Mislav Karoglan

 GORAN MEHKEK Cropix
TRI VAŽNA ISPITA

‘Alibiji su dosad prolazili, odsad više ne. Vrijeme je da Bijeli dokažu da imaju kvalitetu za naslov‘

"Bijeli" svojim navijačima nikako ne smiju priuštiti novo razočaranje
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. ožujak 2024. 16:15

Idemo utakmicu po utakmicu, to je stalna poruka trenera Hajduka Mislava Karoglana, što nije neka mudrost, nego jedina mogućnost da "bijeli" nastave aktivnu borbu za naslov prvaka. To je ujedno isključiva formula, kojom se rukovode i drugi rivali splitskog kluba.

Ali kada bi se na vagu stavila vrijednost tri boda u sljedećem kolu, onda je jasno da Hajduka protiv Lokomotive čeka objektivno kompliciraniji zadatak, nego je to slučaj s Rijekom, koja gostuje u Koprivnici, odnosno Dinama, koji igra u Zagrebu s davno prežaljenim Rudešom.

Kao prvo, prebroditi Lokomotivu, osvojiti sva tri boda ujedno znači prisiliti momčad Silvija Čabraje u neizvjesnu trku s Osijekom za mjesto, koje garantira europsku scenu. Kao drugo, još važnije, Hajduk ono pod "mus", nikako ne smije svojim navijačima priuštiti novo razočaranje, to jest gubitak bodova na Poljudu. Kao treće, Hajduk se, u odnosu na svoje konkurente za prvaka, kronično muči s ozljedama prvotimaca, pa se i zato traži pobjeda, kako bi dočekali dvotjednu stanku za oporavak igrača. I pripremu za sljedeći turnus od tri derbija u tjedan dana - dva na Poljudu protiv Dinama (prvenstvo i kup), te s Rijekom na Rujevici.

Najbolje lice

- Sve do sada, što se tiče osvajanja bodova i igre Hajduka - rekao je Dražen Mužinić, veteran splitskog kluba, po mnogima najborbeniji igrač u povijesti "bijelih" - moglo se tražiti pa i pravdati eventualne slabosti, odnosno kikseve. No, sada je vrijeme da Karoglan sa svojom škvadrom pokaže najbolje lice. A to znači da na ta tri ispita dokažu kako imaju kvalitetu za osvajanje naslova.

Notorna je činjenica da pola prvoligaša zna svoju sudbinu, nije ih posebno ni briga kako će okončati sezonu, oni imaju taj luksuz da završnicu prvenstva iskoriste kao pripremu za novo prvenstvo.

Dakle, Rijeka, Hajduk i Dinamo se nadmeću za prestižnu titulu, Osijek i Lokomotiva za plasman u Europu. Prema tome, uoči 27. kola jedino Hajduk ima protivnika, kojemu bodovi mnogo znače.

- Pobjeda Hajduka bi imala svoju težinu u psihološkom smislu, jer ako nisu u stanju nadvladati Lokomotivu, kako mogu računati da će pobjedonosno nastaviti u dvobojima s "modrima"?

Psihološki smisao

U ovom i u protekla četiri prvenstva Hajduk je u Splitu, na svojem Poljudu, sedam puta pobijedio prvoligaša s Kajzerice, dok su u dva navrata osjetili gorčinu poraza. Ta statistika ne znači mnogo, pogotovo s aspekta igračkog kadra, koji se ipak dramatično promijenio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:33