Može li Gorica izbjeći ispadanje?

 GORAN SEBELIC Cropix
SLAMKA SPASA

Senzacije iz redova zadnjeg kluba HNL-a - žele dovesti najtraženijeg HR trenera i veliko pojačanje iz Dinama

Tko će preuzeti ulogu spasitelja? Glavno je to pitanje koje zanima nogometnu javnost...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. studeni 2022. 22:19

Ni najveći pesimisti i skeptici uoči sezone nisu mogli zamisliti koliko toga lošeg će snaći Goricu, koja je u 16 prvenstvenih utakmica osvojila sedam bodova, zabilježila samo jednu pobjedu, četiri remija i 11 poraza, a u Hrvatskom kupu ispala je od Šibenika u osmini finala. Posljednje mjesto u HNL-u nešto je čime se u ranije četiri prvoligaške sezone u turopoljskom klubu nisu susretali, niti su mislili da im se to može dogoditi u petoj.

Međutim, rezultatski pad iz drugog dijela prošlog prvenstva pokazao se kao najava teških dana, a kada se ukupno gleda Gorica je u kalendarskoj 2022. godini iz 32 ligaške utakmice izvukla samo 23 boda od mogućih 96, što je 24 posto ili 0,72 po susretu. Za ovu sezonu statistika je još lošija jer su uzeli 15 posto mogućih bodova, u prosjeku 0,44 po odigranoj utakmici.

Ovaj katastrofalni rezultat potpisala su dva trenera, Samir Toplak i Igor Angelovski, s tim da su oba dobila otkaz i kao treći privremeno je imenovan Mensur Mujdža, koji je dotad vodio juniore kluba. Mujdža je ipak odradio samo dvoboj sa Šibenikom u Kupu, a posljednja ovogodišnja prvenstvena utakmica protiv Varaždina je odgođena za 2023. jer je šest igrača Gorice imalo koronavirus. Tako 38-godišnjak nije dočekao pravi ligaški debi na klupi, a glavni zadatak predsjednika Nenada Črnka je odabrati trenera za drugi dio sezone, koji će već 2. prosinca povesti prvi dio priprema.

Tko bi mogao biti taj, koji će preuzeti ulogu spasitelja? Glavno je to pitanje koje zanima nogometnu javnost, a premda Črnko i novi sportski direktor Mario Brkljača svakodnevno primaju ponude nezaposlenih trenera sa svih strana, njihova glavna, ako ne i jedina želja je - Sergej Jakirović!

Aktualni trener mostarskog Zrinjskog vodio je Goricu u prvoj, može se reći i legendarnoj prvoligaškoj sezoni 2018/2019. i u zadnjem kolu ostao bez europskog plasmana, da bi u drugoj sezoni dobio otkaz u veljači 2020. nakon poraza 0:6 protiv Hajduka u Splitu, a naslijedio ga je Valdas Dambrauskas.

Jakirović je ostavio dubok trag u Gorici, jedino je Damir Petravić s dva naslova prvaka, ali u 3. HNL i 2. HNL, bio u istoj ravnini s njim, otkako je 2009. Nenad Črnko stvorio ovaj klub na tradiciji i stadionu negdašnjeg Radnika, pa ne čudi da će predsjednik napraviti sve da 46-godišnjaka vrati na klupu već ove zime. Trenutak za Goricu je izuzetno težak, najteži otkako je Črnko predsjednik, na kocki je golem ulog, koji bi se izgubio ispadanjem iz HNL-a, te baš od trenera mora početi ključni preokret.

Psihološki potonulu momčad, koja u ligi nikoga nije pobijedila od 13. kolovoza i trijumfa 3:2 protiv Lokomotive, mora preuzeti lav s kojim će igrači opet "gristi" i travu i suparnike, kao što je bilo za prvog Jakirovićevog mandata. Samo takav nogomet, agresivan i beskompromisan, može donijeti ostanak u eliti...

image

Sergej Jakirović

DENIS KAPETANOVIć/PIXELL

Hoće li predsjednik uspjeti u namjeri? Sve je na Jakiroviću, koji ima ugovor u Zrinjskom s kojim je porušio brojne rekorde u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i čiji dugoročniji ciljevi sežu mnogo više, odnosno do klupe Dinama ili nekog ozbiljnog europskog kluba. Gledajući tako, male su šanse da dođe spašavati Goricu od ispadanja, ali ima tu i drugih detalja, koji mogu donijeti njegov pozitivan odgovor.

Jedan od presudnih može biti sportski direktor Brkljača, odnosno njegovo kumstvo s Jakirovićem. Negdašnji suigrači iz prvoligaškog Zagreba nerazdvojni su prijatelji i kumovi, a što bi Brkljači bolje došlo na početku mandata u turopoljskom klubu, nego da mu u pomoć dođe čovjek od najvećeg povjerenja. Tu još treba pridodati i Mensura Mujdžu, koji je također u eri Mile Petkovića (2004 - 2006) igrao s obojicom u Zagrebu, a u ovom scenariju Mujdža bi kao najperspektivniji trener u omladinskoj školi Gorice, mogao biti pomoćnik. Time bi stjecao prvoligaško iskustvo i pripremao se za neko buduće samostalno vođenje momčadi, kada ne bude strašnog pritiska borbe za ostanak kakva je sad.

Drugi važan detalj povezan je s Dinamom. Nije tajna da Jakirović figurira kao ozbiljan kandidat da jednog dana sjedne na klupu Modrih, mnogi tvrde da mu taj posao neće pobjeći, a predsjednik Črnko je ovih dana u ofenzivi baš u Maksimiru i pokušava isposlovati pojačanja od Dinama.

Prema raspoloživim informacijama glavne mete su mu Emir Dilaver i Kevin Theophile-Catherine. Dva stopera su u drugom planu kod trenera Dinama Ante Čačića i Gorica bar jednog od njih želi vidjeti na posudbi u njezinom dresu u drugom dijelu sezone. Ako bi Dinamo pristao na posao ili posudio još kojeg igrača, bila bi to najava boljih dana, a Jakirović bi imao i kvalitetniju momčad i potencijalno vodio igrače kluba kojeg će jednom preuzeti.

Kada će biti poznat novi trener Gorice? Črnko bi da može već sve bio riješio jer 21. studenog putuje u Katar na Svjetsko prvenstvo kao član Izvršnog odbora HNS-a, dok ovako mora pričekati najmanje do nedjelje, kada Zrinjski protiv Borca iz Banje Luke igra posljednju ovogodišnju prvenstvenu utakmicu. Pregovori će trajati i prije toga, a kada bi Jakirović pristao, Črnko bi mogao mirno prema Katru...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:31