Marveil Ndockyt i Martin Baturina

 DAMIR KRAJAC Cropix
NOVE SRETNE VIJESTI

Veliki povratnik: Za klub je isto što Petković Dinamu i Livaja Hajduku, a mnogi pamte što je radio Baturini

Problemi s ozljedama konačno postaju prošlost, optimizam raste
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. travanj 2024. 21:23

Možda i prvi put u kalendarskoj 2024. godini, u Gorici vlada dobro i optimistično raspoloženje pred jednu prvenstvenu utakmicu, konačno su nestali strahovi i sumnje, pobjeda 4:2 u Varaždinu kao da je promijenila sve.

Navijači i svi u klubu bili bi presretni da se sjajni debi novog trenera Rajka Vidovića i u nastavku sezone pokaže kao pozitivna prekretnica, a da Gorica već od subotnjeg dvoboja u Kranjčevićevoj s Lokomotivom nastavi jednako jako i upiše tri boda s kojima bi smanjila zaostatak za Zagrepčanima na samo tri boda.

Direktan kroj utrke

Bilo bi to bitno i u svjetlu rasporeda nakon toga, kada Vidovićevom sastavu slijede redom dvoboji s Dinamom, Rijekom i Osijekom, koji će direktno krojiti šampionsku utrku, ali i onu za četvrto mjesto kojeg su Turopoljci imali u rukama na polusezoni, a onda ga izgubili dugom serijom poraza. Jedan od nekoliko razloga velikog rezultatskog pada svakako su i ozljede važnih prvotimaca, od kojih se daleko najvećim hendikepom pokazala ona polivalentnog Kongoanca Merveila Ndockyta (25).

image

Marveil Ndockyt

GORAN MEHKEK Cropix

Nije pretjerano reći da je u prvoj trećini sezone, odnosno, u 13 ligaških utakmica koliko je odigrao, Ndockyt za Goricu bio ono što su Bruno Petković za Dinamo i Marko Livaja za Hajduk. Iako je u HNL došao još 2019. i u dresu Osijeka nastupao tri godine, tek je u drugoj sezoni u turopoljskom klubu pokazao zašto je u mlađim danima bio na platnom popisu velike Barcelone i nastupao za njezinu drugu momčad. Izdvojiti treba i taktički manevar donedavnog trenera Gorice Dinka Jeličića, koji je Kongoancu pronašao idealnu ulogu i koristio ga kao polušpicu iz koje je on odlično djelovao u organizaciji igre i razigravanju suigrača, tranziciji i kontranapadima, a doprinos je imao i u obrambenoj fazi igre (mnogi će se sjetiti kako je neumorno trčao i pokrivao Baturinu u povijesnoj pobjedi 2:1 nad Dinamom prošlog listopada).

Izgledalo je idealno

Sve je prošle jeseni izgledalo idealno i za Ndockyta i za Goricu, a onda sredinom studenog 2023. nakon dvije godine dolazi poziv izbornika Konga za utakmicu sa Zambijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. Sav sretan igrač je otputovao u Afriku, ne sluteći da će ga tamo snaći velika nesreća i ozljeda tetive aduktora na nozi (preponski dio), koju je doživio u naoko bezazlenom startu na treningu reprezentacije Konga. Detaljne pretrage nakon povratka u Hrvatsku potvrdile su takozvanu avulziju ili odvajanje tetive u aduktoru, a s liječnicima je odlučeno da se neće ići na operaciju, već pristupiti višemjesečnim terapijama.

image

Marveil Ndockyt

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Nakon svega, više od četiri mjeseca kasnije, Ndockyt se već prije desetak dana priključio treninzima sa suigračima i spreman je kandidirati za subotnji dvoboj protiv Lokomotive. Nije, naravno, za očekivati neki njegov značajniji doprinos, ali ako bi eventualno ušao s klupe, već bi to bio značajan korak i najava da bi do kraja prvenstva mogao dobivati i ozbiljniju minutažu. Kako je u Varaždinu nakon dva mjeseca pauze zbog ozljede lista na nozi, na klupi bio i crnogorski napadač Nikola Vujnović, to je još jedna odlična vijest za trenera Vidovića jer u zadnjih osam utakmica sezone ulazi sa svim raspoloživim snagama u kadru.
T. Roić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:35