Valdas Dambrauskas

 Vladimir Dugandžić/Cropix
PUNO POVEZNICA

Stvorili su Nikoličiusa i Dambrauskasa, a najveća pogreška bio je čovjek koji je ispao od Gzire

Kad je Anthony Kalik dobio ponudu iz Splita, jednostavno je prestao trenirati i iznudio odlazak
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. rujan 2023. 07:32

Ljeta 2018. u Veliku Goricu se vratio prvoligaški nogomet nakon 24 godine čekanja. Toliko je proteklo od ispadanja Radnika do promocije njegovog tradicijskog nasljednika Gorice, koja će već u prvoj sezoni oduševiti sve i do zadnjeg kola se boriti za europski nastup.

Da se nisu dogodila dva nesretna remija s Rudešom i Inkerom, ostvarila bi bila momčad koju je vodio Sergej Jakirović povijesni uspjeh, ali i peto mjesto najavilo je brzi uspon u visine jednog malog kluba. Zadržala je Gorica tu stabilnost i u sljedećim sezonama, u kriznoj prošloj uspjela je izboriti ostanak, a u novu je krenula vrlo dobro i kao peta na ljestvici u nedjelju će dočekati vodeći Hajduk.

Pred rasprodanim stadionom očekuje se odlična i neizvjesna utakmica, a baš je Hajduk klub s kojim se u prošlih pet godina dogodila Gorici pomalo nevjerojatna isprepletenost. Više slučajno krenuli smo računati, kad ono nakupilo se skoro 15 imena i događaja, koji su spojili turopoljski nogometni ponos i dalmatinskog velikana.

Veliko razočaranje

Može se krenuti od mjesta sportskog direktora. U Hajduku je to Mindaugas Nikoličius, Litavac kojeg je u orbitu u toj ulozi gurnula Gorica, da bi ga krajem prosinca 2020. na Poljud doveo predsjednik Lukša Jakobušić.

Goričin čelni čovjek Nenad Črnko itekako je zamjerio Nikoličiusu taj potez, smatrao ga je bijegom i izdajom u trenucima velikog uspona, a ubrzo se srušila i suradnja s litavskim partnerima, čiji je on bio eksponent. Gorica je upala u krizu poslije toga, a kao spasitelj pokazao se bivši igrač i skaut Hajduka Mario Brkljača.

Njega je Črnko ustoličio u gotovo bezizlaznoj situaciji na kraju 2022. godine kada je klub bio uvjerljivo zadnji, ali Brkljača je dovođenjem trenera Željka Sopića i nekolicine novih igrača povukao odlične poteze. Nadoknađen je dvoznamenkasti zaostatak za devetim Šibenikom i Gorica se izvukla i spasila od potonuća u drugi rang s nesagledivim negativnim posljedicama.

- Odgojili smo trenere za najveće klubove - pohvalio se nedavno Črnko nabrajajući Jakirovića u Dinamu, Sopića u Rijeci, Krunoslava Rendulića u mostarskom Zrinjskom, ali i Valdasa Dambrauskasa, koji je Hajduku 2022. donio naslov u Kupu nakon devet godina čekanja.

Najbolja ikada

Pod Dambrauskasom je u prvom dijelu sezone 2020./2021. baš Gorica igrala svoj najbolji nogomet ikada i da ga na zimu nije pustila u bugarski Ludogorec, sigurno bi na tom trećem mjestu bila i ostala. Litavca je tada naslijedio bivši trener Hajduka Siniša Oreščanin, što je bila najveća Črnkova pogreška jer čovjek koji je sa Splićanima ispao od malteške Gzire u pretkolu Europske lige, nije bio kapacitet ni za Goricu odvesti u Europu.

Poslije njega došao je Rendulić, koji je bio igrač Hajduka, 2001. osvojio je i naslov prvaka (suigrač mu je bio i sadašnji strateg Hajduka Ivan Leko), ali sudbina je htjela da otkaz dobije baš na Poljudu, nakon što je u ožujku 2022. izgubio polufinale Kupa od Dambrauskasa.

image

Anthony Kalik

Vladimir Dugandžić/Cropix

Uz direktorske i trenerske, brojne igračke priče također povezuju Goricu i Hajduk u prošlih pet godina. Australac Anthony Kalik je možda najzanimljiviji jer je najprije 2020. iz Hajduka prešao u Goricu, pa polako nakon odlaska Kristijana Lovrića postao njezin najbolji igrač, da bi se ljeta 2022. vratio na Poljud. Kad je dobio ponudu iz Splita, jednostavno je prestao trenirati i iznudio odlazak. Već spomenuti Lovrić jedini je igrač nekog suparnika kojem je Torcida 2019. nakon poraza Hajduka skandirala ime i zazivala da dođe na Poljud, ali bio je preskup.

Brkljačin nagovor

Osim Kalika još nekoliko članova Hajduka je Gorica privukla sebi. Dario Špikić i Jurica Pršir su kao mladi bili u Splitu, pa se 2020. vratili u rodno Turopolje, dok su rođeni Splićani Luka Kapulica (18) i Ino Vuko (19) lani procijenili da im je za razvoj bolje napustiti Hajduk i doći u Goricu. Kapulica je bio i kapetan u kadetima Bijelih i mladi hrvatski reprezentativac. I konačno ovoga ljeta je bivši kapetan Hajduka Mario Maloča (34) nakon povratka iz Poljske, na nagovor negdašnjeg suigrača Brkljače, obukao baš dres Turopoljaca.

Za kraj spomenuti treba i dva aktualna vratara Gorice. Sinjanin Ivan Banić (29) je devet godina bio u omladinskoj školi Hajduka, a 34-godišnji Božidar Radošević je došao i do statusa prvog vratara seniora. Kada je Gorica u svibnju svladala Varaždin 5:2 i potvrdila ostanak u HNL-u, Radošević je slavio u dresu Marka Livaje, a Šibenčanima je napisao - adio Jude.

Na zapad bez hajdučkih obilježja

Znano je da su ulaznice za utakmicu Gorica - Hajduk rasprodane. Riječ je o ulaznicama za zapadnu tribinu Gradskog stadiona, dok su one za gostujući sektor na istoku bile u prodaji isključivo preko Hajduka.

Iz velikogoričkog kluba istaknuli su da na zapadnu tribinu stadiona neće moći ući navijači s obilježjima gostujućeg kluba, a pod time se smatra odjeća, navijački rekviziti i bilo kakvi transparenti gostujućeg kluba. (go)

Linker
29. travanj 2024 08:33