Dominik Kotarski

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PREGOVORI U TIJEKU

Ajax traži milijun eura za hrvatskog hit vratara! ‘Spremni smo ga otkupiti, ako klub odluči, imat ćemo novac‘

Mladi vratar je u fokusu pregovora predsjednika Črnka i nizozemskog kluba
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 07:14

Vratar Dominik Kotarski (22) prošlog je ljeta došao u Goricu kao posuđeni igrač iz nizozemskog velikana Ajaxa, a završetkom sezone dva kluba moraju sjesti za stol i odlučiti što dalje. Prema prošlogodišnjem ugovoru o posudbi, Gorica je imala pravo aktivirati klauzulu o otkupu igrača, a predsjednik Nenad Črnko to je i napravio krajem travnja ove godine.

Ajax je pak postavio odštetni zahtjev od milijun eura, koliko velikogorički klub mora platiti da bi mladi reprezentativac Hrvatske ostao u Turopolju i sljedeće sezone, odnosno onoliko koliko se međusobno dogovore. Ugovorna obveza s Ajaxom ističe mu 30. lipnja sljedeće, 2023. godine.

To je kratki presjek aktualne situacije oko Kotarskog, a u Gorici su odlučni sve riješiti najkasnije do 13. lipnja, kada je trener Samir Toplak zakazao početak priprema za novu sezonu. Što je najizgledniji scenarij i hoće li Gorica zadržati vratara s kojim je itekako zadovoljna ili će morati u potragu za novim rješenjem?

- Sve su opcije otvorene, a u postocima bih rekao da je 33 posto šanse da Kotarski ostaje, a 67 da odlazi - kaže predsjednik kluba Nenad Črnko, koji otkriva i konkretne mogućnosti raspleta ovog slučaja.

- Mi smo spremni otkupiti Kotarskog od Ajaxa, ali isto tako ga i posuditi još godinu dana, s tim da postoji mogućnost da ga otkupimo i odmah prodamo jer za njega ima ponuda. Mislim da je najmanje vjerojatan njegov povratak u Ajax jer Kotarski želi garancije da će biti u najužem krugu kandidata za prvu momčad, odnosno klupa i tribina ga ne zanimaju, a klub iz Amsterdama mu takve garancije nije dao.

Ima li Gorica milijun eura da bi platila otkup, to je nešto s čime se kao klub nikada dosad niste susreli, veliki je to novčani iznos?

- Ako konačni stav kluba bude da idemo u takav posao, onda ćemo imati. Točnije, mi smo s Ajaxom već razgovarali o opciji otkupa na rate, što je uobičajena praksa u nogometnom svijetu i vjerujem da će klub iz Amsterdama pristati. No, još o svemu moramo pregovarati, a želimo rješenje u sljedećih 10 do 15 dana. Po meni, Kotarski će imati značajnu ulogu u svemu, on odlučuje gdje bi želio nastaviti karijeru. Ako ne može u Ajaxu, ima i drugih zainteresiranih klubova, premda je u Gorici također zadovoljan, dobio je priliku braniti u kontinuitetu i sigurno ne bi imao ništa protiv ostati s nama. Za njegov razvoj i daljnji napredak vjerojatno bi to bilo i najbolje, iako mogu postojati i drugačija razmišljanja i ambicije - pojašnjava predsjednik Črnko.

Odgovor iz Ljubljane

Ako Kotarski ipak ode, znači li to da krećete u potragu za novim vratarom s obzirom da su Debijađi i Dalipagić još premladi da bi se na njih prebacio teret cijele sljedeće sezone?

- Mi smo uvijek na sve spremni, a što se tiče vratarske pozicije, s nje se najteže igrača prodaje, a najlakše dovodi na posudbu. Stoga ne bi smio biti problem naći zamjenu ako Kotarski napusti Goricu, ali u ovom trenutku još o tome ne moramo razmišljati jer se borimo za njegov ostanak. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo uskoro.

Što je s Ivanom Banićem, koji je ove zime posuđen ljubljanskoj Olimpiji i tamo je standardni prvi vratar?

- Olimpija je jako zadovoljna s Banićem i poslala je zahtjev da bi ga ovoga ljeta otkupila. Mi smo postavili određene uvjete i tražili postotak od nekog budućeg transfera, te čekamo odgovor Olimpije - otkrio je predsjednik Črnko, pred kojim je nema dvojbe vrlo zanimljivo ljeto u slaganju momčadi za nove izazove.

Vratarska pozicija je pritom itekako važna, a Kotarski je bio među najboljim pojedincima Gorice u 24 prvenstvena nastupa koliko ih je imao. Iako je primio 31 gol, malo koji je išao njemu na dušu, a imao je i sedam čistih mreža, te je u prosjeku najbolje ocijenjeni igrač Velikogoričana u Sportskim novostima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 22:12