušić, Amatkarijo)

8 - Dinamo (Ristovski, Mišić, Čop, Emreli, Drmić, Mihajličenko, Ademi, Hoxha)

8 - Lokomotiva (Cipetić, Hadžić, Maleš, Hoxha, Tomečak, Bartolec, Leovac, Čop)


7 - Slaven Belupo (Njie, Caimacov, Utin, Hoxha, Kvržić, Manaj, Perošević)

3 - Varaždin (Ba, Vukušić, Vukčević)

3 - Rudeš (Tomečak, Grezda, Ćorić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:55