VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
SPEKTAKL NA STARTU

Bijele čeka pakleni raspored bez Marka Livaje? Dinamo i Hajduk igraju dvaput u tjedan dana

Dva najveća hrvatska kluba odigrat će dvije utakmice u nizu u Zagrebu
Piše: SN, SDObjavljeno: 12. lipanj 2023. 12:08

Ždrijeb parova za novu sezonu SuperSport HNL održan je u ponedjeljak u prostorijama HNS-a u Zagrebu. Hajduku je u ždrijebu dodijeljen broj 8, a izvlačenjem je odlučeno da će Bijeli u prvom kolu igrati derbi u Maksimiru protiv Dinama, javlja hajduk.hr.

Utakmice 1. kola HNL-a za sezonu 2022/23 na rasporedu su 22. srpnja. Podsjetimo, Hajduk će novu natjecateljsku sezonu otvoriti također protiv Dinama u Maksimiru u utakmicu SuperSport Superkupa (15. srpnja). U drugom kolu se na Poljudu igra Jadranski derbi protiv Rijeke, a u trećem Bijeli gostuju u Osijeku...

Prvo kolo:

Gorica - Varaždin

Lokomotiva - Istra 1961

Dinamo - Hajduk

Rijeka - Rudeš

Osijek - Slaven Belupo

Hajdukovih prvih devet kola:

1. kolo: Dinamo - Hajduk

2. kolo: Hajduk - Rijeka

3. kolo: Osijek - Hajduk

4. kolo: Hajduk - Slaven Belupo

5. kolo: Rudeš - Hajduk

6. kolo: Varaždin - Hajduk

7. kolo: Hajduk - Istra 1961

8. kolo: Gorica - Hajduk

9. kolo: Hajduk - Lokomotiva

Iz Hajduka su na kraju naglasili da će točne datume i satnice odigravanja dodati nakon što isti budu definirani te dodali da ne određuju termine svojih utakmica u okviru natjecanja SuperSport HNL i da su moguće naknadne promjene dana i sata odigravanja susreta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hajduk sezonu otvora bez svog najboljeg igrača?

Posjetimo, disciplinski sudac HNS-a Marko Smolek još nije donio odluku o kazni za Marka Livaju, Luku Vuškovića i pomoćnog trenera Hajduka Tomislava Rogića zbog događanja nakon finala Kupa u Rijeci.

Valja podsjetiti da je Livaja (zajedno s Danijelom Subašićem) već bio podvrgnut disciplinskom postupku zbog prekršaja sličnog ovom iz Rijeke (dočepao se megafona i započeo navijanje:"Freze, traktori i seoski putevi..."). Zbilo se to 5. prosinca 2021. poslije Hajdukove pobjede u Maksimiru (2:0) kada je pjesmom omalovažavao osjećaje Dinamovih navijača ("mrzim Dinamo, srpsko ime to").

Prema spomenutom članku 84. Disciplinskog pravilnika zapriječena kazna za opetovano ponašanje inkriminiranog djela je tri do dvanaest utakmica neigranja! Međutim, u konkretnom slučaju primjenjiv je članak 41. istog pravilnika, koji sugerira da se ne radi o recidivu, jer je Livajina kazna "otišla" – u zastaru. Budući da je igrač Hajduka sankcioniran novčano, a isteklo je šest mjeseci od počinjenja prekršaja, evidentno je da se ovdje ne radi o recidivu.

Dakle, za Livajin prekršaj, vjerojatno će ponovno biti aktiviran navedeni članak 84. Disciplinskog pravilnika.

No, valja naglasiti kako ovom prigodom postupak neće voditi disciplinski sudac Alan Klakočer budući da se ne radi o utakmici Prve HNL. U ovom slučaju proces protiv Livaje pokreće Disciplinska komisija HNS-a (u čijoj je ingerenciji natjecanje Kupa).

A tko čini Disciplinsku komisiju HNS-a? Predsjednik je Marko Smolek iz Zagreba, a članovi Filip Glavaš iz Osijeka, Krešimir Ćurković iz Zagreba, Josip Mađarić iz Koprivnice i Darko Banić iz Gospića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 12:31