RONALD GORSIC Cropix
MAKSIMIRSKI TINEJDŽERI

Zvijezda Rudeša je upozorenje Dinamovim ‘projektima‘, rijetki su mogli predvidjeti ovo što mu se dogodilo

Nedjeljna utakmica teško može poslužiti kao relevantan argument u raspravi o igračkim potencijalima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. svibanj 2024. 14:53

Trener Dinama Sergej Jakirović najavio je kako će za oproštajni susret od aktualne sezone – "malo pomladiti momčad". I doista, u sastav koji je sučelio Rudešu, trener "modrih" uvrstio je četvoricu tinejdžera. Priliku su dobili juniori – Luka Vrbančić, Toni Majić i Branko Pavić, te (formalno još kadet) Leon Jakirović!

Među spomenutima, međutim, jedino je Paviću ovo bio debitantski nastup. Majić je "odradio" sedam minuta protiv Slaven Belupa, prošlog vikenda. Istom prigodom, uz identičnu minutažu, nastupio je i "mali Jakir". Naspram spomenutih, Luka Vrbančić već je etablirani prvoligaški igrač: ima tri nastupa u prvenstvu i tri u Kupu! Sveukupno je sakupio 196 minuta među "velikim dečkima" i postigao već tri pogotka – Ponikvama i Gorici u Kupu, te Slaven Belupu u prvenstvu!

image

Leon Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

A prvi prvenstveni nastup ove sezone imao je treći vratar Dinama, 21-godišnji Faris Krkalić. Istovremeno, prvijenac u svojstvu kapetana, u "modrom" je dresu imao i Sandro Kulenović. Dinamovi su juniori praktički obranili naslov HNL-a u svom uzrastu. Na pomalo neuobičajen način maksimirske su uzdanice proslavile još jednu titulu: igrajući za seniorsku momčad! U nastavku utakmice prigodu su dobili još i Tin Miljak, Ante Sušak i Zlatan Koščević. Na klupi je ostao jedino stoper Ivan Cvetko (no, on ove sezone već ima jedan nastup – 11 minuta protiv Gorice u Kupu).

U zapisnik utakmice s Rudešom, Dinamov je stručni stožer uvrstio i trojicu rekonvalescenata – Lukasa Kačavendu, Luku Stojkovića, te Mahira Emrelija. Uz Azera, minutažu u završnom činu sezone dobio je i Stojković. On je u "modrom" dresu debitirao – 24. kolovoza 2023. protiv praške Sparte (odigrao je završnih 25 minuta), na trenerskoj premijeri Sergeja Jakirovića. Zbog ozljede križnih ligamenata (kao i Stojković) Kačavenda za Dinamo ove sezone nije odigrao niti minute.

Nedjeljna utakmica protiv Rudeša teško može poslužiti kao relevantan argument u bilo kakvoj raspravi o igračkim potencijalima, bilo da se radi o oporavljenicima ili talentiranim juniorima. Bio je ovo primarno ogled slavljeničkog karaktera, s igrom – u revijalnom tonu. Mladići, kojima je sudjelovanje na nedjeljnom "tulumu" bila nagrada za osvojenu titulu i svojevrsna promocija njihovog talenta, dobro su se uklopili u nazdravičarsko ozračje (u kojemu je rezultat bio pomalo irelevantna kategorija). A kako će se uklopiti u projekcije maksimirskog stožera za iduću sezonu možemo jedino – gatati. Kao potencijalni klupski projekt najčešće se spominje Luka Vrbančić, veznjak kojemu mediji već tepaju da je "maksimirski Scholes".

image

Luka Vrbančić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Glede Dinamovih "projekata" ne treba, međutim, brzati sa zaključcima. Jedna od grandioznih maksimirskih priča svojevremeno je bio i ovonedjeljni nogometaš Rudeša, Ante Ćorić. Prije osam godina imao je reputaciju najvećeg talenta Dinamove omladinske škole. Stekao je i status reprezentativca (bio je sudionikom Eura 2016. u Francuskoj), a na Transfermarktu njegova je tržišna vrijednost procijenjena na deset milijuna eura! Ostvario je i respektabilni transfer: za šest milijuna eura postao je igračem Rome! No, za talijanskog je prvoligaša nastupio u svega tri utakmice. Uslijedilo je razdoblje posudbi i prošloljetni povratak u HNL. S Rudešom, koji je od ove nedjelje i formalno član Druge HNL, Ćorića veže ugovor do 15. lipnja 2025.

Tko je 2016. mogao predvidjeti da će najveći Dinamov talent s 27 godina imati cijenu od svega 300.000 eura i igrati u drugoligaškom Rudešu?

image

Ante Ćorić

GORAN MEHKEK Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 14:53