Hoće li Valdas Dambrauskas slaviti i nakon Superkupa?

 NIKOLA VILIC Cropix
TREĆI TRIJUMF ZNAČI - TROFEJ

Dambrauskas je naučio kako se igra s Dinamom, jednu stvar nikad ne radi, a tako će sigurno biti i ovog puta!

Hajdukov aktualni trener jedan je od rijetkih u HNL-u koji nema negativan skor protiv Modrih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. srpanj 2022. 09:41

Šest utakmica, po dvije pobjede, remija i poraza, s gol-razlikom 6:6! Ravnopravan omjer koji puno govori. Valdas Dambrauskas igra tijesno s Dinamom, šest utakmica, šest pogodaka primljenih i šest pogodaka postignutih. Nije tako bilo u početku, što je i jasno s obzirom na to da je vodio Goricu, ali otkad je na klupi Hajduka ipak je bolji od Modrih. Da nije bilo one zadnje prvenstvene, koja se igrala “za brokve”, da nije bilo te utakmice bez natjecateljskog naboja, bila bi statistika još i bolja. Ali, i ovako je Valdas Dambrauskas četiri susreta pokazao da zna i može protiv Dinama. Dapače, nisu mu Modri u tri ozbiljna susreta zabili pogodak. Naplatili su to, doduše, krajem svibnja na proslavi naslova, ali jasno - nije sve u statistici. Zato krenimo s analizom...

Ugasio modri klub

Dok je vodio Goricu, Dambrauskas je s Dinamom odigrao dvije utakmice. U oba susreta se vidjelo da njegova Gorica ima puno više za pokazati osim onog standardnog tepanja “simpatična momčad iz Turopolja”. U Velikoj Gorici je s Modrima odigrao “nulu”, utakmicu bez golova kakvu je znao prikazati prošle sezone u derbijima s momčadima iz vrha. Nakon 0:0 na svom travnjaku, Dinamu se suprotstavio i na Maksimiru, gdje je domaćin naizgled lagano došao do 2:0, ali Gorica je uspjela poravnati. Šokirani Dinamo izvukao je spretni Gavranović za pobjedničkih 3:2, ali moglo se i tada primijetiti kako Dambrauskas ima taktiku za Dinamo. Znao je kako se suprotstaviti Modrima i to je uspješno nastavio dokazivati na klupi Hajduka.

image

Filip Krovinović će i u Superkupu biti glavni igrač Hajduka u veznom redu

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

U premijernom nastupu u najvećem hrvatskom derbiju dobio je Dinamo 2:0 početkom prosinca prošle godine. Dobio je prvenstveno taktikom, uvjerivši pritom igrače da mogu kontra Modrih. “Ugasio” je Dinamo, nije dopustio da mu protivnik uđe u kazneni prostor. Udaljio je Modre od vrata Lovre Kalinića, u sredini napravio blok koji domaćin nije znao probiti. Ali, jasno, nije samo kvalitetna obrana dovoljna za pobjedu. Do tri boda je došao receptom s potpisom Eleza i Livaje. Dvije duge lopte stopera kojima se osvojio prostor, spretnost napadača u čuvanju lopte i igri “jedan na jedan”, te naposljetku neumoljiva egzekucija (Livaja, Sahiti) za veliku pobjedu usred Maksimira. Hajduk discipliniran, ozbiljan i organiziran s jasnom strukturom momčadi.

"Neće baš svatko dobiti 2:0 u Maksimiru", poručio je tada Dambrauskas.

I nije nitko dobio nakon Hajduka do kraja sezone.

