Leon Dajaku

 News Images/DDP Usa/profimedia
NOVI NAPADAČ HAJDUKA

‘Dajaku se mora pokazati odmah. Europa je najvažnija, nitko te kasnije ne pita za Istru, Rudeš i Belupo‘

"Nisam ga imao prilike gledati, ali ako je i sjena Koznikua, bit će sjajan", kaže Ivica Mornar
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. srpanj 2023. 08:47

Ivica Mornar, nekoć krilni napadač Hajduka iz 90-ih, igrač reprezentacije Hrvatske, kasnije Standarda, Rennesa, Anderlechta i Portsmoutha, s velikim zanimanjem je popratio dolazak mladog Kosovara Leona Dajakua.

- Igrao sam s Koznikuom, napadačem koji je u Hajduk stigao s Kosova. Ako je Dajaku sjena Koznikua, bit će sjajan - u startu je kazao Mornar svoju prvu impresiju i usporedbu.

- Ne, ne želim uspoređivati Dajakua s Koznikuom jer druga su vremena, drugi nogometni zahtjevi. Međutim, znam s kakvom srčanošću igrači s Kosova pristupaju Hajduku. Njihov mentalitet uvijek je bio rado primljen na Poljudu. Od Koznikua preko Ismajlija do Sahitija. Navijači cijene takav pristup u kojem su Kosovari uvijek ostavljali srce na terenu. Kakav je Dajaku igrač, to ne mogu reći. Logično, nisam ga imao prilike nigdje gledati, ali treba mu pružiti priliku.

Drugi svijet

Dajaku je u karijeri napredovao kroz Njemačku, međutim, zapeo je u Engleskoj. Mornar vrlo dobro zna kako je igrati na Otoku.

- Dajaku je stigao s 20 godina u Englesku, a ja sam došao kao iskusan igrač, s 30 godina. I nije mi bilo jednostavno. Priključio sam se Portsmouthu iz Anderlechta. Mislio sam, pa svi znaju odakle sam došao, ali Engleska je drugi svijet.

Ispričao nam je Mornar zanimljivu anegdotu kako je shvatio što Engleze zanima i zašto svi igrači koji dođu na Otok ne uspiju realizirati svoj potencijal.

- Englezi jednostavno žive svoj život. Imaju svoj nogomet, klade se na konje, u svom su filmu. Igrači koji dolaze iz Europe za njih su nepoznanica, a i klubovi također. Jednom sam se poslije treninga istezao s Teddyjem Sheringhamom. Sjedimo, pričamo i pita me Sheringham odakle sam došao. Kažem mu, iz Anderlechta. Računam, veliki belgijski i europski klub, svi znaju. Međutim, kaže meni Sheringham “a, znam, tamo je igrao Kežman”. Ostao sam u čudu jer je Kežman igrao za PSV. Kasnije sam shvatio, nije me Sheringham htio poniziti svojim odgovorom. Ne! Jednostavno, za njega je to sve isto. PSV, Anderlecht... nema razlike. Englezi su zaista posebna priča, zato shvaćam da se nije ni Dajaku uspio dokazati na Otoku.

image

Ivica Mornar

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Hoće li se dokazati u Hajduku tek ćemo vidjeti, ali osvrnuo se Mornar i na Benrahoua, igrača koji je u siječnju pristupio Bijelima i prva dva mjeseca nije bio ni blizu pojačanja.

- Koliko se u Marokanca sumnjalo, a onda se nakon dva mjeseca uspio adaptirati, ući u igru na pravi način. Svakome treba pružiti šansu jer očito je da je i Dajaku od nekog skautiran, vidjele su se njegove prednosti i mane. Zato ne bih sudio o njemu dok ga ne vidim na terenu u kontinuitetu utakmica.

Strpljenje i vrijeme dvije su kategorije koje traži svaki novi igrač na Poljudu. Međutim, ako nečeg ovog ljeta nema kao karakteristike Hajduka, to su upravo dvije spomenute kategorije. Prvenstvo kreće s najjačim utakmicama, Europa je pred vratima.

- To su već pitanja za klub, odnosno, trenera koji mora spremiti momčad u sljedećih 30-ak dana. Istina, nikad nema vremena u Hajduku. Nema vremena za cijeli klub, a kamoli za nekog pojedinca. Najbolja izdanja traže se upravo na startu sezone, jer koga kasnije briga što će momčad biti spremna za Rudeš, Istru ili Belupo ako se na početku pogriješi u sudaru s protivnicima poput Tobola. Europa je najvažnija.

Povlačenje za rep

Pričao je nedavno Mornar s Vedranom Runjom, svojim nekadašnjim suigračem iz Hajduka i reprezentacije. Runje je trener vratara u Portu, doprvaku Portugala.

- Pitao sam Runju kako je prošla sezona. Odgovorio mi je “dobro jer smo ušli u Ligu prvaka”. Porto je uzeo Kup, nije prvak, ali ima Ligu prvaka. Klub ima siguran izvor prihoda, a momčad je ponovno na najvećoj europskoj pozornici. Hajduk mora učiniti sve da se momčad još pojača, da Bijeli napokon uđu u skupinu Konferencijske lige. To je život za klub, a ne utakmice HNL-a. Zato momčad mora biti spremna ostvariti najbolje rezultate u sljedećih mjesec dana. Jer, pored Europe, treba biti uz Dinamo. Ako ne bolji, onda na početku barem da se Modre “vuče za rep”, da nam ne pobjegnu na veliki zaostatak. Za sve to mora biti spreman i Dajaku, potvrditi da je zaista pojačanje, a ne samo potencijal. Jer došao je u velik, ambiciozni klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 19:13