MARKO TODOROV Cropix
VELIKI TJEDAN HR KLUBOVA

Dinamo priličan favorit protiv Norvežana, Hajduk očiti autsajder, ali jedna stvar Bijelima ipak ide u korist

Dva najveća hrvatska kluba nakon međusobnog sudara u HNL-u okreću se europskim izazovima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 18:18

Nakon drugog derbija početka sezone, slijede europski izazovi za Dinamo i Hajduk. Logično je da Modri u novi europski tjedan idu u kudikamo boljem raspoloženju. Prvo zato što im rezultati na početku sezone daju za pravo osjećati se samopouzdano, a drugo jer ih očekuje ipak jednostavniji suparnik u odnosu na Hajdukovog. Bijeli su si vrlo dobru atmosferu, relativno dobrog starta u sezonu, s dvije prvenstvene pobjede ali i iskorakom u Europi eliminiranjem jakog suparnika iz jake lige, narušili s dvije neuvjerljive partije upravo s Dinamom.

U Superkupu su izbjegli rezultatski težak poraz (0:0, pa gubitak na jedanaesterce), ali su zato ceh platili u prvenstvu s 1:4 i osjećajem nemoći protiv Modrih. No, i da su pobijedili ne bi se promijenio diskurs pred Villarreal. Hajduk je u tom dvoboju autsajder jer je suparnik jednostavno puno jači. Nedavno je Emeryjeva momčad nadigrala Dinamo, što je dovoljan pokazatelj onoga što slijedi Bijelima…

U nogometu je postala odavno stvarnost da favorit može izgubiti, odnosno, da autsajder može iznenaditi. U natjecateljskom smislu bilo bi jednostavno čudo da Hajduk eliminira lanjskog polufinalista Lige prvaka, odnosno, pobjednika Eurolige u sezoni prije. Koliko god se, pak, Bodo/Glimt može pohvaliti važnim europskim iskoracima (eliminacije Celtica, AZ Alkmaara, pobjede nad Romom) i proljetnim ulaskom u četvrtfinale Konferencijske lige, činjenica jest da je Dinamova kvaliteta višestruko veća. Relativni pokazatelj može biti vrijednosni stav TM-a, koji pokazuje da je Dinamo šest puta vrednijeg rostera (100 milijuna eura vs. 16,7 milijuna eura), kao što je Villarreal čak osam puta vredniji od Hajduka (360-45).

U kontekstu Bodo - Dinamo postoje određeni pokazatelji nešto više težine izazova za momčad koja se smatra favoritom. Norveški klub je punom jeku sezone, odigrao je 30 utakmica u prvenstvu, eurokupovima i nacionalnom kupu. Imali su prošlu vrlo zapaženu sezonu, uz drugo osvajanje naslova prvaka države zaredom, istaknuli su se 6:1 pobjedom nad Mourinhovom Romom. Norveški sastav ima jednu važnu značajku, a to je domaćinska uspješnost. Igraju na umjetnom travnjaku stadiona koji može primiti 8.800 gledatelja, te su na njemu goropadni. Igraju 4-3-3 sustav u kojem 53-godišnji trener Kjetil Knutsen traži kontrolu igre kroz posjed lopte, visoki intenzitet igre i uobičajenu norvešku dinamiku. Ono što je, međutim, problem te momčadi, to su - gostujuće utakmice. Osim Celtica nisu dobili ni jednu gostujuću utakmicu u Europi, što potvrđuje dvije stvari. Manjak kvalitete, ali i samopouzdanja u igri u drugačijim uvjetima (prirodna trava). Dinamo je nedvojbeno kvalitetna momčad, a ta razlika je i značajnija u odnosu na modru prednost nad Hajdukom. Što znači da će ovaj par biti definiran prije svega sposobnošću Dinama da nametne svoje kvalitete. Svaki minus na planu pristupa, trke, organiziranosti bit će bodovanje smanjenja kvalitativne razlike između dvije momčadi.

Što se tiče Hajduka, da je u najboljoj mogućoj formi, svjež i razigran, on je i dalje bitno inferioran kvaliteti Villarreala. Španjolska momčad je u prvom kolu La Lige svladala Real Valladolid s 3:0, a analitičari su istaknuli da igra nije bilo na standardima koje zahtijeva Unai Emery. To ne čudi jer su to prve natjecateljske minute Žutih. Momčad se ljetos nije bitno promijenila, što znači da Emery ima uigranu formaciju, koja sada kroz utakmice traži očekivani rast forme. Villarreal gaji "uvijek istu" igru, a to je klasični 4-4-2, u kojem se pokriva cijeli teren uz puno trke, obvezne igre, agresivnost u reposjedu, ali i hitru tranziciju. Španjolci su tehnički jaki, a istovremeno su motorični i fizički moćni.

Hajduku može ići u korist što Villarreal još nije u natjecateljskoj formi i dvoboji sa Splićanima bit će druga utakmica sezone.

Upravo zbog činjenice da je Villarreal apsolutni favorit dvoboja, doprinosi očekivanju da Hajdukovi igrači budu bez grča i pruže sve najbolje od sebe u tehničkom, taktičkom i smislu borbenosti. Ždrijeb nije bio naklonjen Bijelima, ali zato ovaj dvostruki sudar može poslužiti za jačanje samopouzdanja u hrabrom otporu favoritu, te istodobno podizanje standarda vlastite igre.

4 pobjede u Europi zajednički su ostvarili Dinamo i Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:36