Šaren sastav

Tri mjeseca kasnije, na Poljudu, opet se Dambrauskas sučelio s Kopićem, a ovog puta su se oba trenera odlučila za “pakt o nenapadanju”. Očito je obojici bilo najvažnije ne izgubiti utakmicu. Treći susret Dambrauskasa kontra Dinama ponovno se dogodio na Poljudu i nije bio puno različit od onog iz ožujka. Ali, mjesec dana kasnije Hajduk je dobio pogotkom Nikole Kalinića. Bila je to još jedna šahovska partija na zelenom travnjaku, igrači u taktičkim shemama iz kojih je iskočio Kalinić s udarcem vrijednim pobjede. Zadnji ogled Litavca kontra Modrih već smo spomenuli, utakmica koja je izašla iz okvira prepoznatljive taktike. Hajduk u “šarenom” sastavu, na kraju i kompoziciji koja je u potrazi za pobjedom izgubila stabilnost obrambene strukture u finišu dvoboja. U sudačkoj nadoknadi od deset minuta Hajduk je prvo izjednačio, a potom u nekontroliranom jurišu primio dva pogotka.

image

Posljednja utakmica između Dinama i Hajduka nije imala rezultatski naboj

DAMIR KRAJAC Cropix

Nakon svega izrečenog, što možemo očekivati od Dambrauskasa u subotnjem dvoboju? Nema tajni, jasno je kako Litavac igra protiv Dinama. Čvrsti blok u sredini, s individualnim bljeskovima u prednjoj liniji. Nijednom Dambrauskas nije dopustio da mu Dinamo stvara pritisak, da mu kao primjerice Gent na pripremama, postavi “šator” ispred kaznenog prostora. Protivničko kampiranje pred Kalinićevim vratima nikada nije Litavac dopustio u proteklim derbijima. Zato i ovog puta sigurno ima ideju jake sredine terena koja bi trebala stvarati nepremostivu prepreku Modrima. Dambrauskas je pragmatičan trener, zna kako igrati na rezultat, stoga neće biti iznenađenje ako u subotu bude strpljivo i preko kaznenih udaraca tražio prolaz do trofeja.

Kontrola igre

Nikad s Modrima nije igrao “va banque” u ozbiljnoj utakmici, tako će sigurno biti i ovog puta. Kontrolirani nogomet bio je njegov “trademark” u protekla četiri derbija.

Naučio je već Dambrauskas kako se igra protiv Dinama. Nikoga nije imao toliko puta s druge strane kao Modre. Peti put u sedam mjeseci igra s Dinamom i pritom u subotu traži treću pobjedu.

Kako je pobjeđivao...

Recept je prepoznatljiv, Dambrauskas je držao balans u sredini i čekao, čekao... Strpljivost je bila temelj njegove pobjedničke taktike. Obje pobjede protiv Dinama bazirao je na identičnoj koncepciji. S druge strane je imao također obrambeno opreznog suparnika, ali presuda je dolazila u individualnoj klasi. Disciplinu igre nadograđivao je klasni pojedinac, prvi put Livaja, drugi Nikola Kalinić. Dakle, sve je transparentno, momčad se žrtvuje, a klasa zabija za pobjedu.

Kako je gubio...

Kada je gubio s Goricom, onda je razvidno kvaliteta bila na strani Dinama. Čak je Dambrauskas uspio i zaprijetiti Modrima, ali ipak je ostao bez bodova. S Hajdukom je također jednu izgubio u susretu koji nije imao njegov uobičajeni pristup. U trenutku kada momčad izađe iz svoje taktičke kompozicije, dogodi se neuspjeh kao posljedica nepoštivanja obrazaca igre. Tako je Dambrauskasov Hajduk ispao iz taktičke sheme, dao sebi slobodu napada bez obveze obrane. Ali, sigurno je Litavac nešto naučio iz tog poraza.

"Ovo je prilika da u kratkom vremenu podignemo drugi trofej"

"Vjerujem da su iza nas vrlo dobre pripreme, uvjeti su bili odlični, igrali smo utakmice s protivnicima koji čine i momčadi i mene boljima. Takve utakmice nas čekaju u Europi, nadam se da smo postavili temelje za velike stvari. Pred nama je još nekoliko treninga, fokusirani smo na prvu utakmicu, vjerujem u ovo što radimo. Ovo je prilika da u kratkom vremenu podignemo drugi trofej i to je smjer u kojem ovaj klub bogate tradicije mora ići. Zato je ovaj klub velik, mi samo želimo slijediti taj put", izjavio je Dambrauskas nakon priprema u Austriji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 16:35