JOSKO PONOS/CROPIX
KAKO NAKON DERBIJA?

Dambrauskas se u Hajduku prvi put suočava s ovakvom situacijom, a pred njim je i novi zahtjevan zadatak

U aktualnom neizvjesnom prvenstvu Bijeli su odigrali osam utakmica koje su imale epitet derbija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2022. 13:09

Dinamo je prošao, jedan bod je ostao na kontu splitskoga aspiranta na šampionski naslov, ali prvenstvo se nastavlja, nije kraj, daleko je još do njega. Hajduk je ostao u utrci za naslov prvaka i Bijeli svoje visoke ambicije moraju dokazivati već u subotu protiv Lokomotive na poljudskom travnjaku. Zahtjevna je to utakmica u kojoj će se tražiti pozitivna reakcija splitske momčadi, ali i njenog trenera Valdasa Dambrauskasa, koji se prvi put suočava sa situacijom da mu je momčad tri utakmice bez pobjede. Prošle jeseni je upisao dva susreta bez pobjede i to upravo nakon pobjede u Maksimiru. Stoga je logično pitanje, kako Hajduk reagira nakon velikih, jakih utakmica?

U aktualnom neizvjesnom prvenstvu Bijeli su odigrali osam utakmica koje su imale epitet derbija, osam utakmica protiv Osijeka, Rijeke i Dinama, nakon kojih su osvojili 14 od mogućeg 21 boda.

Bolan poraz

Izgubili su sedam, među kojima je najbolniji poraz od Šibenika, a remije su upisali s Lokomotivom i Istrom 1961. Psihološki su najteže utakmice nakon velike emotivne i tjelesne potrošnje u derbijima, zato ne čudi da je i subotnji dvoboj s Lokomotivom uistinu puno teži susret od onog što sugerira pogled na ljestvicu Hrvatske nogometne lige.

Nakon poraza od Osijeka prošlog ljeta Bijeli su se “vadili” protiv Šibenika na Poljudu. Pritom su imali i otežavajuću okolnost da su tri dana prije tog dvoboja ispali s europske pozornice od kazahstanskog Tobola. Ali, uspjeli su se pobjedom nad Šibenikom (1:0), teško izborenom, mora se doduše priznati, vratiti u pobjednički kolosijek. Psihološki je to bila možda i najteža utakmica sezone u koju su hajdukovci ušli s teretom dva neugodna poraza.

image

Valdas Dambrauskas

VOJKO BASIC/CROPIX

Nakon Osijeka, mjesec dana kasnije slijedila je Rijeka. Za novi poraz iskupljivali su se u Puli. Protiv Šibenika junak pobjede bio je Eduok, a na travnjaku Alda Drosine briljirao je Marko Livaja s prvim hat-trickom u bijelom dresu. Na pobjedničku stazu vratili su se individualnom klasom. Ali, to im nije uspjelo nakon remija s Osijekom u listopadu. Izgubili su u Šibeniku igrajući upravo bez Livaje, a pritom se i Krovinović ozlijedio na startu dvoboja. Bez dva glavna igrača momčad nije kvalitetno reagirala, tri velika i važna boda otišla su u nepovrat.

Poslije četvrtog derbija prvi put smo vidjeli razigrani Hajduk jer Bijeli su nakon pobjedu na Rujevici lakoćom deklasirali Istru na Poljudu. Četiri pogotka u lepršavoj izvedbi pokazali su da pobjede u velikim utakmicama pune momčad samopouzdanjem. Ali, nakon Maksimira, još jedne pobjede u gostima, slijedio je dvoboj s Lokomotivom u Kranjčevićevoj. U remiju je presudio manjak koncentracije obrane (dva autogola), a dvoboj se pamti i po sudačkoj pogreški u zadnjim minutama.

Prva je najvažnija

Jesen su Bijeli zaključili remijem s Osijekom, međutim, taj susret ne može ući u relevantnu analizu s obzirom na to da je nakon te “nule” uslijedilo četrdesetak dana stanke. Dovoljno vremena da se momčad osnaži i podigne za pobjedu na Šubićevcu u proljetnoj premijeri. Ali, prvi proljetni derbi, susret s Rijekom na Poljudu, ponovno je donio slične probleme kao i prošle jeseni. Ponovno se Hajduk nije uspio podići nakon poraza u jadranskom derbiju, već je izgubio dva boda Puli (1:1).

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Nema dvojbe, Hajduk je teško hvatao kontinuitet nakon derbija. Premda je raspored u sljedećim dvobojima donosio tri identična protivnika iz kategorije onih s kojima se bodovi ne smiju gubiti, Bijeli su ostali bez trećine plijena. Zato je najveći zadatak Dambrauskasa podići momčad u psihološkom segmentu pred subotnji ogled s Lokomotivom. U dosadašnja četiri ogleda ima polovični učinak, ali jasno je da je to premalo ako se želi hvatati zaostatak u utrci za prvim mjestom.

- Svaka sljedeća je najvažnija - uporno ponavlja Dambrauskas.

Litavski stručnjak je svjestan situacije, čvrsto je na zemlji, ali uz to mora pronaći model kako momčadi vratiti pobjedničku energiju. Pojedinačnim razgovorima ili promjenama u momčadi? Samo Dambrauskas zna koji je ispravan odgovor, a teren je pritom jedini pokazatelj uspješnost. Kako Litavcu, tako i svim drugim trenerima...

HAJDUKOVI DERBIJI I ŠTO JE SLIJEDILO

PRVI DERBI

U Splitu su igrali Hajduk - Osijek 1:2, slijedila je potom utakmica Hajduk - Šibenik 1:0.

DRUGI DERBI

Na Poljudu su se sučelili Hajduk - Rijeka 1:2, slijedila je potom utakmica Istra 1961 - Hajduk 1:3.

TREĆI DERBI

U Gradskom vrtu sastali su se Osijek - Hajduk 1:1, slijedila je potom utakmica Šibenik - Hajduk 2:0.

ČETVRTI DERBI

U uzbudljivom srazu na Rujevici igrali su Rijeka - Hajduk 2:3, slijedila je potom utakmica Hajduk - Istra 1961 4:0.

PETI DERBI

Na maksimirskoj travi bilo je Dinamo - Hajduk 0:2, slijedila je potom utakmica Lokomotiva - Hajduk 3:3.

ŠESTI DERBI

Podno Marjana nadmetali su se Hajduk - Osijek 0:0, slijedila je potom utakmica Šibenika - Hajduk 1:3

SEDMI DERBI

Na prepunom Poljudu zaigrali su Hajduk - Rijeka 1:3, slijedila je potom utakmica Istra 1961 - Hajduk 1:1.

OSMI DERBI

Prethodna subota donijela je sraz Hajduk - Dinamo 0:0, slijedi sada utakmica Hajduk - Lokomotiva.

ZADNJIH PET S LOKOSIMA U SPLITU

Sezona 2019. - 2020.

3. kolo: Hajduk - Lokomotiva 3:0

Sezona 2019. - 2020.

21. kolo Hajduk - Lokomotiva 1:0

Sezona 2020. - 2021.

18. kolo Hajduk - Lokomotiva 0:1

Sezona 2020. - 2021.

36. kolo Hajduk - Lokomotiva 2:0

Sezona 2021. - 2022.

10. kolo Hajduk - Lokomotiva 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 15:47