JAKOV PRKIC Cropix
JASNA PORUKA

‘Bit će jako ružno ako Dinamo na Poljudu potvrdi naslov‘: Velikan Hajduka uoči najvećeg hrvatskog derbija

Navijači su svjesni da Hajduk teško može do naslova, ali ne žele da ga Dinamo proslavi u Split
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 30. travanj 2023. 12:46

Evo jednog od onih derbija između Hajduka i Dinama na Poljudu, navodno bez značaja obzirom da su "bijeli" zaostali dvanaest bodova u odnosu na "modre", ali u biti ipak vrijednog zbog prestiža. U odnosu na do sada prikazano, Dinamo dolazi u Split kao favorit, dapače momčad Igora Bišćana želi ostvariti pozitivan rezultat i tako usred Splita matematički potvrditi naslov prvaka. Činjenice govore kako je Dinamo ove sezone u dva susreta na Maksimiru slavio visokim rezultatima (4-1,4-0), dok je prvi susret u Splitu zaključen neriješeno (1-1).

Nadalje, tijekom prošla četiri mjeseca, to jest otkako je Ivan Leko preuzeo komandu nad "bijelima", splitski sastav je upao u veći minus prema vodećem Dinamu: čak pet poraza uz dvije neriješene i sedam pobjeda na 14 utakmica, dakle osvojena su 23 boda, dok su njihovi rivali, usprkos brojnim kućnim problemima, s utakmicom više dobili 29 bodova, čak šest više.

A još značajnije, na nedjeljni sudar Dinamo dolazi u kompletnom sastavu (vraća se Bruno Petković), dok trener Hajduka Leko zbog nereda s ozljedama i kartonima nema na raspolaganju brojne prvotimce. Za sada su sigurno "u autu" L. Kalinić, Elez, Kalik i Prpića, te požutjeli Benrahou i Anello…

- Bit će psihološki ružno, barem po meni, da Dinamo na Poljudu proslavi naslov prvaka - rekao je Ivan Pudar, jedan od rijetkih veterana, koji se ne libi kritički, bez zle namjere, govoriti o učinku "bijelih" ove sezone. Hajduku treba pobjeda radi stabilizacije momčadi u odnosu na finale kupa. Poslije derbija imamo još četiri utakmice, dva gostovanja protiv Lokomotive i Slaven Belupa, te kod kuće protiv Osijeka i Šibenika. Dakle s protivnicima protiv kojih se u ovim okolnostima ne može računati na berbu bodova.

Pudaru su, kao i mnogima, dojadili svi izostanci, baš u završnici sezone. Ipak na primjer, u odnosu na prošlu utakmicu protiv Gorice praktično će nedostajat požutjeli Yassine Benrahou, ali se u momčad vraća Rokas Pukštas. Zanimljivo je pitanje hoće li trener Leko poštedjeti nastupa Luku Vuškovića, pa bi u tom slučaju stoperske pozicije zauzeli Ferro i Awaziem, s Borevkovićem kao alternacijom.

Navijači Hajduka predugo pate zbog dominacije Dinama, koja se svodi na fakte plasmana, recimo u posljednjih osam sezone: "modri" sedam puta prvi, uz jednom Rijeku, a Hajduk jednom peti, dva puta četvrti, tri puta treći, dok su u prošlom i ovom prvenstvu "bijeli" napokon drugi.

A što je najzanimljivije Hajduk je tijekom minulih osam prvenstva svega dva puta imao bolji međusobni skor protiv velikog rivala, na četiri utakmice dvije pobjede, po jedna neodlučena i poraz: pod Igorom Tudorom 2019/20, te s Valdasom Dambrauskasom prošle sezone! Ono što je svakako pozitivna nota, to je rasprodano gledalište, pa bi Hajduk kao i toliko puta do sada na forcu podrške s tribina mogao nadmašiti očekivanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 02:11