GORAN MEHKEK Cropix
‘NADA UMIRE POSLJEDNJA‘

‘Zakazala je struka, Toplak je prerano smijenjen. Sopić radi odličan posao, a Brkljača je trebao doći ranije‘

Bio je kapetan prvoligaškog Radnika, a sada strepi hoće li nogometno Turopolje zadržati prvoligaša
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. travanj 2023. 10:55

Može li Gorica u posljednjoj četvrtini prvenstva nadoknaditi sve izgubljeno i ipak na kraju ostati HNL prvoligaš? To je pitanje koje se provlači u svakom kutku nogometnog Turopolja, raspravljaju o njemu navijači, kibici, treneri, bivši igrači...

Jedan od njih je i Dubravko Hrkovac, kapetan Radnika iz njegove dvije prvoligaške sezone 1992./1993. (13. mjesto) i 1993./1994. (18. mjesto), koji pomno prati sva događanja oko sadašnje Gorice, ali i cijelog HNL-a, a pasionirani je čitatelj pisanog izdanja Sportskih novosti od prve do zadnje stranice.

- Većina klubova u povijesti 1. HNL ispadala je zbog financijskih razloga i posljedično tome nedovoljne kvalitete igračkog kadra. Kada je Radnik 1992. ušao u prvu ligu, u debitantskoj sezoni igrali smo jako dobro i bili stabilni u sredini ljestvice. U drugoj su već počeli problemi, Uprava nije mogla pratiti financijske zahtjeve, momčad se počela osipati i na kraju su skoro svi igrači bili juniori. Onaj rekordni poraz 0:10 u Splitu u proljeće 1994. posljedica je upravo toga - prisjeća se Hrkovac dvije prvoligaške sezone Radnika.

Koliko se zna, Gorica nije u financijskim dubiozama, niti ima kvalitetom lošiju momčad od većine klubova u elitnoj ligi, ali ipak ima sedam bodova manje od mjesta koje donosi ostanak?

- Za mene. ali i veliku većinu poklonika nogometa u ovom kraju, veliko je iznenađenje što je Gorica zadnja i nitko se tome u klubu i među navijačima u Turopolju nije nadao. Samim tim i nije lako objasniti zašto se dogodilo da je prvoligaški status izgubljen već u prvom dijelu sezone, odnosno da je jako teško nadoknaditi zaostatak u drugom dijelu - čudi se Hrkovac.

Pravi ljudi na pravom mjestu

Može li se detektirati glavni razlog ljetno-jesenskog podbačaja?

- Uz još neke razloge, zakazala je struka. Trener Samir Toplak je prerano smijenjen, a doveden je Igor Angelovski kao neprovjereni trener, koji je imao samo reputaciju izbornika Makedonije. On je osvojio samo dva boda, a to je ispod svakog nivoa vrijednosti kadra kojeg je imao, iako se može govoriti i o krivoj selekciji igrača.

Dobar je primjer Fran Brodić, u Gorici otpisan, a u Varaždinu glavni igrač s deset postignutih golova, zadnja dva baš su uništila bivši mu klub?

- Našlo bi se još primjera, ali generalno gledajući prije je trebalo dovesti sportskog direktora poslije odlaska Mindaugasa Nikoličiusa u Hajduk. Pozitivni pomak kojeg su donijeli sadašnji sportski direktor Mario Brkljača i novi trener Željko Sopić, dokazuje koliko je važno imati prave ljude na pravom mjestu.

Može li Sopić učiniti jedinstveni pothvat i na kraju dohvatiti deveto mjesto, iako je kompletna nogometna javnost Goricu odavno otpisala?

- Nada umire posljednja i treba vjerovati, ma koliko je realno teško očekivati spas kad zaostaješ sedam bodova na devet kola do kraja. No, Gorica igra sve bolje i hrabrije. Dvaput nije poražena od vodećeg Dinama, a mogla ga je prošle subote i pobijediti. Sopić je trener fajter, uvjerio je igrače da mogu, oni će se boriti do zadnje kapi znoja, a ako i ne uspiju, to će biti isključivo zbog lošeg rezultata u prvom dijelu sezone. Sopićeva Gorica igra dobar nogomet i šteta je samo što on i Brkljača prije nisu došli u klub.

Hoće li eventualno ispadanje biti tragedija za Goricu nakon pet sezona u elitnom rangu?

- Nema tragedije, ako je klub stabilan i spreman već sljedeće sezone osvojiti prvo mjesto u drugoj ligi i odmah se vratiti u prvu. Čak ako i ode većina sadašnjih igrača, doći će novi koji će biti sposobni ispuniti cilj - zaključuje Hrkovac.

Deseti klub najveći je problem HNL-a

Dubravko Hrkovac smatra da Gorica neće imati problem vratiti se u najviši rang, ako ispadne, a pozadina nije samo u njezinoj stabilnosti, već slabosti drugog ranga, kojeg, kakve li ironije, zovu 1. NL.

- Prateći ligu otkad je u njoj 10 klubova, gotovo svake sezone glavni je problem nekonkurentnost desetog kluba i skoro uvijek onog koji dolazi iz druge lige. Samo su Gorica kada je 2018. ulazila i ove sezone Varaždin, bili odmah konkurentni za nešto više od teške borbe za ostanak. Problem je taj drugi rang gdje se ne mogu pronaći ni dva ozbiljna i financijski jaka kluba da bi se prvo borili za najviši rang, a onda u njemu bili ravnopravni. Da ne spominjem najnoviji primjer Hrvatskog dragovoljca, koji je lani bio prvoligaš, a na jesen će najvjerojatnije biti trećeligaš. Tu je najveći doprinos predsjednika Gorice Nenada Črnka, koji je stvorio klub koji se neće raspasti, bez obzira na to što će možda jednu sezonu izbivati iz elitnog ranga. Gorica će živjeti i ići dalje, opet se jednom boriti i za europska mjesta - smatra Hrkovac.

GORICA DO KRAJA SEZONE

HNK Gorica - Osijek

Šibenik - Gorica

Gorica - Rijeka

Gorica - Hajduk

Lokomotiva - Gorica

Gorica - Slaven Belupo

Istra 1961 - Gorica

Gorica - Varaždin

Dinamo - Gorica

-7

bodova zaostatak je Gorice za Šibenikom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 21:11